Pretraga

Dekani svih pravnih fakulteta u zemlji protiv Vlade i Ministarstva o izjednačavanju stručnih i sveučilišnih studija

A- A+

Dekani pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku donijeli su zajedničko mišljenje o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Nakon što je Vlada usvojila te potom u saborsku proceduru uputila izmijenjeni Zakon koji je na istu razinu smjestio sveučilišne i stručne diplomske studije, dekani u podužem mišljenju objašnjavaju zašto smatraju da novo zakonsko rješenje ne slijedi odluku Ustavnog suda nakon koje se moralo pristupiti izmjenama HKO-a. Smatraju da se predloženim izmijenjenim Zakonom ne izvršava u potpunosti odluka Ustavnog suda te da on i dalje stavlja u nepovoljniji položaj studente koji su završili sveučilišne studijske programe.

Tijekom travnja 2017., studenti stručnih studija organizirali su brojne tribine o HKO-u | Foto: srednja.hr

Dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Igor Gliha, dekanica Pravnog fakulteta u Rijeci Vesna Crnić-Grotić, dekan Pravnog fakulteta u Splitu Željko Radić te dekanica Pravnog fakulteta u Osijeku Renata Perić donijeli su zajedničko Mišljenje o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

‘Predložene izmjene i dopune Zakona o HKO-u nisu u skladu s Ustavom’

U podužem zajedničkom mišljenju, ističu kako predložene izmjene i dopune Zakona o HKO-u nisu u skladu s Ustavom polazi li se od ustavnog okvira i postojećeg binarnog sustava visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Detaljno razlažu predložena zakonska rješenja koja se ne mogu smatrati izvršenjem Odluke Ustavnog suda iz travnja 2016. godine.

Izdvojeni članak

Studenti stručnih studija i ministrica Divjak na korak do pobjede: Vlada usvaja nediskriminatorni prijedlog Zakona o HKO-u

Naime, Vlada Republike Hrvatske početkom siječnja 2018. usvojila je i uputila u saborsku proceduru na donošenje izmjene Zakona o HKO-u s prijedlogom koji bi na istu HKO razinu trebao smjestiti stručne i sveučilišne diplomske studije. To su rješenje priželjkivali i za njega se zalagali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, studenti stručnih studija, poslodavci te sindikati.

‘Predlagatelj (ponovno) pokazuje da mu nije cilj izvršiti odluku USRH-a’

I dok su izmjene i dopune Zakona o HKO-u, s nediskriminatornim prijedlogom za studente stručnih studija u saborskoj proceduri, dekani pravnih fakulteta u Hrvatskoj smatraju kako predlagatelj navedenih izmjena i dopuna (Vlada Republike Hrvatske) pokazuje da mu nije cilj izvršiti odluku Ustavnog suda. To zaključuju upravo stoga što Vlada prijedlogom izmjena i dopuna ostavlja stručne i sveučilišne diplomske studije na istoj razini HKO-a.

– Temeljni zahtjev koji proizlazi iz odluke USRH jest razlikovanje sveučilišnih i stručnih studija pri normativnom oblikovanju kvalifikacijskog okvira i povezivanju nacionalnih kvalifikacija s europskim kvalifikacijskim sustavom. To će razlikovanje biti potrebno sve dok u Republici Hrvatskoj bude postojao binarni sustav visokog obrazovanja, pišu dekani pravnih fakulteta i dodaju kako postoje različitosti između pojedinih nacionalnih kvalifikacija s istim nazivom/titulom, pri čemu ih države nisu obvezne učiniti istovjetnima upravo zbog njihova razlikovanja po sadržaju i složenosti.

Zaključuju kako se “opetovanim pokušajima izjednačavanja razine sveučilišnih i stručnih studija stavljaju u nepovoljniji položaj, i u pogledu stečenih ishoda učenja i s obzirom na prepoznatljivost na tržištu rada, svi oni koji su završili sveučilišne studijske programe”.

Osim navedenoga, dekani smatraju da se predloženom izmjenom o pristupu razini 8.2. (poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij) izvršava dio Odluke USRH. Naime, uvjet pristupanja doktorskoj razini u prijedlogu Zakona uređen je na način da je potrebno posjedovanje prethodne kvalifikacije koja se stječe završetkom diplomskog sveučilišnog ili integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija u skladu s uvjetima koje općim aktom utvrdi sveučilište.

Mišljenje dekana pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku o izmjenama Zakona o HKO-u pročitajte u cijelosti u dokumentu:

[scribd id=372536822 key=key-fwXdm2RimRbUzlSd6oKF mode=scroll]

__________________________________________________________________

Pročitajte sve o ovoj temi:

1. Ekskluzivno: Rektor Boras želi da Ustavni sud ukine zakon o HKO-u

2. Željko Jovanović: Boras brka zakone, a prijeti nam gubitak 500 milijuna eura

3. Institut za razvoj obrazovanja protiv Borasove ‘ustavne tužbe’ HKO-a

4. Ustavni sud odlučio: Zakon o HKO-u mora na doradu

5. Studentska inicijativa: Zašto rektor Boras i prorektor Lazibat žele diskriminirati vlastite studente?

6. Ovi ljudi odlučivat će o sudbini 55.000 hrvatskih studenata i HKO-u

7. Uključite se u javnu raspravu o Zakonu koji će odrediti položaj 55.000 studenata u Hrvatskoj

8. Hrvatski studentski zbor podupire alternativno rješenje Zakona o HKO-u

9. Prvi sukob ministra Barišića i rektora Borasa oko HKO-a

10. Bivši prorektor Sveučilišta u Zadru objasnio interes EFZG-a oko izmjene Zakona o HKO-u

11. Zahuktala se javna rasprava o HKO-u: Pogledajte argumente suprotstavljenih strana

12. Održavaju se tribine, padaju rekordi i pljušte priopćenja u javnoj raspravi o HKO-u

13. Godinu dana borbe i otpora protiv uprave Sveučilišta u Zagrebu

14. Nacrt prijedloga Zakona o HKO-u u rujnu se upućuje Vladi RH, u kolovozu izvješće o masovnoj javnoj raspravi

15. MZO protiv diskriminacije stručnih studija: Nakon javne rasprave odbačen sporan alternativni prijedlog Zakona o HKO-u

16. Rektor Boras i prorektor Lazibat ne odustaju od diskriminacije 50 tisuća studenata

17. Poslodavci i sindikati zajedničkim oštrim pismom protiv rektora Borasa i prorektora Lazibata oko HKO-a

18. Ministarstvo i VIVŠ na istoj strani, protive se diskriminaciji 55.000 studenata u Hrvatskoj!

19. Studenti stručnih studija i ministrica Divjak na korak do pobjede: Vlada usvaja nediskriminatorni prijedlog Zakona o HKO-u

Share via
Copy link
Powered by Social Snap