Pretraga

Studenti šalju vozilo na Mjesec, uspije li im dobivaju tri milijuna dolara

A- A+

Studentski projekt jedan tim sa Sveučilišt Penn State planira dići na jedan sasvim novi nivo. Naime, njih nekoliko planiraju poslati vozilo na Mjesec, a ukoliko im to uspije, osvojit će Google Lunar X nagradu i tri milijuna dolara.

www.foxnews.com

Tim studenata s Penn State Universityja nada se da će postati četvrti tim ikad koji je spustio svemirsko vozilo na Mjesec. Ukoliko uspiju sakupiti dovoljno novca, lansirat će ga u prosincu 2015., kada će snimiti i video s mjesečeve površine.

Izdvojeni članak

Ovako bi život na Zemlji izgledao da nema Mjeseca

Po prvi put u povijesti studenti se odvažili na takav projekt

Tim studenata otkrio je odvažan plan da postanu četvrti u povijesti koji će spustiti vozilo na površinu Mjeseca. Žele i unaprijediti projekt, stoga planiraju spustiti objekt koji se može dalje pokretati sam, tako da istražuje površinu Zemljinog satelita. Ukoliko sakupe dovoljno novca, planiraju ga lansirati u prosincu 2015. godine.

– Po prvi put u povijesti grupa studenata sa snom, veoma velikom podrškom fakulteta i vašom pomoći, spustit će svemirsko vozilo na Mjesec, objavili su na stranici za prikupljanje novčanih sredstava.

Izdvojeni članak

NASA uzgaja bilje na Mjesecu


Google Lunar X nagrada

Google Lunar X nagrada je međunarodna inicijativa koja želi ponoviti ono što je postignuto 1973. godine – sigurno sletjeti na površinu Mjeseca. – Više od polovine svjetske populacije niju imala priliku gledati uživo slijetanje na površinu Mjeseca. The Google lUnar XPRIZE želi kreirati novi ‘Apollo’ trenutak za ovu generaciju. Kako bi osvojili novac, privatna kompanija treba napraviti uspješno slijetanje na Mjesec, putovati 500 metara iznad, ispod ili na Mjesečevoj površini te poslati dva ‘Mooncasta’ na Zemlju.

Uključeni u Google Lunar X nagradu

Tim se bori protiv puno većih grupa koje su se također uključile u Googleovu XPRIZE kampanju. Jednom kad njihov objekt sleti, ponovno će nakratko uzletjeti, te ponovno sletjeti, što će biti prvi put u povijesti.

Mnogo je matematike bilo potrebno kako bi se izračunalo koliko će Lunar Lion izdržati na Mjesecu. Budući da će u njega biti ugravirana imena i poruke svih onih koji žele pomoći, odgovor je vrlo bitan. – Naše vozilo stajat će tamo desecima milijuna godina, rekao je tim.