Pretraga

Laka na obaraču: Rektor Bjeliš gunđa, a osam godina mu se ‘kralo’ ispred nosa

A- A+

U posljednih nekoliko dana odvija se prava drama oko sanacije Studentskog centra u Zagrebu, a kako to obično biva u našoj zemlji, u cijeloj priči zanemaren je najvažniji problem. Dok se rektor Aleksa Bjeliš osjeća zapostavljeno te se nateže s premijerom Zoranom Milanovićem, zanemarena je činjenica kako je Vladi i Rektoratu trebalo samo osam godina da shvate kako je Uprava SC-a u krivim rukama.

Niko Vidović je od 2005. godine vladao Studentskim centrom u Zagrebu, bez da se previše obazirao na zakone i propisana pravila, no Vlada je žustro reagirala pa je, nakon punih osam godina, donijela Odluku o sanaciji SC-a kojom je Vidović smijenjen s ravnateljske pozicije.

Kao da nije dovoljno to što su se vladajući toliko vremena pravili slijepi, u priču se upetljao i zapostavljeni rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš, jer je njegov prijedlog o sanaciji sporne institucije, poslan čak cijela 24 sata prije Vladine Odluke, potpuno izignoriran.

Izdvojeni članak

Rektor traži od Vlade da povuče odluku o sanaciji SC-a


Glavni problemi uvijek u drugom planu

Dok su studentski domovi u Zagrebu puni ‘ilegalaca’ ili stanara koji su upali preko veze te na studentske ugovore rade 40-godišnjaci, Rektorat zagrebačkog Sveučilišta i Vlada RH su te ‘javne tajne’ ignorirali punih osam godina. Kad se došlo do saznanja kako SC posluje s dugovanjem od 121 milijun kuna, da MZOS duguje SC-u 45.8 milijuna kuna i kako je Vidović loš ravnatelj, počelo je prepucavanje oko sanacije.

Uopće nije bitno što se loše poslovalo od samog početka Vidovićeva mandata, nego su trenutno najproblematičniji 23. i 24. siječanj 2013. godine. Pred vodstvom zagrebačkog SC-a godinama su se zatvarale oči, onda je najednom počelo natjecanje oko toga tko treba donijeti odluku o njegovoj sanaciji: Rekotrat koji je prijedlog sanacije uputio Vladi 23. siječnja ili Vlada motivirana MZOS-om koja je tu odluku donijela dan kasnije.

Izdvojeni članak

Nezadovoljni studenti: ‘Nije pošteno da mi ispaštamo zbog grešaka u SC-u’

Svi vuku na svoj kraj

Isključivanje Rektorata zagrebačkog Sveučilišta u donošenju Odluke o sanaciju, rektor Bjeliš je protumačio kao nasilno ukidanje osnivačkih i upravljačkih prava nad SC-om. Ta činjenica pokazuje zašto upravo Bjeliš traži povlačenje Vladine Odluke donesene 24. siječnja.

Vlada je odlučila kako će sanaciju provoditi MZOS, no tu se javlja pitanje financijske obveze od 45.8 milijuna kuna koju Ministarstvo ima prema SC-u. Logičan slijed misli je taj da je Vlada izignorirala Rektorat te izabrala MZOS, upravo zato da bi Ministarstvo skinulo sa sebe dio političke i financijske odgovornosti za trenutno stanje SC-a.

Udarci po najslabijim karikama

Ministar Jovanović je vrlo brzo pronašao način na koji će se dug od 121 milijun kuna smanjiti. Prema njegovim riječima, idealno je vrijeme da se povise cijene smještaja u studentskim domovima te poskupi hrana u menzama, jer se cijene navodno nisu mijenjale 19 i 14 godina. Jovanoviću je sasvim logično da se nakon toliko godina donese odluka o izvlačenju novca iz studentskih džepova, a isto tako je valjda logično da se godinama odgađa uvođenje reda u SC-u.

Izdvojeni članak

Nedodirljivi ravnatelj SC-a ‘svrgnut’ nakon osam godina lošeg poslovanja

Blaženi oni koji ne vidješe, a vjeruju

Zaključak cijele priče je da se Hrvati bezrazložno brinu, jer je očito kako se naši životi nalaze u rukama blažene Vlade. Drugim riječima, premijer Milanović i njegovi ministri se vode po principu: ‘Blaženi oni koji ne vidješe, a vjeruju’. Pogledate li rasplet situacije oko Studentskog centra, ova vam se misao nameće sama jer se Niki Vidoviću vjerovalo bez ikakvih provjera ili uvida u njegovo poslovanje.

Da je to tako dokazuje i činjenica kako Rektorat zagrebačkog Sveučilišta, koji je osnivač SC-a, nije imao detaljniji uvid u rad bivšeg ravnatelja. Očito se morao nagomilati dug od preko stotinu milijuna kuna kako bi se vladajući i nadležni probudili iz podužeg zimskog sna. No, dok god ima studenata koji će plaćati za greške Vlade i Rektorata, nema razloga za brigu.