Pretraga

Studenti na sastanku premijeru iznijeli i probleme oko SC-a: On ostao iznenađen iako su mu ranije slali dopise

A- A+

Predstavnici Hrvatskog studentskoga zbora ovog tjedna bili su na sastanku s premijerom Plenkovićem. Ranije ovog mjeseca Zbor je Vladi i Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslao dopis s popisom ciljeva i mjera koje zahtijevaju kako bi zaštitili studente u ovim vremenima. Kako nam je rekao predsjednik HSZ-a, Mateo Marušić, na sastanku se govorilo i o problemu SC-a Zagreb. Premijer se iznenadio onime što su mu studenti rekli o postupanjima SC-a za vrijeme mobilizacije Studentskog doma Cvjetno, iako su mu iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu poslali više dopisa na tu temu.

Studentski predstavnici s premijerom/ Foto: Facebook Hrvatski studentski zbor

Nakon što su početkom mjeseca iz Hrvatskog studentskog zbora od Vlade dopisom tražili niz mjera za pomoć studentima, ovog su se tjedna predstavnici HSZ-a sastali s premijerom Plenkovićem. Razgovarali su, kaže nam Mateo Marušić, predsjednik HSZ-a, o tim mjerama koje bi trebale pomoći studentima za poboljšanje položaja i statusa u ovoj socioekonomskoj krizi prouzrokovanoj koronavirusom.

Razgovarali o nizu mjera koje bi bilo dobro provesti

Izdvojeni članak

Hrvatski studentski zbor od Vlade traži niz mjera koje bi u ovoj situaciji pomogle studentima: Pogledajte koje su to

– U onim mjerama na koje Vlada i MZO mogu utjecati, odnosno ne ulaze u autonomiju sveučilišta ili sastavnica, otvorili smo dijalog u zajedničkom rješavanju problematike za naše studente kako bi osigurali što veću kvalitetu studiranja i unapređenje studentskog standarda. Najviše nam je u fokusu Zakon o obavljanju studentskih poslova, njegove prednosti i mane, te adaptacija istoga u svrhu povrata veće prisutnosti studenata na tržištu rada. Pričajući o studentskom radu, predložili smo mjeru pruzimanja odgovornosti od strane Vlade RH za naknadu u visini od 5,5% za zdravstveno i mirovinsko osiguranje koje su do sada poslodavci Zakonom morali uplaćivati. Tim potezom, relativno malim iznosom za državu, a izrazito pogodnim za poslodavce, studenti bi opet postali prisutna radna snaga – a nemali broj studenata koji sam financira vlastito obrazovanje, isto bi mogao i nastaviti. Naravno sve mjere zahtijevaju detaljnu financijsku analizu navedenih izdataka gdje bi sa stručne strane dobili uvid u koncizniji utjecaj ove mjere, pa možda čak i na revitalizaciju turizma. Dotakli smo se i kvalitete studentske prehrane te iznosa subvencije za prehranu studenata gdje smo iskazali niz nezadovoljstva vezanih za trenutni Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Također smo razgovarali o povećanju subvencije na studentskim iskaznicama- x-icama, ukidanju restrikcija kao što je zabrana iznošenja hrane i limiti na pojedinim artiklima te uvođenje online sustava za narudžbu hrane sve u svrhu zadovoljstva studenata i podizanju same kvalitete studentskog živita. Pronašli smo zajednički jezik vezan za Pravilnike oko državnih i ostalih stipendija te Pravilnik o subvencioniranom smještaju studenata na čije ostvarivanje prava utječe broj stečenih ECTS bodova, a koji zbog izvanredne situacije nisu mogli biti ostvareni na isti način kao proteklih godina, rekao nam je Marušić.

Na sastanku razgovarali i o SC-u Zagreb

Izdvojeni članak

Studentski zbor Vladi poslao dopis u kojem traže hitnu kontrolu rada SC-a

Na razgovorima je bila prisutna i trenutna vršiteljica dužnosti predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Josipa Smoljo, koja je i zamjenica predsjednika HSZ-a, pa smo postavili pitanje je li s premijerom bilo razgovora oko problema sa SC-om Zagreb. Naime, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu od potresa koji je pogodio glavni grad i mobilizacije Studentskog doma Cvjetno naselje vodi bitku sa SC-om Zagreb te su nekoliko puta i Vladi i Ministarstvu znanosti i obrazovanja slali dopise u kojima objašnjavaju što se događa i traže reakciju te kontrolu rada SC-a. Odgovore nikad nisu dobili, a kako kaže Marušić, na sastanku su se ipak dotakli SC-a.

– Naglasili smo, kao što su već dovoljan broj puta kolege iz Zagreba također ponovili, da tijekom iseljavanja studenata nije nikakav problem ustupanje mjesta potrebitijima, dapače čin je vrlo plemenit, altruističan i nesebičan. Problem je bio način organizacije, (ne)informiranja, neodgovornog ponašanja prema tuđoj imovini, nepoštivanje studenata i tako u nedogled. Htjeli smo pokazati i drugu stranu priče državnom vrhu na što je premijer ostao poprilično iznenađen ili čak šokiran, jer dom u tim trenucima nije bio prazan kao što se možda mislilo i/ili govorilo, rekao nam je Marušić.

Premijer je dakle, po njegovim riječima, ostao iznenađen, pa i šokiran, iako su na njegovu adresu slani dopisi o ovoj tematici.

Na naše pitanje je li iznenađeni premijer išta konkretno rekao da će poduzeti oko SC-a, Marušić kaže da je rekao da će sve provjeriti s ministricom Divjak jer je SC Zagreb u sanaciji te je za njega odgovorno njeno Ministarstvo. Provjerit će, rekao je, i u kojoj je MZO fazi analize, ali i da će se poduzeti svi potrebni koraci kako bi studenti bili zadovoljni.

Kada je riječ o SC-u Zagreb, Marušić je rekao da su se na sastanku u tom kontekstu nadovezali i na fond u iznosu od 12% naknade posredniku za posredovanje prilikom obavljanja studentskih poslova (73 milijuna kuna), propisanim Zakonom o obavljanju studentskih poslova, a čija financijska sredstva moraju biti ulagana za unapređenje studentskog standarda. Kaže da su se osvrnuli na važnost stvaranja mehanizama analize takvih ulaganja i kontrola istih te na nužnost specificiranja studentskog standarda kako se definicija ne bi prilagođavala pojedincima ili iskorištavala.