Pretraga

Studenti bijesni na Work and Travel agenciju: Propao program pa im umjesto novca nude kupone

A- A+

Dio studenata koji je ovo ljeto planirao provesti u SAD-u preko Summer Work and Travel programa našao se u dosta nezgodnoj poziciji. Iako program još uvijek nije službeno otkazan od strane organizatora mnogi studenti su od njega odustali, što zbog epidemije korone, što zbog nemogućnosti dobivanja vize. Glavni je problem nastao kada im je agencija, konkretno Work and Travel Group, povrat sredstava ponudila tek djelomično u novcu, a ostatak u kuponima. Studenti su nezadovoljni i žele svoj novac natrag, dok iz Agencije poručuju kako je jedini razlog takve ponude to što, zbog nezahvalne situacije, nemaju financijskih sredstava.

Santa Monica
Foto: Pixabay

Posljednjih nekoliko dana javilo nam se dosta studenata s istom pričom. Planirali su preko Work and Travel Group agencije otići u SAD kako bi radili i putovali preko Summer Work and Travel programa. Agenciji su već početkom godine uplatili oko 1.250 dolara, a neki čak i više budući da cijeli program dođe 1.650 dolara. No, na ostvarenju američkog sna preduhitrila ih je zdravstvena kriza pa su uslijed epidemije koronavirusa, a djelomično i zbog činjenice da trenutno nema razgovora za vizu, mnogi sudionici bili primorani odustati. Tada su i počeli prvi problemi.

Summer Work and Travel USA

Summer Work and Travel program je kulturne razmjene koji organizira američka Vlada – US Department of State. Agencije koje djeluju unutar hrvatske, a nude aranžmane za spomenuti program svojevrsni su posrednik između studenata i US Departmenta. Takvih agencija u Hrvatskoj ima više, a jedna od njih je i Work and Travel Group.

Nude im kupone umjesto novca

Studente koji su odustali od programa dočekao je hladan tuš je kada su od Agencije dobili ponudu za refundaciju. Ponuda je uključivala povrat tek jednog dijela sredstava u novcu, a ostatak preko vaučera, odnosno kupona. Naime, prema Pravilima programa za 2020. godinu detaljno je opisan postupak povrata sredstava ukoliko student otkaže sudjelovanje. Tako, primjerice, ako student otkaže sudjelovanje prije no što se prijavio za vizu, od ukupnog iznosa Agencija zadržava 250 američkih dolara. Ako je već došlo do potpisivanja ugovora s poslodavcem u SAD-u, a student odustane, Agencija tada zadržava 350 američkih dolara. U oba slučaja ostatak novca refundira se studentu.

Međutim, između 28. svibnja i 18. lipnja studenti koji su odlučili otkazati sudjelovanje u programu na svoje su mail adrese dobili nekoliko različitih kombinacija za povrat. Trenutno su tako na stolu četiri opcije, od kojih tri uključuju neku vrstu kupona, a nijedna ukupni povrat sredstava u novcu. Treća opcija (koja je ista kao druga) te četvrta opcija posebno se odnose na studente na zadnjoj godini studija koji iz tog razloga iduće godine neće moći sudjelovati u programu.

Opcija I: Prebacivanje sredstava za 2021. godinu bez dodatnih troškova, s novim ugovorom koji uključuje police osiguranja za COVID-19

Opcija II: Agencija zadržava 250 dolara, 450 dolara vraća u novcu (od 15.10.2020. do 1.12.2020.), a ostatak od 500 dolara izdaje se u obliku vaučera

Opcija III: Agencija zadržava 250 dolara, 450 dolara vraća u novcu (od 15.10.2020. do 1.12.2020.), a ostatak od 500 dolara izdaje se u obliku vaučera

Opcija IV: Agencija zadržava 350 dolara, 450 dolara vraća u novcu (od 15.10.2020. do 1.12.2020), a ostatak od 380 dolara izdaje se u obliku vaučera

Kupone studenti mogu prenijeti na drugu osobu pa na taj način doći od svog novca. Ako drugu osobu ne nađu, onda kupon mogu unovčiti. No, u slučaju unovčenja Work and Travel Group se obvezuje na isplatu novca tek do lipnja 2022. godine. Izniman su slučaj studenti koji ove godine završavaju studij pa se njima Agencija obvezuje unovčiti kupon u dva dijela, jedan do lipnja 2021., a drugi do kraja 2021. Sve to možete vidjeti u mailu koji je Agencija ovih dana uputila jednom studentu, a koji se nalazi ispod.

