Pretraga

Studenti koji se ozlijede na poslu imaju pravo na dnevnu naknadu: Evo kakva je procedura

A- A+

Osim što studiraju, otprilike polovica studenata prema podacima studentskih centara iz prethodnih godina, uz studij i obavlja povremeni studentski posao. Pritom je riječ o raznim vrstama poslova, od onih administrativnih do fizičkih poslova, na kojima je i veća mogućnost nezgode ili ozljede. Studenti prije učlanjenja u bilo koji student servis trebaju provjeriti imaju li osnovno zdravstveno osiguranje. Kako izgleda daljnja procedura, objašnjavamo na primjeru Studentskog centra u Zagrebu.

student servis

Ulaz u zagrebački Student servis
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Recimo da ste student koji obavlja posao konobara, na poslu se poskliznete, padnete i slomite ruku. Tako ozlijeđeni neko vrijeme zasigurno nećete moći raditi, a informacije o osiguranju možete zatražiti od student servisa u koji ste učlanjeni.

U SC-u Zagreb studenti uslijed nezgode mogu primati dnevnu naknadu

Tako, primjerice, svi studenti koji imaju regulirano članstvo u Student servisu SC-a u Zagrebu osigurani u od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) policom ADRIATIC osiguranje d.d. Studenti bi, pojašnjavaju iz SC-a, prije svega ovdje trebali provjeriti imaju li osnovno zdravstveno osiguranje.

Studentski centar osiguranje obnavlja svake godine i ono uključuje sljedeće osigurane rizike: smrt uslijed nezgode, trajni invaliditet uslijed nezgode, troškove liječenja uslijed nezgode te naknadu od 100 kuna po danu uslijed nezgode.

Izdvojeni članak

Ministarstvo objavilo iznos minimalne satnice za studente u 2022., značajno je porasla

Koje korake je potrebno poduzeti nakon ozlijede?

Na stranicama SC-a Zagreb pojašnjen je i hodogram u slučaju nezgode. U slučaju nezgode pri dolasku na rad, na radu ili u povratku s posla, student član Student servisa treba:

  1. Žurno otići liječniku, kako bi što prije započelo liječenje.
  2. Student treba od poslodavca zatražiti potvrdu da je došlo do nezgode. Ista treba sadržavati minimalno: podatke o poslodavcu, podatke o studentu (obvezno broj iskaznice i ugovora), datum nezgode i kratki opis što se dogodilo, žig i potpis poslodavca, mjesto i datum.
  3. Također, prikupiti podatke o nazočnim svjedocima i očevicima nesretnog događaja, osobito u slučaju ako je došlo do ozljede koja je prouzročila trajni invaliditet ili je mogla prouzročiti trajni invaliditet.
  4. Po završetku liječenja, sa svim dokumentima (povijest bolesti, potvrda izabranog doktora o privremenoj nesposobnosti za rad, procjena invalidnosti-ukoliko postoji, potvrda poslodavca o nezgodi, izjava studenta o nezgodi i kratki opis što se dogodilo, zapisnik inspekcije rad-ukoliko postoji, zapisnik policije-ukoliko postoji i dr. ) doći u Student servis u Zagrebu u sobu broj 7, na drugom katu u Savskoj 25, radi prijave ozljede na radu.

Student će, pojašnjavaju dalje iz SC-a, biti upućen stručnjaku zaštite na radu, gdje će ispuniti obrazac Prijave nesretnog slučaja (nezgode), ADRIATIC osiguranja, i koji će se s ostalom dokumentacijom (povijest bolesti, nalazi, procjena invalidnosti, potvrda poslodavca i dr.) proslijediti u ADRIATIC osiguranje d.d., a Prijava o ozljedi na radu (ovjerena od doktora opće/obiteljske medicine) u HZZO, Jukićeva 12, 10000 Zagreb.