Pretraga

Ovako bi život na Zemlji izgledao da nema Mjeseca

A- A+

Znamo da Mjesec ima veliki utjecaj na Zemlju i ljude, a osim što je uz njegovu pomoć oblikovana biološka evolucija, utjecao je i na evoluciju cijelog planeta. Život na Zemlji postojao bi i bez njega, no bio bi bitno drugačiji.

Jeste li ikad razmišljali o tome kako bi život na Zemlji izgledao da Mjesec ne postoji? Zemljin satelit bitno utječe na naš planet, a u slučaju da ne postoji, stvari bi bilo puno drugačije nego što jesu. ScienceBlogs donosi priču o tome kako bi život na Zemlji izgledao da nema Mjeseca.

Izdvojeni članak

Video: Saznajte što bi se dogodilo da na zemlji nestane kisika na par sekundi

Ne bi bilo pomrčine

Sunce stalno obasjava Zemlju radeći tako na svom vrhuncu sjenu koja se prostire preko milijun kilometara. Bez Mjeseca, koji je udaljen tek nekoliko stotina tisuća kilometara, ne bi bilo objekta koji bi prolazio zemljinom sjenom, pa tako ne bi bilo niti lunarne pomrčine. Također, ne bi bilo niti solarne eklipse. Mjesečeva sjena je gotovo potpuno jednaka udaljenosti Zemlje i Mjeseca, a bez njega ne bi bilo ni sjene ni diska koji blokirao sunčev disk. Sljedeći veliki objket koji bi mogao proći između Zemlje i Sunca jest Venera, pa iako je takav događaj vrlo interesantan, to bi bilo najbliže pomrčini što bismo imali mogućnost vijeti kad ne bi bilo Mjeseca.

Morske mijene bile bi manje i bile bi pod sunčevim utjecajem

Sunce je 400 puta udaljenije od Mjeseca, a to objašnjava zašto se oba tijela gibaju pod istom kutnom veličinom u odnosu na Zemlju. Sunce bi imalo puno manji utjecaj na plimu i oseku zato jer bi imale samo 40 posto snage mjesečevih mijena. Ono bi trebalo imati čak 400 puta veću masu od Mjeseca, da bi imalo isti učinak na plimu i oseku. Bez Mjeseca naši bi obrasci morskih mijena bili mnogo jednostavniji, a plime bi bile 40 posto veličine današnjih.

Mnogo tamnije noći od onih na koje smo navikli

Sunce je puno sjajnije od Mjeseca- pun Mjesec ima samo jedan četiristo-tisućiti djelić Sunčeve ljetne svjetlosti. Venera, koja je sljedeći najsjajniji objekt na nebu pak ima samo 14- tisućiti dio svjetlosti punog Mjeseca. Dok je on prisutan na nebu možemo donekle vidjeti po noći, a ukoliko ga nema ne vidimo prst pred nosom. To govori koliko bi drugačije bilo da ga stvarno nema, te dokazuje da bi se naš vid bez Mjeseca vjerojatno sasvim drugačije razvio.

Izdvojeni članak

Reality show na Marsu: Dosadila im Zemlja, već se prijavilo preko 80 tisuća ljudi

Dan bi trajao tek šest do osam sati

Dan traje 24 sata, a i to nam se često čini premalo. Zemljina rotacija usporava u tako neznatnoj mjeri zahvaljući plimnim trenjima kojima je opskrbljuje Mjesec. Usporavanje je izuzetno malo i mjeri se u mikrosekundama na godinu. Tek za oko 4 milijuna godina više nećemo morati imati prijestupnu godinu kako bi održali naš kalendar funkcionalnim. Kad bi Sunce postojalo vječno, Zemlja bi eventualno usporila i postala ‘plimno zaključana’ na isti način na koji je Mjesec ‘plimno zaključan’ prema Zemlji, zbog čega uvijek vidimo samo jednu njegovu stranu. Kada bi bilo tako, dan bi umjesto 24 sata trajao 47 zemaljskih sati. U stvarnosti, tako nešto je nemoguće da se dogodi jer bi Sunce već odavno dovršilo svoj životni vijek.

Nagib zemlje pri vrtnji oko svoje osi s vremenom bi jako varirao

Zahvaljujući Mjesecu os Zemlje je stabilno nagnuta od kutem od 23 stupnja do 26 stupnjeva, i to je tako već stotinama milijuna godina. Da Mjesec ne postoji ništa ne bi moglo spriječiti katastrofalne promjene u vrtnji oko zemljine osi.