Pretraga

Provjerite koliko se maturanata prijavilo na svaki od studija u Hrvatskoj i koji su trenutno najpoželjniji

A- A+

Točno 1. lipnja pišu se prvi ispiti državne mature, što znači da je do početka ljetnog roka manje od dva mjeseca. Maturanti listu studija u sustavu Postani student, osim ako visokoškolska ustanova sama nije odredila raniji rok, mogu mijenjati sve do objave konačnih rezultata mature. Provjerili smo koji su trenutno najpoželjniji studiji te koliko je studenata prijavilo svaki od studija u Hrvatskoj.

studenti

Foto: Pixabay

Kada je riječ o studijima s kvotom većom od deset mjesta, prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), kao i u prethodnom razdoblju najpopularniji je studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Poželjnost se u ovom slučaju definira kroz omjer broja maturanata kojima je to prvi studij na listi prijavljenih te ukupnog broja upisnih mjesta.

Studij je, prema  trenutnim podacima prijavilo 407 maturanata kojima je to prvi izbor, dok je ukupan broj prijava 1.082. Kako stoji u tablici AZVO-a, na logopediji na ERF-u mjesta je za 80 studenata. No, nedavno smo pisali da fakultet želi smanjiti upisnu kvotu tako da se na studij upisuje 50 studenata. Smanjenje kvote najprije treba odobriti Senat Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega broj mjesta može biti promijenjen i u sustavu Postani student.

Izdvojeni članak

Loše vijesti za maturante: Fakultet izglasao smanjenje upisnih mjesta za popularnu logopediju

Drugi najpoželjniji studij je psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a i ondje je velika navala. Kvota ove godine iznosi 76 mjesta, a prvi je to izbor za 370 maturanata. Ukupno je studij prijavilo čak 1.008 kandidata. Podsjetimo, ove godine, odlučio je tako Filozofski, neće biti prijemnog ispita, odnosno testa intelektualnih sposobnosti za upis psihologije o čemu više možete čitati ovdje.

Treći najpoželjniji studij, prema podacima AZVO-a, psihologija je na Filozofskom u Rijeci. To je prvi izbor za 179 maturanata, mjesta je za njih 42 dok je ukupno studij prijavilo 755 maturanata. Kako stoje na orijentacijskim listama odabranih studija, maturanti će doznati 30. travnja.

U nastavku se nalazi popis deset trenutno najpoželjnijih studija s kvotom većom od deset mjesta, prema podacima koje je objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje:

  1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet
  2. Psihologija, Filozofski fakultet u Zagrebu
  3. Psihologija, Filozofski fakultet u Rijeci
  4. Kriminalistika, Visoka policijska škola
  5. Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
  6. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
  7. Fizioterapija (izvanredni), Zdravstveno veleučilište Zagreb
  8. Sestrinstvo, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
  9. Psihologija, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru
  10. Arhitektura i urbanizam, Arhitektonski fakultet u Zagrebu

Popis svih studija u Hrvatskoj, s ukupnom kvotom i trenutnim brojem prijava te prvih prioriteta možete vidjeti u nastavku. Napomena, ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [251.10 KB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.