Pretraga

Studenti stručnih studija sastali se s predsjednikom Milanovićem

A- A+

Predstavnici inicijative 300=300, studenata stručnih studija koji su se aktivirali zbog svojih kvalifikacija, bili su na sastanku s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Predsjednik Milanović s predstavnicima inicijative 300=300
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske | Filip Glas

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je Dijanu Radovniković i Dominika Bebeka, studente visokih učilišta i predstavnike inicijative 300=300.

– Navedena Inicijativa zalaže se za jednako vrednovanje ECTS bodova ostvarenih na sveučilišnim i stručnim studijima. Studenti, predstavnici Inicijative 300=300, upoznali su Predsjednika s problematikom koja se odnosi na studente stručnih studija, odnosno kvalifikacije stručnih studija unutar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, ističu iz Ureda predsjednika.

Fuchs najavio da Zakon ide u hitnu proceduru

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs jučer je novinarima najavio kako je rješenje spremno i da će izmjene Zakona o HKO-u, koje definiraju razinu kvalifikacija stečenih nakon završetka stručnih studija, pustiti u hitnu proceduru.

– Podsjetimo, Ustavni je sud odluku o ukidanju odredbi Zakona o HKO-u donio nakon već druge po redu tužbe zagrebačkog rektora Damira Borasa i četiri pravna fakulteta. Sud je zakonodavcu zamjerio što je, stavljanjem stručnih i sveučilišnih studija na istu razinu – šestu, odnosno sedmu – tek djelomično ispunio njihove upute.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, u pozadini učionica

Ministar najavio rješenje za problem 55.000 studenata stručnih studija: Zakon ide u hitni postupak

Bivša resorna ministrica Blaženka Divjak pripremila je dokument s izmjenama i dopunama Zakona gdje je predvidila minimalne promjene, no dostatne za udovoljenje zahtjevima Ustavnog suda. Prema zamisli njene administracije, stručni i sveučilišni studiji bili bi i dalje na istim razinama, no dodakle bi se kratice koje razliku stručne i sveučilišne kvalifikacije. Tako bi šesta razina imala 6.sv za sveučilišni i 6.st za sturčni, a sedma razina 7.sv za sveučilišni i 7. st za stručni studij.

Organizirali tribinu s predsjednikom MOST-a

Zajedno s presdjednikom MOST-a nezavisnih lista Božom Petrovom studentska je inicijativa organizirali i tribinu o statusu studenata stručnih studija i njihovih kvalifikacija. Petrov je, kao i na prošloj tribini u Splitu, istaknuo važnost problema stručnih studija, te izrazio svoje nezadovoljstvo izostalom reakcijom nadležnog ministarstva.

Odluka Ustavnog suda, kojom je ukinut dio Zakona o HKO, a o kojoj je Petrov govorio i u Hrvatskom saboru, tražila je žurnu reakciju svih aktera, osobitno nadležnog ministra. Više od 50 000 studenata ne može čekati da se ministar osvrne na goruće probleme visokog obrazovanja. Ukidanjem odredbi Zakona, stvara se pravna nesigurnost među velikim brojem studenata, ali i njihovih roditelja, koji su često bili prisiljeni podizati kredite, kako bi svoju djecu školovali. Jedna od voditeljica inicijative Dijana Radovniković istaknula je kako je nužno krenuti u rješavanje problema.

– Pozivam ministra Fuchsa na konstruktivni dijalog jer vremena je sve manje. Studenti su zabrinuti i nesigurn jer nemaju informacija od resornog ministarstva. Poručujemo rektoru Borasu da se nadamo da se ovakve situacije više neće ponavljati, jer mi smo tu, i bit ćemo tu, dokle god bude potrebno. Ne odustajemo dok se situacija ne riješi i jer se studenti nalaze u nezavidnom i nesigurnom položaju. Pozivamo institucije da se pobrinu da se studenti mogu mirno posvetiti onome zbog čega su i upisivali fakultete, a to je obrazovanje, rekla je Radovniković.

Damir Jugo je naglasio kako pozdravlja i podržava svaku javnu raspravu o stručnim studijima, pogotovo onu koja vodi postizanju konsenzusa o njihovoj jednakopravnosti sa sveučilišnim studijima.

– Jako je važno što su sve političke opcije, koje su dosad adresirale pitanje Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i položaja stručnih studija, izrazile nedvojbenu podršku statusu stručnih studija. Istovremeno mogu reći kako Vijeće veleučilišta i visokih škola vodi kvalitetan dijalog s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u pronalaženju rješenja za ovo pitanje i vjerujem kako će uskoro u proceduru biti upućen prijedlog izmjena Zakona koji će kvalitetno i bez ikakvih negativnih učinaka za studente stručnih studija trajno riješiti problematiku Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, rekao je Jugo.