Pretraga

Prorektor Lazibat opet nešto ‘trubi’ o stručnim studijima: Teško je prepričati njegove izjave

A- A+

Nakon što je Hrvatski sabor nadmoćnom većinom izglasao Zakon o HKO-u kojim se konačno izjednačavaju razine stručnih i sveučilišnih kvalifikacija, mnogi su to opisali kao poraz zagrebačkog rektorata i, preciznije, prorektora Tonćija Lazibata. On se prethodnih godina profilirao kao jedan od žešćih agitatora za odvajanje razina stručnih i sveučilišnih kvalifikacija. Sad pak, nakon što su primjedbe zagrebačkog sveučilišta na novi Zakon odbijene, kaže da je sa svime – zadovoljan – no uz neke, kako ih zove, ‘tehničke opaske’.

Foto i obrada: Sveučilište u Zagrebu | srednja.hr

Prošlog petka Hrvatski je sabor nadmoćnom većinom izglasao izmjene i dopune Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Tim su promjenama izjednačene razine kvalifikacija stečenih nakon završetka stručnih i sveučilišnih studija, a odvojene su, tek simbolično i po naputku Ustavnog suda, drugačijim podrazinama. Tako za stručne uz naznaku razine postoji kratica st., a za sveučilišne sv. Zagrebačko je sveučilište imalo svoje primjedbe na izmjene Zakona, no one su odbačene. Iako se to očekivalo, iz rektorata nisu pretjerano ‘butthurt’; štoviše, šalju i poruke zadovoljstva.

Lazibat je sad, kao, zadovoljan

Tonći Lazibat, zagrebački prorektor za poslovanje među najoštrijim je agitatorima razdvajanja razina kvalifikacija stručnih i sveučilišnih studija. U posljednjih je nekoliko godina u više navrata, što medijski, što kroz zagrebačko sveučilište, igrao važnu ulogu u demontiranju Zakona o HKO-u. Novim Zakonom, koji de facto stavlja stručne i sveučilišne kvalifikacije na istu razinu, je zadovoljan, no pokušava prodati neku dosta čudnu priču kako se ne radi o istim razinama.

– Zadovoljan sam odlukom Sabora Republike Hrvatske. Novim zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, stručni preddiplomski i diplomski studiji, kao i diplomski specijalistički stručni studiji i diplomski sveučilišni studiji stavljeni su na različite razine cjelovitih kvalifikacija. Naime, umjesto dosadašnjih jedanaest, novim zakonom predviđeno je trinaest razina cjelovitih kvalifikacija. U skladu s time, preddiplomski stručni studiji stavljeni su na razinu 7, a preddiplomski sveučilišni na razinu 8; diplomski specijalistički stručni stavljeni su na razinu 9, a diplomski sveučilišni na razinu 10, navodi Lazibat.

Time je, kaže, postupljeno sukladno odluci Ustavnog suda, no napominje da bi u člancima 12. i 13. u povezivanju kvalifikacija s ishodima učenja i tu trebali biti na različitim razinama. No, to je, ističe, samo “tehnička opaska”.

Izdvojeni članak

Poraz prorektora Lazibata: Sabor izglasao zakon koji izjednačava stručne i sveučilišne studije

Od nužne promjene do opaske

Kako smo pratili komentare u javnom savjetovanju izmjena propisa koje određuju razine kvalifikacija, zgodno se podsjetiti i komentara koji je u ime zagrebačkog sveučilišta uputio rektor Damir Boras. On se načelno složio sa Zakonom, no istaknuo je kako se, upravo u dijelu koji sad spominje i Lazibat, trebaju uvesti neke promjene kako bi izmjene bile “prihvatljive”.

“Međutim, da bi se pravilno implementirala Odluka Ustavnog suda u nacrtu prijedloga novog Zakona o HKO-u potrebno je predmetne razine kvalifikacija pravilno povezati sa ishodima učenja u HKO-u , EQF-u i EHEA-i (članci 12. i 13.) na način da stručni studiji budu povezani s razinom 6 ishoda učenja, a sveučilišni s razinom 7 ishoda učenja odnosno u EHEA-i , razine 1. i 2.) Ovim izmjenama, a one su kako se može pročitati iz navedenog tehnički nužne, ovaj nacrt prijedloga Zakona o HKO-u bio bi prihvatljiv za Sveučilište u Zagrebu i njime bi se implementirala Odluka Ustavnog suda“, stoji u odbačenom komentaru rektora Borasa.

Ne znamo kako su točno neprovedene izmjene koje je Boras ocijenio kao “tehnički nužne” sad za vrhušku rektorata postale tek “tehnička opaska”.

tonći lazibat
Share via
Copy link
Powered by Social Snap