Pretraga

Studenti Ekonomije organiziraju natjecanje teško 20.000 kuna

A- A+

Studenti sveučilišta diljem Hrvatske i ove godine imaju priliku sudjelovati u natjecanju u trgovanju vrijednosnim papirima koje tradicionalno organizira Financijski klub Ekonomskog fakulteta. Samo natjecanje University Trading Tournament sastoji se od dva dijela, a prijaviti se možete sve do 9. travnja. Osim znanja, možete zaraditi i vrijedne nagrade iz fonda koji ‘teži’ 20.000 kuna.

Kao i prethodne dvije i ove godine Financijski klub koji djeluje pri zagrebačkom Ekonomskom fakultetu organizira natjecanje u trgovanju vrijednosnim papirima – University Trading Tournament.  

– Cilj projekta je popularizacija trgovanja vrijednosnim papirima, upoznavanje natjecatelja s različitim instrumentima i načinima trgovanja te dodatna edukacija na područjima tehničke, fundamentalne i investicijske analize kojim nastojimo poboljšati financijsku pismenost studenata, ali i svih zainteresiranih. Ovim jedinstvenim projektom želimo što veći broj studenata upoznati s ovim područjem, stvoriti veći broj budućih ulagača te potencijalno stručnjaka u ovom području, objašnjavaju iz Financijskog kluba.

Natjecanje se provodi u dva dijela

Od 2015., otkada se natjecanje prvi puta održalo, na njemu je ukupno sudjelovalo 1.200 studenata sa sveučilišta diljem Hrvatske, a organizatori su za njega nagrađeni i Rektorovom nagradom.

Ovo se natjecanje sastoji od dva dijela, od kojih je onaj prvi, edukacijski dio započeo pred dva dana, a trajat će sve do 10. travnja. U njemu se kroz predavanja i radionice prolazi kroz funkcioniranje financijskih tržišta, pravilima natjecanja i načinima trgovanja vrijednosnim papirima. Uz to, svi zainteresirani uče o osnovama tehničke, fundamentalne i investicijske analize. 

Drugi dio rezerviran je za samo natjecanje koje traje od 10. travnja do 5. svibnja i sastoji se od četiri runde, po tjedan dana. Samo natjecanje se odvija na virtualnoj burzi Metatrader4 putem računala ili mobilne aplikacije, a trgovati se može 5 dana u tjednu te natjecatelji imaju potpunu slobodu što se tiče ulaganja. Prijave na treće izdanje UTT-a traju do 9.travnja, a prijaviti se možete ovdje

Iz Kluba kažu kako natjecatelji ističu stjecanje novih znanja i iskustva kao osnovnu motivaciju za sudjelovanje, a iskustvo trgovanja na financijskim tržištima kao jedinstvenu priliku za upoznavanje načina kako tržišta funkcioniraju u stvarnosti. Također, edukacijska predavanja i radionice su prepoznali kao dodatan element kojeg se ne mogu naučiti na fakultetu, a lako ga je primijeniti u praksi.

Studenti mogu osvojiti vrijedne nagrade 

Osim edukacije, znanja i iskustva koje natjecatelji stječu tu su i brojne nagrade. Nagradni fond je preko 20.000 kuna, a nagrađuju se prva tri mjesta u ukupnom poretku (1. mjesto 1000 dolara, 2. mjesto 500 dolara i 3. mjesto 300 dolara na live accountu Admiral Markets-a) te na kraju svake runde (1. mjesto 150 dolara, 2. mjesto 50 dolara i 3. mjesto 50 dolara, također Admiral Markets-a). Dodatne nagrade uključuju kotizaciju za seminar kod HUTA-e, majice, certifikate te trofeje i nagrade iznenađenja na svečanoj završnici.

– Kroz protekle dvije godine uspjeli smo približiti naizgled komplicirano trgovanje studentima diljem Hrvatske. Veseli nas što natjecatelji dolaze iz različitih područja i gradova diljem Hrvatske. Tako, osim ekonomskog usmjerenja, svake godine imamo mnogo prijava studenata prirodnih znanosti (tehnička, prirodoslovno matematička područja). Ove godine pripremamo i UTT Vodič za trgovanje čija je osnovna svrha na jednostavan i pristupačan način približiti trgovanje, osnovne metode i tehnike za analizu kretanja na financijskim tržištima, kao i platformu na kojoj se trguje, kažu iz Financijskog kluba.