Pretraga

Haker iz Zaprešića mogao bi biti oslobođen? Nezakonito zaradio milijun i pol, ali HNB kaže da bitcoin nije novac

A- A+

Jedan od četiri administratora ilegalnog internetskog servisa za kibernetičke napade, Webstresser.org, 19-godišnji K.R. iz Zaprešića, uhićen je krajem travnja. Sud ga tereti za nanošenje neutvrđene materijalne štete velikom broju korisnika, kao i da je za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu najmanje od 1.453.946,90 kuna, ali u obliku bitcoina. No, ta je optužba na klimavim nogama. Naime, Hrvatska narodna banka digitalne valute ne smatra novcem.

Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova

Webstresser.org najveći je svjetski hakerski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmljivati DDoS napade na web stranice i njihove vlasnike diljem svijeta. Na spomenutom je servisu bilo registrirano 136.000 korisnika, a ukupno je unajmljeno i izvršeno četiri milijuna kibernetičkih napada, što ga je učinilo najvećom prijetnjom za banke, poslovne sustave i državne institucije na internetu.

HNB tvrdi da digitalne valute nisu novac

Izdvojeni članak

Poznat identitet hakera iz Zaprešića: Pribavio si je 8,7 milijuna kuna, a već je u osnovnoj provalio u sustav banke

Jedan od glavnih odgovornih za to bio je 19-godišnji K.R. iz Zaprešića, kojeg sud tereti za nanošenje materijalne štete velikom broju ljudi. Osim toga, tvrdi Županijski sud u Velikoj Gorici, mladić si je nezakonito pribavio imovinsku korist u iznosu ‘najmanje od 163.75124693 bitcoina (virtualni novac), približne vrijednosti 1.453.946,90 kuna na dan 24. travnja 2018.’

No, veliko je pitanje hoće li mu ta zarada moći biti oduzeta budući da Hrvatska narodna banka tvrdi da digitalne valute nisu novac i da ne ispunjavaju osnovne funkcije novca te se mogu smatrati samo specifičnom vrstom imovine.

Kako piše novac.jutarnji.hr, upravo to pitanje temeljno je u obrani mladog Zaprešićanina. Njegov odvjetnik Vlaho Hrdalo, stručnjak za kriptovalute i predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute, tvrdi da sud nije nadležan da određuje što jest ili nije novac niti je to predmet konkretnog postupka te da je potrebno da se hrvatske institucije nadležne za ta pitanja uključe u dijalog s kripto zajednicom u Hrvatskoj.

– Dok god situacija ostane takva kakva jest osuđeni smo da na pojedinačnim slučajevima testiramo stvarnost, kaže Hrdalo za novac.jutarnji.hr.

Dodaje i kako ne bi volio da se kriptovalute ‘vežu uz kaznena djela jer neovisna istraživanja, poput onog tvrtke Elliptic iz Velike Britanije, pokazuju da se manje od 1% bitcoin transakcija koristi u nezakonite svrhe’.

‘Manje od 1% bitcoin transakcija koristi se u nezakonite svrhe’

Izdvojeni članak
policijski auto

Pao jedan od najtraženijih hakera svijeta: Riječ je o 19-godišnjaku iz Zaprešića

No, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga za spomenuti je izvor potvrdila kako se ‘oduzimanje bilo koje vrste nezakonito stečene imovine može odvijati isključivo u okviru sudskih postupaka’. U mišljenju Porezne uprave navodi se kako je bitcoin virtualna valuta s dvostranim tokom i ne može se smatrati ‘materijalnom imovinom’, a jedina je svrha te virtualne valute da služi kao sredstvo plaćanja.

Sudac koji je mladiću odredio istražni pritvor, Ante Zeljko, uvjeren je da se bitcoinom trguje, zarađuje i ostvaruje korist kao i novcem.

– Možemo to umotavati kako hoćemo, ali činjenica je da je svatko tko je sudjelovao u tom slučaju ostvario opipljivu korist, a naravno ima i oštećenih, zaključio je Zeljko za novac.jutarnji.hr, i napomenuo kako je mladić za sada u jednomjesečnom istražnom pritvoru, a u kojem će se smjeru sve razvijati još se ne može znati.