Pretraga

Studenti Filozofskog završili u karanteni u Portugalu: Otkrili su nam zašto se nisu vratili u Hrvatsku

A- A+

Dora i Dino, studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta početkom  veljače otišli su na Erasmus u Porto, ne znajući da će se za nešto više od mjesec dana naći – u izolaciji. U gradu je, naime, zbog prevencije širenja koronavirusa, ograničeno kretanje, a Dora i Dino ipak su odlučili ostati ondje, a ne vratiti se u Zagreb. Iako se nalaze u državi u kojoj je dosad potvrđeno preko 330 slučajeva zaraze, željeli su zaobići aerodrome. Kako provode dane u izolaciji Erasmusa kakvog nisu zamišljali, ispričali su za srednja.hr. Njihovu priču prenosimo u cijelosti.

Razgibavanje u izolaciji | foto: Privatni album

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Prvi dan nastave na daljinu: Evo što se sve danas dogodilo u obrazovanju zbog koronavirusa

Prije pet dana, 11. ožujka, ESN Porto odgodio je sva događanja za dva tjedna i tu smo znali da situacija postaje ozbiljna. Nakon toga uslijedila je obustava nastave na fakultetima i u školama na neodređeno. Nastava se odvija putem online predavanja, a ako će biti potrebe akademska godina će se dodatno produžiti.

Ograničen je rad kafića, restorana i šoping centara, a sve plaže, parkovi i klubovi su do daljnjega zatvoreni. U službenoj Erasmus grupi na WhatsApp-u promovira se ostanak u samoizolaciji, a kroz komunikaciju s ostalim kolegama ovdje čini nam se da se većina pridržava tog savjeta.

Na vrijeme otišli u kupovinu…

Shvatili smo da bi moglo doći do ograničenja slobode kretanja pa smo odmah obavili malo veću kupovinu namirnica da smo barem tjedan dana opremljeni. Zasad još nismo išli do dućana nakon toga, ali koliko čujemo namirnica u dućanima ne nedostaje.

‘Stan redovito čistimo’ | foto: Privatni album

Upute su glasile: Sami odlučite

Upute s Filozofskog fakulteta u Zagrebu:

Studenti koji se trenutno nalaze na stranim sveučilištima, trebaju pažljivo pratiti preporuke stranog sveučilišta i Vlade strane zemlje.

Prema trenutnoj situaciji, eventualni povratak ili ostanak na mobilnosti je individualna odluka studenta kao punoljetne osobe koja je samostalno prijavila Erasmus+ mobilnost te potpisala ugovor o financiranju.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalu:

Odluka o eventualnom ranijem povratku s Erasmus-a u Republiku Hrvatsku je svakako na vama, ali čini se da će biti sve teže i kretati se po Portugalu i izići iz njega, kao i doputovati do Hrvatske.

Faculdade de Letras Universidade do Porto:

We understand of course if you decide to return home. The University of Porto has suspended classes but lessons will continue with distance/online learning.

The recommendation is for people to stay at home in the case of suspended activities/closed services. 

All the students have been informed. If you decide to stay, they will continue to have classes and evaluation.

Nađe se i vremena za čitanje | foto: Privatni album

‘U našoj privatnoj karanteni puno je zanimljivije nego u Zagrebu’

Izdvojeni članak

Razgovarali smo s dvoje studenata koji su na Erasmusu u Italiji: Ostali su tamo iako im je ponuđeno da se vrate u Hrvatsku

Na temelju svih obavijesti koje smo primili iz različitih izvora zaključili smo da je za nas najbolja odluka da ostanemo u Portu u nadi da će se situacija ubrzo vratiti u normalu.

Jedan od glavnih razloga je izbjegavanje aerodroma pod svaku cijenu. Cijeli proces prijave i dolaska na Erasmus za nas je bio obilježen dodatnim komplikacijama i zato još uvijek ne želimo odustati od ovog iskustva i nadamo se da će se sve to kasnije isplatiti.

Mnogo naših hrvatskih kolega odlučilo se za povratak doma, ali smatramo da će do ovakve situacije ubrzo doći i u Hrvatskoj i da nam je puno zabavnije ovdje u našoj privatnoj karanteni. Dobra stvar je da ćemo u ovoj prisilnoj samoizolaciji barem uštedjeti nešto novaca. (hehe)

Tulumi u izolaciji (uvijek s istim ljudima) | foto: Privatni album

Na našu sreću dijelimo stan s još šest cimera, koji su nam postali poput zamjenske obitelji, pa nam je svaki dan prilično ispunjen. Od kućnih tuluma (naravno bez vanjskih gostiju) do filmskim maratona (Lord of the Eing, extended version, 4+ sata). Organiziramo internacionalne večere, igramo igre, održavamo improvizirane satove joge, spavamo do podneva i lovimo zrake sunca na balkonu.

Naše Erasmus iskustvo drugačije je od uobičajenog, ali trudimo se ostati pozitivni i iskoristiti svaki trenutak kako najbolje znamo.

Dino & Dora

Samostalno rade i društvene igre | foto: Privatni album

AKTUALNO:

Snimka medijske konferencije ministrice s porukom za učenike:

Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Kako, pročitajte na poveznici i pogledajte u videu.

Primjer online nastave

Gostovanje glavnog urednika srednja.hr Marka Matijevića na N1 televiziji povodom trenutne situacije u školstvu