Pretraga

Studenti pokrenuli emisiju u kojoj educiraju mlade o seksualnosti, spolnom i reproduktivnom zdravlju

A- A+

Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska (CroMSIC) ima zanimljivi projekt pod nazivom ‘mRAK Talk’. Jedna od glavnih aktivnosti ovog projekta je istoimena emisija na njihovom YouTube kanalu, u čijih će deset epizoda stručnjaci i osobe iz javnog života gledateljima pružiti multidisciplinarnu perspektivu na teme vezane uz ljudsku seksualnost, spolno i reproduktivno zdravlje. Gledatelji će moći doznati i kome se obratiti za dodatne informacije i pomoć oko teme o kojoj se još uvijek najviše – šuti.

budi mrak

Screensbot: YouTube

Kroz dugogodišnje projekte ‘Budi mRAK’, projekt edukacije mladih o prevenciji oboljenja uzrokovanih HPV infekcijom te ‘THE Talk’, projekt vršnjačke edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, studenti okupljeni u Međunarodnu udrugu studenata medicine Hrvatska (CroMSIC) educirali su više od 25.000 učenika diljem Hrvatske.

Nedavno su predstavili i novu akciju, u kojoj su, u suradnji s Gradom Zagrebom, osigurali punkt za cijepljenje protiv HPV-a za sve mlade do 25. godine, kao i besplatne ginekološke preglede za sve studentice koje nemaju primarnog ginekologa u mjestu studiranja.

Edukacije kroz YouTube emisije

Kroz višegodišnji rad s učenicima primijetili su potrebu za dodatnim kanalom jasnih i konciznih informacija vezanih za reproduktivno zdravlje i seksualno ponašanje adolescenata pa su pokrenuli i projekt ‘Budi mRAK, započni taj THE Talk’. Glavnu aktivnost čini YouTube emisija u čijih će deset epizoda stručnjaci i osobe iz javnog života, pružiti gledateljima multidisciplinarnu perspektivu na teme vezane uz ljudsku seksualnost, spolno i reproduktivno zdravlje. Gledatelji će moći doznati i kome se obratiti za dodatne informacije i pomoć.

– Doba adolescencije za većinu ljudi predstavlja razdoblje prvog sklapanja intimnih i seksualnih veza. Uči se odgovornosti i samopoštovanju te slušanju vlastitih i tuđih potreba, odnosno granica. Budući da se formiraju temelji za obrasce ponašanja u partnerskim odnosima u odrasloj dobi, uz iskustveno učenje važna je pravovremena i prilagođena edukacija . U toj dobi se uči Kako se radi o i dalje kontroverznoj temi u kojoj često vlada roditeljska nelagoda od ‘onih razgovora’ vlastitom djecom, mladi su često prepušteni sami sebi te se u probiru točnih od netočnih informacija i dalje teško snalaze. Kroz postojeće projekte vršnjačke edukacije mladih ‘Budi mRAK’, projekt prevencije malignih oboljenja uzrokovanih infekcijom Humani papiloma virusom, najčešćom spolno prenosivom infekcijom na svijetu te ‘THE Talk’ projekt edukacije o reproduktivnom zdravlju, ne možemo pokriti svaki razred. Kroz format video podcasta, svatko zainteresiran može putem nekoliko klikova saznati aktualne i provjerene informacije vezane za deset tema iz područja seksualne edukacije kojima se emisija bavi, priča nam Jana Jelenić, vodjteljica projekta ‘mRAK Talk’.

‘Seksualna šutnja’ i dalje ima glavnu riječ

Kaže da su studenti okupljeni u udrugu kroz višegodišnje provođenje radionica u srednjim školama diljem Hrvatske uočili  svojevrsnu ‘rupu’ u znanju učenika, proizašlu iz nepostojanja pravilnog provođenja formalnog, odnosno neformalnog spolnog odgoja u praksi.

– Iako preporučen po smjernicama institucija, često neugodnost koju razgovori o seksualnosti izazivaju među starijom i mlađom populacijom, uz nedovoljnu educiranost rezultiraju tzv. ‘seksualnom šutnjom’ koja ima glavnu riječ kada pričamo o seksualnom obrazovanju. Najveće prepreke prilikom izgradnje zdravih obrazaca ponašanja čine neznanje i neinformiranost o navedenoj temi, što vidimo po tome da je seksualnost i dalje povezana sa određenom društvenom stigmom i brojnim potencijalno opasnim mitovima koji kruže među populacijom. Motivirani idejom da mladima i njihovim roditeljima olakšamo snalaženje u ovom aspektu njihovih života odlučili smo preuzeti stvar u svoje ruke te dostaviti dodatni kanal jasnih i konciznih informacija vezanih za spolno i reproduktivno zdravlje te psihologiju ljudske seksualnosti, odnosno seksualnog ponašanja. Naš slogan ‘Budi mRAK, započni taj THE Talk’ šalje jasnu poruku ohrabrenja mladima te njihovim roditeljima da zajedno kao tim posegnu za pravilnim informiranjem u svrhu poboljšanja vlastitog zdravlja i kvalitete života, ističe Jana.

Zašto neki gosti sjede u pidžamama?

– Svi gosti su pozvani da na kauč zasjednu u pidžami kako bi vizualno prenijeli simboliku projekta, odnosno ideju iz koje je nastala cijela priča: pidžame su odjevni predmet svakog pojedinca koje dolaze u različitim oblicima i kombinacijama, no rijetko kad ju vidimo na drugima. ‘Odjeća za 4 zida’ o kojoj se previše ne priča, usprkos tome što je dio svačije garderobe, baš kao što su to seksualni aspekt čovjeka te spolni odgoj mladih. Iznošenjem pidžami u javni prostor simbolizira se normaliziranje ljudske seksualnosti i spolne edukacije, koja bi trebala biti ugodna – baš kao što je to pidžama koju nosimo na sebi. Vrijeme je da svi prihvatimo svoje unutarnje pidžame s ponosom i bez srama ih pokazujemo sebi i drugima, opisuje Jana.

‘SexEd na Hrvatski način’

Projekt je prvenstveno namijenjen adolescentskoj populaciji, a epizode zapravo pokrivaju teme oko kojih su srednjoškolci i srednjoškolke imali najviše pitanja tijekom do sada provedenih radionica.

– Što se sve krije pod kišobranom seksualnosti, postoji li bonton dating kulture, kako uživati odgovorno i paziti na svoje zdravlje te poštivati vlastite i tuđe granice, odnosno želje su samo neka od pitanja na koja će se odgovoriti kroz emisiju. Teme obuhvaćaju cjelokupni spolni odgoj s interdiscipliniranim pristupom ovoj opširnoj problematici, kaže nam Jana.

Gosti emisije su dodaje, cijenjeni stručnjaci na području seksualnosti te spolnog i reproduktivnog zdravlja – seksualni terapeuti, psiholozi, psihijatri, ginekolozi, liječnici, sociolozi. Oni će na kauč sjesti sa utjecajnim osobama iz javnog života – glumcima, pjevačima, influencerima te će zajedno kroz opušteni razgovor u udobnosti dnevnog boravka gledateljima na jednostavan i zabavan način predstaviti temu.

– U kombinaciji riječi stručnjaka, koji vješto barataju aktualnim i provjerenim informacijama kada je o seksualnom obrazovanju riječ, i javnih osoba, koje svojim utjecajem mogu doprijeti do svojih obožavatelja, smatramo da će ‘SexEd na Hrvatski način’ uspjeti zadržati pozornost što većeg broja javnosti, veli Jana.