Pretraga

Studenti prosvjedovali ispred punkta za testiranje na Sveučilištu: ‘Sotona je zavladala’

A- A+

Iako za njih nisu obavezne COVID potvrde ili testiranje, nekolicina studenata Sveučilišta u Splitu danas prosvjeduje na tamošnjem Kampusu. Ondje je, naime, u Sveučilišnoj galeriji otvoren punkt za testiranje zaposlenika, a studenti su se pobunili protiv te obaveze.

Screenshot: Dalmatinskiportal.hr

S obzirom na to da su od ovog utorka za sve zaposlenike javnih i državnih službi obavezna testiranja dvaput tjedno, odnosno COVID potvrde, Sveučilište u Splitu organiziralo je poseban punkt na Kampusu gdje se njihovi zaposlenici mogu testirati.

Student: ‘Svjesni smo da će to i nas isto dostići, vrlo brzo. I da je sotona zavladala’

Testiranje ili posjedovanje COVID potvrda nije obavezno za studente, ali nekolicina njih danas se okupila pored Sveučilišne galerije kako bi prosvjedovala protiv obaveznog testiranja odnosno COVID potvrda za zaposlenike.

– Svjesni smo da će to i nas isto dostići, vrlo brzo. I da je sotona zavladala. Jedini način protiv toga je otpor i neposluh, kazao je student Mihovil s FESB-a u videu kojeg je objavio Dalmatinskiportal.hr.

Na pitanje kada misli ta će se to dogoditi, student kaže:

– Nebitno kada, čim se dešava jednom od nas, na primjer profesorima, to je isto kao da se dešava meni. Nepravda i zlo. Cjepiva su neispitana, netestirana, neodobrena, daju se ljudima kao medicinski eksperiment, a testiranje je jedna invazivna metoda dokazivanja zdravih ljudi da su zdravi. Prije je bilo znači ‘nisi kriv dok se ne dokaže suprotno’ sada je ‘bolestan si dok se ne dokaže da si zdrav’, rekao je student, može se čuti u videu kojeg je objavio Dalmatinskiportal.hr.

Punkt za testiranje na Sveučilištu otvoren dva dana u tjednu

Inače, jučer je održana sjednica proširenog Rektorskog kolegija Sveučilišta u Splitu, kojoj je nazočila i Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ te Anamarija Jurčev Savičević, epidemiologinja NZJZ, a tema je bila testiranje.

– Naime, s obzirom na dosadašnje iskustvo (do sada su postupke testiranja morali obavljati studenti medicinskih i zdravstvenih studija, što je bilo besprijekorno organizirano) uvjerenja smo da će i testiranje naših djelatnika i studenata kojima je potvrda potrebna zbog edukacije, proći bez problema, stoji u priopćenju Sveučilišta u Splitu.

Odlučeno je da će to Sveučilište postupati sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja namještenika u javnim službama.

– U cilju olakšavanja provođenja testiranja djelatnika Sveučilišta, organizirat će se punkt za testiranje u okviru Sveučilišta na Kampusu, koji će raditi već 16. studenog u vremenu od 6.30 do 9 sati, te u petak, 19. studenog u istom vremenu. Od idućeg tjedna, 22. studenog, testiranje na Kampusu će biti moguće napraviti svakog ponedjeljka i srijede, također u vremenu od 6.30 do 9 sati, priopćeno je sa Sveučilišta u Splitu.

Podsjetimo, zbog uvođenja COVID potvrda, odnosno obveznog testiranja, jučer je pred Veterinarskim i Filozofskim prosvjedovalo nekoliko desetaka studenata. Veliki izvještaj možete pročitati ovdje, a kako je bilo možete vidjeti u videu ispod.