Četiri opcije odustajanja od programa za ovu godinu

Zanimljiva je i činjenica da se iz Agencije studentima po pitanju odustajanja od programa nisu obratili sve do polovine svibnja, tek nešto manje od mjesec dana prije planiranog početka programa i odlaska u SAD.

‘Štedjela sam od prošlog ljeta i odradila četiri posla kako bih financirala program’

Studenti s kojima smo razgovarali su revoltirani i razočarani. Ne čudi ta činjenica ni najmanje uzmemo li u obzir da nam je njih barem 70 potvrdilo da do današnjeg dana nisu postigli nikakav dogovor s Agencijom u vezi povrata sredstava ili nastavljanja programa. Dora, studentica treće godine pedagogije i sociologije iz Zadra, kaže nam kako se zapravo mnogo odricala kako bi isfinancirala cijeli program.

– Štedjela sam od prošlog ljeta i radila po četiri posla  istovremeno uz faks tijekom zime. Uz to sam polagala ispite, hvala Bogu položila sve, kako bih mogla što ranije na program. Isplanirala sam u detalj koji posao ću kada raditi i koji ispit ću kada položiti s obzirom da sam trebala jako rano krenuti na program, već 15. lipnja. Moj plan s novcima i ispitima je tekao ‘glatko’, međutim došla je takva situacija i od ožujka sam u blokadi. Nisam imala gdje raditi ni zaraditi, priča nam Dora.

I ona je Agenciji uplatila ukupno 8.000 kuna, odnosno oko 1.250 dolara, a još ne zna kada će svoj novac dobiti natrag. Institucije, smatra, nisu bile dužne reagirati, no s obzirom na to da se radi o velikom broju studenata i pozamašnoj svoti novca – mogle su to učiniti.

Roditelji digli kredit da bi mogao platiti program

Lovro, student diplomskog studija politologije pri zagebačkom Fakultetu političkih znanosti također je teško došao do novca. Iskoristio je dio svoje ušteđevine, a ostatak su pokrili roditelji preko kredita. Ima takvih studenata dosta, a on se pita što s njima. Kako će, primjerice, netko vraćati kredit ako je novac uplatio Agenciji, a neće ići na posao u SAD?

Kratko smo porazgovarali i s Karlom, apsolventom iz Osijeka koji se također mnogo toga odrekao da bi mogao platiti sudjelovanju u programu.

– Kako bih mogao plaćati program dugo sam radio i odricao se. Apsolventsku godinu na kojoj sam trenutno upisao sam kako bih si ispunio veliku želju putovanja i rada u SAD-u. Tako da sam riješio sve ispite, upisao apsolventsku godinu te namjerno ostavio diplomski rad kako bih mogao otići na ovaj program. U tom cilju sam se i zaposlio preko Studentskog centra u Osijeku te sam radio puno radno vrijeme u Kliničkom bolničkom centru Osijek kako bih što brže i bez posuđivanja uspio otplatiti cijenu programa, ispričao nam je.

Iz Agencije kažu da nude vaučere jer novca – nemaju

Dok smo istraživali ovu priču kontaktirali smo i Work and Travel Group agenciju te ih upitali mogu li studentima povrat sredstava omogućiti u vidu vraćenog novca i – ako da – zašto to nisu napravili. Na naš upit dobili smo dva dokumenta. Priopćenje o programu te unaprijed pripremljena pitanja i odgovore. U jednom od tih dokumenata ističu i kako je „izdavanje kupona bio jedini način i rješenje u ovoj nezahvalnoj situaciji“ te kako se „time omogućuje da studenti vrate svoja sredstva i odgode program ove godine“. U drugom dokumentu su se pak malo ‘obrecnuli’ na studente prozvavši ih za dodatno kompliciranje već otežale situacije.

