Pretraga

Studenti ekonomije otvorili Ekonomsku kliniku-besplatno savjetuju građane, udruge i tvrtke

A- A+

Nakon Pravne klinike, koja potrebitima pruža besplatne usluge pravnog savjetovanja te je već riješila preko tri tisuće slučajeva, Zagreb je dobio još jednu, i to ekonomsku.

Rješavanje individualnih financijski i poslovnih problema

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu osnovali su neprofitnu udrugu u svrhu pružanja besplatnog savjetovanja građanima, malim poduzećima, s naglaskom na socijalne poduzetnike, te neprofitnim organizacijama. Sama inicijativa za osnivanje Klinike nastala je u sklopu kolegija “Menadžment promjena” pod vodstvom profesora Mislava Ante Omazića, a usluge pružaju studenti ekonomije u suradnji s mentorima i vanjskim suradnicima.

– Motivacija za osnivanje Ekonomske klinike počiva na konceptu društvene odgovornosti i želje da se ostvari doprinos boljitku zajednice u kojoj djelujemo. Fokusiramo se na rješavanje individualnih slučajeva vezanih uz financijske ili poslovne probleme te na povećanje opće razine ekonomske pismenosti društva. Svakom klijentu koji zatraži pomoć u klinici pristupa se profesionalno i na individualnoj bazi. Ovakav koncept omogućuje najboljim studentima, uključenima u rad klinike, povezivanje s mentorima i vanjskim suradnicima s ciljem praktičnog rada, daljnjeg razvoja znanja i vještina i doprinosa cjelokupnoj zajednici, navode iz Klinike.

Izdvojeni članak

Nema kraja gužvama u menzi na Ekonomiji, obećanja SC-a i dalje neispunjena

Građani, udruge i tvrtke mogu zatražiti pomoć

Privatne osobe mogu se javiti za financijsko savjetovanje vezano uz planiranje osobnog budžeta, vođenje kućnih financija i mogućnostima štednje, općenite informacije za zadužene građane (npr. Kako bi izgledao otplatni plan mog stambenog kredita?), tumačenje osnovnih i naprednih ekonomskih pojmova (npr. Kako inflacija utječe na ulaganje? Što je tečajni rizik i kako utječe na kredit?) ili edukaciju vezanu uz svakodnevne ekonomske pojmove (npr. Što su to mirovinski fondovi? Što je to deficit proračuna?).

Ako pak imate, ili planirate otvoriti, firmu ili neprofitnu oraganizaciju, u Klinici vam mogu pomoći oko razvoja potencijalnih ideja za osnivanje poduzeća, izrade marketinških planova, tržišne analize, prodajnopg savjetovanja, u tumačenju poduzetničkih i marketinških pojmova, planiranju promocije i oglašavanju ili savjetima vezanim uz ljudske potencijale, organizacijsku strukturu, izradu poslovnih planova, planiranju i upravljanju troškovima, strateškom menadžmentu te crowdfunding platformama.

Apeliraju na klijente da svoje probleme opišu jasno i koncizno

Iz Klinike napominju da im se, prije samog dolaska, klijenti jave na mail [email protected] ili prijave preko web stranice.

– Apeliramo na klijente da svoje probleme opišu jasno i koncizno kako bi se projektni tim zadužen za određeni slučaj mogao što bolje pripremiti za daljnji rad na slučaju, dodaju.

Također, na savjetovanje možete doći i osobno i to svakog petka od 16 do 18 sati na Ekonomski fakultet u Zagrebu, Trg Johna Kennedyja 6.

Za kraj, bitno je napomenuti da sva savjetovanja studenti obavljaju na volonterskoj bazi, a osim samih savjetovanja, Ekonomska klinika organizirati će i stručne radionice i edukacije namijenjene različitim društvenim skupinama koje će se organizirati u suradnji s partnerskim institucijama.