Pretraga

Studenti hrvatskog sveučilišta na meti hakera: Kradljivce odao – loš pravopis

A- A+

Poznata je priča u kojoj je pročelnik grada Đakova na račun nepoznate osobe isplatio 50.000 eura gradskih novaca nepoznatoj osobi, a sve zbog lažnog maila. Na meti kradljivaca koji ‘operiraju’ putem lažnih mailova ovoga puta našli su se studenti Sveučilišta u Puli. Iako su kradljivci osobnih podataka dobro pokušali sakriti svoj identitet, otkriveni su, između ostaloga – zbog lošeg pravopisa.

Screenshot: YouTube

AAI@EduHr sustav je u kojemu elektronički identitet imaju svi studenti visokih učilišta u Hrvatskoj. Služi im za pristup elektroničkom indeksu, pregledu kolegija, ali i sustavu državnih stipendija u kojemu studenti prihvaćaju uvjete stipendiranja i unose broj računa na koji će im se stipendija isplaćivati.

Izdvojeni članak

Haker iz Zaprešića mogao bi biti oslobođen? Nezakonito zaradio milijun i pol, ali HNB kaže da bitcoin nije novac

Ovih dana nekolicina studenata Sveučilišta J. Dobrile u Puli dobila je e-mail čiji je pošiljatelj tobože ‘unipu.hr tehnički odjel’. U poruci se od studenata, a pod izlikom nadogradnje webmail računa, traži da otkriju korisničko ime i lozinku svojeg AAI@EduHr elektroničkog identiteta te druge osobne podatke. No, sa Sveučilišta upozoravaju – riječ je o prijevari!

Kradljivce je otkrio mali s kojeg šalju poruke, a to je [email protected], ali i pravopisne greške u porukama. Uz to, ‘tehnički odjel’ uopće ne postoji na Sveučilištu u Puli i sa Sveučilišta su studentima poručili da od njih nikada neće tražiti osobne i povjerljive podatke.

– Nekoliko nam je korisnika javilo da su dobili lažnu obavijest o ‘nadogradnji webmail računa’ kojom se od korisnika traži da otkriju korisničko ime i lozinku svojeg AAI@EduHr elektroničkog identiteta. Ukoliko ste odali svoje podatke odmah promijenite svoju lozinku AAI@EduHr korisničkog računa i javite Službi za informatičku potporu vrijeme incidenta kako bismo utvrdili eventualnu štetu! Korisnike redovito upozoravamo da nikada ne otkrivaju svoje osobne podatke i lozinke, ali nekada su kradljivci tih podataka vješti u skrivanju svoje namjere, poručili su sa Sveučilišta u Puli.

Upozorenje Sveučiliša u Puli studentima