Pretraga

Prorektor Lazibat opet nešto ‘trubi’ o stručnim studijima: Teško je prepričati njegove izjave

A- A+

Nakon što je Hrvatski sabor nadmoćnom većinom izglasao Zakon o HKO-u kojim se konačno izjednačavaju razine stručnih i sveučilišnih kvalifikacija, mnogi su to opisali kao poraz zagrebačkog rektorata i, preciznije, prorektora Tonćija Lazibata. On se prethodnih godina profilirao kao jedan od žešćih agitatora za odvajanje razina stručnih i sveučilišnih kvalifikacija. Sad pak, nakon što su primjedbe zagrebačkog sveučilišta na novi Zakon odbijene, kaže da je sa svime – zadovoljan – no uz neke, kako ih zove, ‘tehničke opaske’.

Foto i obrada: Sveučilište u Zagrebu | srednja.hr

Prošlog petka Hrvatski je sabor nadmoćnom većinom izglasao izmjene i dopune Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Tim su promjenama izjednačene razine kvalifikacija stečenih nakon završetka stručnih i sveučilišnih studija, a odvojene su, tek simbolično i po naputku Ustavnog suda, drugačijim podrazinama. Tako za stručne uz naznaku razine postoji kratica st., a za sveučilišne sv. Zagrebačko je sveučilište imalo svoje primjedbe na izmjene Zakona, no one su odbačene. Iako se to očekivalo, iz rektorata nisu pretjerano ‘butthurt’; štoviše, šalju i poruke zadovoljstva.

Lazibat je sad, kao, zadovoljan

Tonći Lazibat, zagrebački prorektor za poslovanje među najoštrijim je agitatorima razdvajanja razina kvalifikacija stručnih i sveučilišnih studija. U posljednjih je nekoliko godina u više navrata, što medijski, što kroz zagrebačko sveučilište, igrao važnu ulogu u demontiranju Zakona o HKO-u. Novim Zakonom, koji de facto stavlja stručne i sveučilišne kvalifikacije na istu razinu, je zadovoljan, no pokušava prodati neku dosta čudnu priču kako se ne radi o istim razinama.

– Zadovoljan sam odlukom Sabora Republike Hrvatske. Novim zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, stručni preddiplomski i diplomski studiji, kao i diplomski specijalistički stručni studiji i diplomski sveučilišni studiji stavljeni su na različite razine cjelovitih kvalifikacija. Naime, umjesto dosadašnjih jedanaest, novim zakonom predviđeno je trinaest razina cjelovitih kvalifikacija. U skladu s time, preddiplomski stručni studiji stavljeni su na razinu 7, a preddiplomski sveučilišni na razinu 8; diplomski specijalistički stručni stavljeni su na razinu 9, a diplomski sveučilišni na razinu 10, navodi Lazibat.

Time je, kaže, postupljeno sukladno odluci Ustavnog suda, no napominje da bi u člancima 12. i 13. u povezivanju kvalifikacija s ishodima učenja i tu trebali biti na različitim razinama. No, to je, ističe, samo “tehnička opaska”.

Izdvojeni članak

Poraz prorektora Lazibata: Sabor izglasao zakon koji izjednačava stručne i sveučilišne studije

Od nužne promjene do opaske

Kako smo pratili komentare u javnom savjetovanju izmjena propisa koje određuju razine kvalifikacija, zgodno se podsjetiti i komentara koji je u ime zagrebačkog sveučilišta uputio rektor Damir Boras. On se načelno složio sa Zakonom, no istaknuo je kako se, upravo u dijelu koji sad spominje i Lazibat, trebaju uvesti neke promjene kako bi izmjene bile “prihvatljive”.

“Međutim, da bi se pravilno implementirala Odluka Ustavnog suda u nacrtu prijedloga novog Zakona o HKO-u potrebno je predmetne razine kvalifikacija pravilno povezati sa ishodima učenja u HKO-u , EQF-u i EHEA-i (članci 12. i 13.) na način da stručni studiji budu povezani s razinom 6 ishoda učenja, a sveučilišni s razinom 7 ishoda učenja odnosno u EHEA-i , razine 1. i 2.) Ovim izmjenama, a one su kako se može pročitati iz navedenog tehnički nužne, ovaj nacrt prijedloga Zakona o HKO-u bio bi prihvatljiv za Sveučilište u Zagrebu i njime bi se implementirala Odluka Ustavnog suda“, stoji u odbačenom komentaru rektora Borasa.

Ne znamo kako su točno neprovedene izmjene koje je Boras ocijenio kao “tehnički nužne” sad za vrhušku rektorata postale tek “tehnička opaska”.