– Ni za jednu od ovih situacija niti naša niti bilo koje druge agencije ili strane uključene u organizaciju ovog programa nemaju do sada pomoć ni razumijevanje u državama u kojima poslujemo, pa tako i od jedne manje grupe studenata, koji žele ovu situaciju još više zakomplicirati i tako onemogućiti većem dijelu studenata da nesmetano sudjeluju na programu ove ili sljedeće godine, ističe se u dokumentu.

U jednom od dokumenata koje su nam poslali stoji i kako slične agencije proglašavaju stečaj ili bankrot te da su se neki njihovi američki partneri našli u groznoj situaciji.

– Kompanija koja je naš partner i koju predstavljamo, CIEE, otpustila je 248 zaposlenih u sjedištu kompanije u Portlandu i još stotine svojih zaposlenih i suradnika izvan Amerike još početkom travnja, što se nije dogodilo u povijesti CIEE-a koji postoji 73 godine, ističu u priopćenju.

Nedugo nakon što smo dobili pisani ‘odgovor’ na naš upit, iz zagrebačkog ureda Work and Travel Groupa dobili smo poziv od gospodina koji se predstavio kao Domagoj. U tom nam je razgovoru još jednom istaknuo kako je jedini razlog što su studenti dobili ponudu s kuponima isključivo i jedino zato što Agencija trenutno nema sredstava za drugačiju vrstu povrata, a sve zbog situacije s koronavirusom.

Neki studenti spremni ići i na sud

No, neki studenti toliko su nezadovoljni ponudama Agencije da su se za svoj novac spremni boriti i sudskim putem. Kristina, studentica iz Osijeka, kaže nam da je nevjerojatno da Agencija u cijelu priču uključuje ljudski faktor. Ugovor je obvezujuć za obje strane, smatra, njega se svi trebaju držati, a ako povrat sredstava ne dobije po zadovoljavajućoj tarifi, kaže da je opcija ići i do suda. Sličnog je mišljenja i Lovro. Njemu novac, do kojeg nije lako došao, nije jedina stvar zbog koje bi se odlučio ići na više instance.

– Naravno, smatram ovo i pitanjem principa te neću odustati dok se pravda ne zadovolji. Borit ću se, jer ovo više nije stvar nas studenata, ovo je stvar svih budućih studenata i drugih klijenata. Ne smijemo dopustiti da nam se nepošteno uzima novac do kojeg smo teško došli, ovo mora biti poruka svima da je to nedopustivo, istaknuo je Lovro.

I njegova kolegica s faksa, Martina, koja sljedeće godine neće moći sudjelovati u programu zbog odlaska na Erasmus, a iste godine i završava studij, revoltirana je što plaća uslugu koju nije dobila i program koji se neće održati. Apsolutno je, kaže, spremna na sve opcije da dobije svoj novac natrag, pa tako i na traženje istog sudskim putem. S njom se slaže i Mario, dvadesetdvogodišnji student koji nam je istaknuo da je već poduzeo neke korake.

– Opomena pred tužbu je poslana te sada čekam dani rok od 8 dana u kojem mogu dati odgovor, svaka opcija koja nije po prvobitnom ugovoru rezultira sudskim procesom rekao nam je Mario te dodao kako je apsolutno nedopustivo da se u cijelu priču nije uključila ni jedna državna institucija.

Neki drugi su pak suzdržaniji po pitanju odlaska na sud. Studentica Iva kaže nam da joj je to zadnja opcija, budući da mi morala platiti odvjetnika, a ni to nije garancija da bi sigurno dobila neki novac. Isto misli i Karlo, kojemu se čini da parničenje rezultira prevelikim troškovima i stresom, pa to zapravo nikome ne donosi prednost.

U dokumentu ispod možete vidjeti primjer ugovora i pravila programa za ovu godinu koje nam je ustupio jedan student. Ako vam se dokument ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.56 MB]