Pretraga

Gotovo je savjetovanje o diplomama stručnih studija: Većina podržava izjednačavanje kvalifikacija

A- A+

Zatvoreno je javno savjetovanja u vezi kvalifikacija stručnih studija. Prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja kojim se izjednačavaju razine kvalifikacija stečenih na stručnim i sveučilišnim studijima naišao je na veliko odobrenje građana.

Foto: Pexels; Roxanne Minnish

Upravo je zatvoreno javno savjetovanje u vezi kvalifikacija nakon završetka stručnih studija. Administracija ministra Radovana Fuchsa je, podsjetimo, primorana odlukom Ustavnog suda predložila novi Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u kojem se adekvatno razlikuju kvalifikacije stručnih i sveučilišnih studija.

Građani ostavili 642 komentara

Sukladno europskoj praksi kvalifikacije stečene na stručnim stavljene su na istu razinu s onima stečenim na sveučilišnim studijima, a jedina razlika je u podrazinama. Podrazine se, pak, razlikuju kraticama st. koja označava stručni te sv. koja označava sveučilišni studijski program. Te su se razine povezale s istovjetnim razinama Europskog kvalifikacijskog okvira, a takav je prijedlog u javno savjetovanje pušten 3. prosinca.

Mjesec dana nakon je zatvoren, a građani su u to vrijeme uputili točno 642 komentara. Gotovo svi su zapravo komentari potpune podrške zakonskom rješenju koje je pripremilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Neki od komentatora iskoristili su to i kao podlogu da se krene na usklađivanje akademskog nazivlja. Naime, završetkom stručnog diplomskog studija ne dobiva se titula stručnog magistra ili nešto slično, već jako zbunjujuća titula stručnog specijalista.

Velika većina pozitivnih komentara odnosi se na članove i podupiratelje inicijative 300=300. Radi se o studentima stručnih studija i građana koji ih podupiru, a koji su se od odluke Ustavnog suda u ožujku glasno zalagali za izjednačavanje razina kvalifikacija. Njihove i druge komentare možete pregledati na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak
diploma studenti sveučilište

Studentski zborovi podržali izjednačavanje stručnih i sveučilišnih studija

Studenti su zadovoljni novim zakonom

Razgovarali smo s Dijanom Radovniković, studenticom iz Splita i jednom od predvodnica inicijative 300=300. Ona i njeni kolege su, kaže nam, zadovoljni podrškom koju je prijedlog zakona dobio od građana jer je većina upućenih komentara bila u afirmativnom tonu.

– Nismo zadovoljni komentarima Sveučilišta u Zagrebu i Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji su, nažalost očekivano, išli u suprotnom smjeru od ovog zakona, iako pod krinkom “slažemo se, ALI…” forme. Smatramo da je tužno da se, nakon svega, i dalje tvrdoglavo inzistira na vezivanju HKO razine za nižu razinu EQF-a jer smo svi svjesni da nam je upravo taj EQF i razina ishoda učenja prema njemu bio jedan od glavnih argumenata, rekla nam je Dijana.

Porazni su, dodaje, upornost i entuzijazam kojima pojedinci u vrhu akademske zajednice inzistiraju na degradaciji i diskriminaciji vlastitih studenata. Ono čime još nisu u potpunosti zadovoljni jest angažman. Drži da je komentara trebalo biti više, no s obzirom na sve okolnosti, kraj godine i tragedije koje su zadesile hrvatsko društvo, ne smatra to velikim problemom.

– Dosta je kolega čekalo zadnji čas, a na praznicima se ipak svi opustimo. Tu je i katastrofa koja se dogodila u Petrinji i okolnim mjestima pa je u potpunosti razumljivo da svi zajedno imamo neke druge prioritete. Smatramo da je potrebno se više usredotočiti na sadržaj i kvalitetu ostavljenih komentara, umjesto na sami broj, kazala je.

Zakon ipak ne stiže na vrijeme

Kako smo već detaljno objasnili, odluka Ustavnog suda kojom se ukidaju odredbe starog Zakona o kvalifikacijama stupila je na snagu 1. siječnja 2021. Do tada se, idealno, trebao donijeti novi zakon. Samim zatvaranjem javnog savjetovanja, uzevši u obzir da još uvijek čekamo i na izvješće, nakon početka nove godine, taj rok je probijen.

Izdvojeni članak

Rektor Boras protiv Fuchsa i studenata, kaže da se stručni studiji moraju povezati s nižom razinom europskog okvira

– Svakako nismo zadovoljni probijanjem roka, iako se ništa dramatično nije i neće dogoditi do donošenja novog zakona. Smatramo da je vremena bilo i previše, opetovano smo svih ovih mjeseci upozoravali na vremenski okvir koji nam je postavio Ustavni sud, ali od strane Ministarstva nismo naišli na razumijevanje, zaključuje Dijana.

Nadaju se da će Ministarstvo u budućnosti, dodaje, promijeniti retoriku i da će u njihovoj inicijativi prepoznati relevantnog sugovornika s kojim će ostvariti konstruktivni dijalog.