Pretraga

Studenti stručnih studija ponovno na meti: Sveučilište u Zagrebu i pravni fakulteti poslali dvije tužbe Ustavnom sudu

A- A+

Početkom srpnja ove godine, Hrvatski sabor usvojio je izmjene i dopune Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Izmjenama se pristupilo zbog ustavne tužbe Sveučilišta u Zagrebu iz 2016. godine zbog stava da stručni i sveučilišni diplomski studiji ne mogu biti na istoj HKO razini. Izmijenjenim Zakonom te su razine dodatno pojašnjene i definiran je pristup višoj, doktorskoj razini na način da joj mogu pristupiti diplomirani sveučilišni studenti. Takvim rješenjem opet nije bilo zadovoljno Sveučilište u Zagrebu, kao niti svi pravni fakulteti u zemlji pa su netom izmijenjeni Zakon o HKO-u opet poslali na Ustavni sud i pokrenuli postupak za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom.

Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru opet je na Ustavnom sudu | Foto: srednja.hr

Na Ustavnom sudu ponovno je pokrenut postupak ocjene suglasnosti Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru s Ustavom RH.

– Prijedloge su podnijeli Sveučilište u Zagrebu te Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pravni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu. Oba prijedloga zaprimljena su u Ustavnom sudu 27. srpnja 2018., potvrdili su nam s Ustavnog suda, ukazujući na to da su isti dan podnesena dva prijedloga, odnosno dvije ustavne tužbe.

S dnevnog reda posljednje sjednice Vlade Republike Hrvatske doznali smo koji je dio Zakona utužen. Naime, na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak 27. rujna, Vlada se očitovala Ustavnom sudu na prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u cijelosti i njegovog članka 6.

Izdvojeni članak

Studenti stručnih studija i ministrica Divjak na korak do pobjede: Vlada usvaja nediskriminatorni prijedlog Zakona o HKO-u

Članak 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru odnosi se na kvalifikacije koje se stječu obrazovanjem u Hrvatskoj i razine koje im se pridružuju.

Stara priča

Dakle, dva nova prijedloga za ocjenu ustavnosti odnose se na izmijenjen Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, usvojen u Saboru 6. srpnja ove godine. Izmjenama i dopunama Zakona o HKO-u pristupilo se nakon odluke Ustavnog suda iz travnja 2016., a nakon što ga je na Ustavni sud u ime Sveučilišta u Zagrebu poslao rektor Damir Boras.

U tadašnjoj ustavnoj tužbi, Sveučilištu u Zagrebu bila je sporna ista HKO razina (razina 7) sveučilišnih i stručnih diplomskih studija te nejasno definiran pristup razini 8 (doktorskoj razini), s obzirom da je Sveučilište smatralo da toj razini mogu pristupiti isključivo diplomirani sveučilišni studenti.

Nakon što je Ustavni sud svojom odlukom poslao Zakon o HKO-u na doradu, izrađena su dva prijedloga – prvi, kojim su kvalifikacije stečene završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija smještene na razinu 7.1, zajedno s kvalifikacijama stečenim završetkom sveučilišnog diplomskog studija, te drugi, kojim je predviđena podrazinu 7.1 za kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija te podrazina 7.2 za kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija.

Razina 7 HKO-a po starom Zakonu i u prijedlogu novog Zakona | Foto: srednja.hr

Očekivan epilog s novom ustavnom tužbom

Nakon burne i dotad nezapamćeno brojne javne rasprave, u koju su se uključili brojni studenti, poslodavci, sindikati, a nakon dolaska ministrice Blaženke Divjak u Ministarstvo obrazovanja, za finalnu verziju izmjena i dopuna Zakona o HKO-u odabrana je prva, prema studentima stručnih studija, nediskriminatorna inačica.

Izdvojeni članak

Dekani svih pravnih fakulteta u zemlji protiv Vlade i Ministarstva o izjednačavanju stručnih i sveučilišnih studija

Vlada je potom početkom ove godine usvojila takav prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HKO-u, a potom je početkom srpnja izglasan u Saboru. Epilog s novom ustavnom tužbom zapravo je očekivan. Sveučilište u Zagrebu, ali i svi pravni fakulteti u zemlji bili su protiv takvog rješenja. Štoviše, u veljači ove godine, dekani svih pravnih fakulteta u Hrvatskoj u zajedničkom su priopćenju objasnili zašto smatraju da novo zakonsko rješenje ne slijedi odluku Ustavnog suda nakon koje se moralo pristupiti izmjenama HKO-a.

Upravo su pravni fakulteti, kao i Sveučilište u Zagrebu, izmijenjeni Zakon o HKO-u ponovno poslali na Ustavni sud. Traže ocjenu ustavnosti cijeloga Zakona, te njegova članka 6. koji definira kvalifikacije i njihovo pridruživanje HKO razinama. Tako će o hrvatskom visokom obrazovanju opet odlučivati Ustavni sud, referentna adresa zagrebačkom sveučilištu za sve što smatraju iole problematičnim.

Dio članka 6. izmijenjenog Zakona o HKO-u, problematičan zagrebačkom sveučilištu i pravnim fakultetima u zemlji

__________________________________

Pročitajte sve o ovoj temi, od 2016. do danas:

1. Ekskluzivno: Rektor Boras želi da Ustavni sud ukine zakon o HKO-u

2. Željko Jovanović: Boras brka zakone, a prijeti nam gubitak 500 milijuna eura

3. Institut za razvoj obrazovanja protiv Borasove ‘ustavne tužbe’ HKO-a

4. Ustavni sud odlučio: Zakon o HKO-u mora na doradu

5. Studentska inicijativa: Zašto rektor Boras i prorektor Lazibat žele diskriminirati vlastite studente?

6. Ovi ljudi odlučivat će o sudbini 55.000 hrvatskih studenata i HKO-u

7. Uključite se u javnu raspravu o Zakonu koji će odrediti položaj 55.000 studenata u Hrvatskoj

8. Hrvatski studentski zbor podupire alternativno rješenje Zakona o HKO-u

9. Prvi sukob ministra Barišića i rektora Borasa oko HKO-a

10. Bivši prorektor Sveučilišta u Zadru objasnio interes EFZG-a oko izmjene Zakona o HKO-u

11. Zahuktala se javna rasprava o HKO-u: Pogledajte argumente suprotstavljenih strana

12. Održavaju se tribine, padaju rekordi i pljušte priopćenja u javnoj raspravi o HKO-u

13. Godinu dana borbe i otpora protiv uprave Sveučilišta u Zagrebu

14. Nacrt prijedloga Zakona o HKO-u u rujnu se upućuje Vladi RH, u kolovozu izvješće o masovnoj javnoj raspravi

15. MZO protiv diskriminacije stručnih studija: Nakon javne rasprave odbačen sporan alternativni prijedlog Zakona o HKO-u

16. Rektor Boras i prorektor Lazibat ne odustaju od diskriminacije 50 tisuća studenata

17. Poslodavci i sindikati zajedničkim oštrim pismom protiv rektora Borasa i prorektora Lazibata oko HKO-a

18. Ministarstvo i VIVŠ na istoj strani, protive se diskriminaciji 55.000 studenata u Hrvatskoj!

19. Studenti stručnih studija i ministrica Divjak na korak do pobjede: Vlada usvaja nediskriminatorni prijedlog Zakona o HKO-u

20. Dekani svih pravnih fakulteta u zemlji protiv Vlade i Ministarstva o izjednačavanju stručnih i sveučilišnih studija

Share via
Copy link
Powered by Social Snap