Pretraga

Studentski zbor Vladi poslao dopis u kojem traže hitnu kontrolu rada SC-a

A- A+

Studentski Zbor Sveučilišta u Zagrebu više od mjesec dana vodi borbu sa Studentskim centrom Zagreb. Od SC-a su tražili nekoliko stvari vezane za isljenje studenata iz domova i plaćanje domova, a zbog neispunjeng zahtjeva o prestanku naplate naknade za obradu natječaja od 100 kuna (koliko SC naplaćuje svakom studentu prilikom natječaja za domove), Studentski zbor pokrenuo je bojkot plaćanja stanarine. Sada su Vladi poslali cijelu korespodenciju sa SC-om i pismo u kojem objašnjavaju probleme te traže hitnu kontrolu rada SC-a.

Foto: Srednja.hr

Studentski zbor ponovno je poslao dopis Vladi i Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojemu još jednom upozoravaju na sve probleme s kojima se suočavaju posljednjih nekoliko tjedana.

Izdvojeni članak

Studentski zbor Sveučilišta pisao Vladi: ‘Strahujemo za sigurnost imovine iseljenih studenata’

– Kako na prethodni nismo dobili odgovor, pretpostavljamo zbog situacije s pandemijom i nadolazećom gospodarskom krizom, nadamo se kako će institucije pronaći vremena za nas studente i pomoći nam u rješavanju problema vezanih uz Studentski centar u Zagrebu, napisali su na Facebook objavi.

‘Ovo je kulminacija onoga što se događa godinama’

U pismu ističu da je situacija koja je počela eskalirati od 22. ožujka nakon potresa u Zagrebu, samo kulminacija onoga što se događa već godina. Kako tvrde, sadašnja uprava Studentskog centra odnosi se maćehinski prema studentima već dugi niz godina.

– Nikada do kraja razjašnjene okolnosti požara u SN-u “Cvjetno naselje”, netransparentno baratanje novcem namijenjenim unapređenju studentskog standarda, sve lošija kvaliteta prehrane u menzama kojima upravlja Studentski centar, povećanje stanarina bez vidljivih poboljšanja kvalitete smještaja (pa čak ni održavanja razine kvalitete propisane ugovorom o obnovi studentskih domova koje financira EU). Sve to okrunjeno je odbijanjem provođenja digitalizacije sustava poslovanja Studentskog centra kako bi se studentima olakšalo
podizanje ugovora o radu i prijava na Natječaj za ostvarivanje prava na smještaj te činjenica da se studentskim predstavnicima nastoji manipulirati te se istima iznose laži, od kojih Vam neke prenosimo u cijelosti da se i sami uvjerite u navedeno, samo su neki od razloga koji su nas potaknuli da Vam se obratimo na ovaj način, piše Zbor u pismu Vladi.

Traže hitnu kontrolu rada SC-a

U pismu su napisali i koji su zaključci doneseni na izvanrednoj sjednici Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu:

Izdvojeni članak

Veliki intervju s predstavnikom 70.000 zagrebačkih studenata: Otkriva što će raditi na čelu Zbora, ali i da želi u politiku

1. Studentski centar, kao ustanova koja je namijenjena isključivo skrbi za studente, mora imati samo i isključivo studente i studentska pitanja u fokusu djelovanja.

2. Studentski centar sve svoje probleme mora rješavati tako da ih studenti ne osjete; frakcijske borbe unutar Radničkog vijeća i među različitim interesnim skupinama ne bi smjele ni postojati, a kamo li se lomiti preko leđa studenata.

3. Studentski centar mora jasno i transparentno prikazivati gdje i kako troši novac namijenjen unaprjeđenju studentskog standarda, konkretno naknade za obradu troškova natječaja za smještaj u studentski dom, kao i 12% prihoda od posredništva studentskog rada koje je definirano Zakonom o obavljanju studentskih poslova.

4. Studentski centar nužno mora pristupiti digitalizaciji vlastitog poslovanja, kako bi studentima olakšalo svakodnevne aktivnosti.

5. Studenti i njihovi predstavnici apsolutno su nezadovoljni ponašanjem i odnosom Uprave Studentskog centra prema studentima i prema nama kao njihovim predstavnicima.

– Na tragu ovih zaključaka smatramo da Vlada Republike Hrvatske, ali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja nužno moraju pod hitno provesti kontrolu rada Studentskog centra, provjeriti jesu li se dogodile nepravilnosti i propusti te ako jesu, da odgovorni snose posljedice. Dužni smo Vas podsjetiti da su upravo studenti uvijek bili i bit će pokretači društvenih promjena, napisali su u pismu Vladi.

*Ako se dokument ne učitava pravilno, osvježite stranicu

Download [23.13 KB]

 

Studentski zbor Vladi poslao dopis u kojem traže hitnu kontrolu rada SC-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap