Pretraga

Studenti će kroz nju učiti, a građani koristiti usluge: Otvorena Logopedska ambulanta na Kampusu

A- A+

Logopedija je, prema omjeru upisne kvote i broja maturanata kojima je to prvi izbor, najpoželjniji studij. Tako je već posljednjih nekoliko godina, a od prošle ju je moguće studirati i na Sveučilištu u Rijeci. Ondje je ovih dana otvorena i Logopedska ambulanta čije će usluge koristiti građani, a studenti usvajati znanja iz prve ruke.

Screenshot: YouTube; LLUHealth

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci otvorena je Logopedska ambulante, koja kao podružnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka, djeluje u sklopu Logopedskog centra Sveučilišta u Rijeci. Ova ambulanta smještena je u prizemlju zgrade Sveučilišnih odjela na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Točka na projekt Logopedskog centra Sveučilišta u Rijeci

Kako stoji u opisu rada, nova Logopedska ambulanta pri Centru za logopediju Sveučilišta u Rijeci izdvojena je ambulanta Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka koja ima za cilj integraciju teorijskog znanja i praktičnog rada u struci studentima logopedije. Ujedno je i ambulanta za pružanje logopedskih usluga ranog otkrivanja, procjene, dijagnostike, interpretacije i rehabilitacije  poremećaja govora,  glasa, jezika, gutanja, slušanja, čitanja i pisanja, kao i općenito svih oblika komunikacije, namijenjena svima kojima je preporučeno logopedsko testiranje i tretmani, kako djeci, tako i odraslima.

Rektorica Snježana Prijić Samaržija istaknula je prilikom otvorenja kako je ovime stavljena točka na projekt Logopedskog centra Sveučilišta u Rijeci, Logopedske ambulante i studija logopedija.

– Zahvalni smo partneru KBC-u Rijeka, ali i Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji za financijskoj podršci. Ovo je dobar, čak možda i jedinstven na ovome području primjer sinergije znanosti, obrazovanja i struke, istaknula je uvodno rektorica Prijić Samaržija.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka naglasio je kako KBC Rijeka brine za zdravstvene potrebe naših građana, a potreba za logopedskim uslugama iznimno je visoka.

– Sada će ova usluga našim građanima, ali i stanovništvo mnogo šireg pojasa koji gravitira Rijeci, biti značajno dostupnija. Kolege iz Zavoda za audiologiju i fonijatriju radit će udruženo s kolegama sa studija logopedija. Poznato je da su logopedi deficitaran kadar, ali UNIRI to ispravlja nedavnim pokretanjem studija logopedija. Ova je mala ambulanta velik doprinos, kako zdravstvu, tako i obrazovanju i znanosti, a najviše našim sugrađanima, kojima logopedske usluge postaju mnogo dostupnije, kazao je Ružić.

Izdvojeni članak
studenti

Provjerite koliko se maturanata prijavilo na svaki od studija u Hrvatskoj i koji su trenutno najpoželjniji

Dobra praksa za studente

Zamjenik gradonačelnika Rijeke, Marko Filipović prilikom otvaranja ambulante istaknuo je da tri do deset posto djece ima potrebu za nekom od logopedskih usluga, koje će sada biti mnogo dostupnije. Naglasio je činjenicu kako će studenti imati stručnu praksu odmah tijekom studija, što također vidi izvrsnim.

Pročelnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka i voditeljica Logopedske ambulante, Diana Maržić podsjetila je kako se danas obilježava Svjetski dan glasa, kao i na važnost ispravne komunikacije: Sigurna sam da je ovo početak dobre suradnje, gdje ćemo, sinergijom struke i znanosti, pomoći svima kojima je u području problema s govorom, slušanjem, glasom, gutanjem i dr., ta pomoć potrebna.

Voditelj studija logopedije u Rijeci, Zdravko Kolundžić, zahvalio je rektorici i prorektorici Žuvić na uviđanju potrebe za studijem logopedije u Rijeci, ravnatelju Ružiću, koji je odmah prihvatio ideju postavljenje ambulante na Kampus, PGŽ-u i Gradu Rijeci na sredstvima, kao i svima koji su uključeni u rad Centra.

– Nabavili smo svu opremu, mjerne i dijagnostičke uređaje i krećemo s radom. U situaciji u kojoj jedan logoped dolazi na sto tisuća stanovnika, napravili smo velik iskorak, a ovaj primjer suradnje različitih institucija, specifičan je u cijeloj državi, zaključio je Kolundžić.

Informacije o radu Logopedske ambulante

– u novootvorenoj ambulanti rade logopedi studija Logopedije i logopedi Zavoda za audiologiju i fonijatriju.
– radno vrijeme planirano je u smjenama tako da u ponedjeljak i četvrtak ambulanta radi poslije podne od 12 od 20 sati, a utorkom, srijedom i petkom u jutarnjim terminima od 8 do 16 sati.
– predbilježbe za pregled/tretman obavljaju se telefonski na broj telefona 051 658 155 ili na e-adresu [email protected]