Pretraga

‘Studenti nisu smokve’: Očekuje se niz prosvjeda protiv poskupljenja hrane i smještaja

A- A+


Izdvojeni članak

Nezadovoljni studenti: ‘Nije pošteno da mi ispaštamo zbog grešaka u SC-u’

Nedjeljni ručak u menzi Studentskog doma Stjepan Radić nije prošao mirno kao inače. Zbog protesta studenata koji su nezadovoljni najavljenim povećanjem cijena hrane i smještaja u domovima, stvorila se velika gužva. Akcija Facebook stranice ‘Studenti nisu smokve’ tako je urodila plodom, jer je nekolicina studenata plaćala svoj ručak novčanicama od 100 i 200 kuna kako bi ukazali na probleme poskupljenja stvorivši veliku gužvu.

Studente od 1. ožujka očekuje poskupljenje prehrane u studentskim menzama, ali i smještaja u domovima. Visoki dug Studentskog centra u Zagrebu iznosi preko 80 milijuna kuna, a nagomilavao se godinama. Iako pregovori oko cijena još traju, očekuje se izvjesno poskupljenje početkom ožujka. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta opravdava se time da se cijene nisu mijenjale 14 godina, međutim studenti izražavaju nezadovoljstvo ovim najavama.

Studenti nisu smokve kojima treba isušiti sav sok

Upravo zbog neslaganja s time da se sanacija duga Studentskog centra u Zagrebu odvija preko leđa onih koji su za to najmanje krivi, studenata, isti su se odlučili pobuniti i izraziti svoj protest.
Tijekom prošlog tjedna tako je na Facebooku osvanula stranica ‘Studenti nisu smokve’ koja objašnjava zašto studenti nisu upravo to voće.

– Smokve mogu biti zrele i pune soka, a mogu biti i suhe, smežurane. Takve smokve postale su simbol ove akcije jer želimo poručiti kako mi nismo smokve kojima treba do kraja isušiti sav sok, isušiti našu živost, volju za studiranjem i naše džepove. Mi smo zreli ljudi, intelektualci, spremni boriti se za novo znanje i poštovanje nas kao budućih akademskih građana, stoji na Facebook stranici.

Prva u nizu akcija bio je direktan prosvjed koji se u nedjelju dogodio u studentskoj menzi Stjepan Radić na Savi. Naime veliku gužvu na blagajnama je uzrokovalo plaćanje hrane novčanicama od 100 i 200 kuna. Na taj način se cijela menza usporila, a studenti su ovom inicijativom upozorilo MZOS da neće tako lako prihvatiti najavljena poskupljenja hrane i smještaja.

Izdvojeni članak

Laka na obaraču: Rektor Bjeliš gunđa, a osam godina mu se ‘kralo’ ispred nosa

Ovo je tek početak

Kako radnice Studentskog centra na blagajnama menze SD-a Stjepana Radića nisu imale dovoljno sitnih novaca, a studenti su uporno plaćali velikim novčanicama, brzo se stvorila gužva.

Na Facebook stranici ‘Studenti nisu smokve’ spominje se kako je svega dvadesetak studenata sudjelovalo u ovoj protestnoj akciji protiv najavljenih poskupljenja. Pitaju se, što bi se dogodilo da je ovakva situacija svaki dan u svakoj menzi u Zagrebu te da se u nju uključe stotine studenata?

Dug koji bi studenti trebali smanjiti iznosi čak 121 milijun kuna

Podsjećamo, Studentski centar u Zagrebu ima dug od 121 milijun kuna, a dosadašnji ravnatelj Niko Vidović je smijenjen te je umjesto njega na čelo SC-a došao novi, sanacijski upravitelj Pejo Pavlović koji bi navodno trebao smanjiti ovaj dug.
Međutim, povećanje cijena smještaja u studentskim domovima i hrane u menzama nije naišlo na pozitivne reakcije kod studenata.

Saznajemo kako je nedjeljna gužva u jednoj menzi tek početak niza protestnih akcija studenata, koji nikako neće pristati na ovu odluku.
U nastavku pogledajte video protesta koji je objavila stranica ‘Studenti nisu smokve’.