Pretraga

Vlada izglasala prijedlog zakona o kvalifikacijama stručnih studija prema kojem se izjednačavaju sa sveučilišnim

A- A+

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske izglasala je prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Kvalifikacije stručnih studija stavljene su na istu razinu sa sveučilišnima. U sljedećem koraku taj prijedlog ide u saborsku proceduru.

Foto: Pexels; Roxanne Minnish

– Očekujemo da će izmjena dovesti do konsenzusa svih zainteresiranih dionika te da će se predmetnim izmjenama izbjeći daljnji prijepori oko statusa stručnih vokacijskih studija u Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, a ovi prijepori traju još od donošenja Zakona 2013. godine. Time bi se osigurali uvjeti za dosljednu primjenu binarnog sustava u sustavu obrazovanja u Hrvatskoj. Dodatno, izmjenom Zakona omogućit će se djelotvorna i brža provedba reformskih procesa, razvoja i uvođenja novih kurikularnih dokumenata u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju i obrazovanju odraslih. Nadalje, izmjene mijenjaju i ulogu sektorskih vijeća kako bi njihova uloga bila usmjerena na strateško promišljanje i ukazivanje na nužne kompetencije u skladu s potrebama tržišta rada i potrebama visokog i cjeloživotnog obrazovanja te društva općenito, istaknuo je na današnjoj sjednici Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Nakon toga Vlada je jednoglasno prihvatila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Izjednačene razine

Podsjetimo, prijedlogom izmjena Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru stručne i sveučilišne kvalifikacije stavljene su na istu razinu. Odijeljene su podrazinama s kraticama st. za stručni, odnosno sv. za završeni sveučilišni studij. Shodno tomu, razine šest i sedam, i stručnih i sveučilišnih kvalifikacija, povezane su s istovjetnim razinama u Europskom kvalifikacijskom okviru.

U javnoj je raspravi oko novog Zakona bilo ukupno 638 komentara, od kojih su gotovo svi primljeni na znanje. Nijedan prijedlog za dodatne izmjene i dopune nije prihvaćen, a ukupno je odbijeno sedam takvih prijedloga. Većina se komentara odnosila na podršku izjednačavanju sveučilišnih i stručnih kvalifikacija, a među sedam odbijenih komentara bili su onaj zagrebačkog rektora Damira Borasa te Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Oni su djelomično prihvatili prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja, no tražili su da se postojeće kvalifikacije stručnih studija povežu s nižom razinom europskog okvira negoli je to predviđeno izmjenama. Njihovi su komentari odbačeni jer je Ministarstvo smatralo da je ispoštovana odluka Ustavnog suda iz ožujka prošle godine.

Izdvojeni članak

Rektor Boras protiv Fuchsa i studenata, kaže da se stručni studiji moraju povezati s nižom razinom europskog okvira

Saborska procedura

Nakon što je Vlada danas izglasala prijedlog izmjena Zakona o HKO-u, prije njihovog donošenja i stupanja na snagu, dokument mora proći saborsku proceduru. To znači da će dokument nacrta biti predan zastupnicima u Hrvatskom saboru na prvo čitanje. Čitanje prijedloga podrazumijeva određene prijedloge zastupnika koji mogu ili ne moraju biti usvojeni pa zakon ide na drugo čitanje. Eventualno u posebnim slučajevima zakonski prijedlog može ići i na treće čitanje.

“Prvo čitanje zakona je prvi dio u postupku donošenja zakona koji se provodi na sjednici Sabora. Ono obuhvaća: uvodno izlaganje predlagatelja, opću raspravu o prijedlogu zakona, raspravu o pojedinostima koja uključuje i raspravu o tekstu prijedloga zakona, raspravu o stajalištima radnih tijela koja su razmatrala prijedlog, kao i donošenje zaključka o potrebi donošenja zakona […] U slučajevima kada je na tekst konačnog prijedloga zakona podnesen veći broj amandmana ili kada su amandmani takve naravi da bitno mijenjaju sadržaj konačnog prijedloga zakona, provodi se i treće čitanje”, stoji u pojašnjenju na stranicama Hrvatskog sabora.

Nakon čega slijedi i konačno donošenje zakona izglasavanjem u Saboru. Nakon što zastupnici izglasaju prijedlog, izmjene iz prijedloga službeno postaju dio Zakona o HKO-u što znači da se i formalno izjednačavaju stručne i sveučilišne kvalifikacije uz razlikovanja na podrazinama.