Pretraga

Studenti u Osijeku godišnje daju 7 eura za Studentski zbor: Predstavnici komentiraju cijene u menzi

Pri upisu u svaku akademsku godinu studenti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, rekli su nam tamošnji studentski predstavnici, u sklopu upisnine sedam eura daju i za projekte Studentskog zbora. Oni potom raspisuju natječaj kojim se financiraju studentski projekti. Studentski predstavnici iz Osijeka rekli su nam i da vjeruju da će u budućnosti rasti cijene studentskog smještaja i prehrane jer kvaliteta bez toga neće rasti. S rektorom i ravnateljem SC-a u Osijeku, tvrde, imaju korektnu suradnju.

studentski zbor sveučilište j.j. strossmayera osijek

Studentski zbor Sveučilišta J. J. Strossmayera Osijek – Mirko Vukoja (lijevo) i Luka Jurčević (desno) | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Dio upisnine koju plaćaju studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prilikom upisa nove akademske godine odlazi i u fond sveučilišnog Studentskog zbora. Kako nam objašnjavaju predsjednik sveučilišnog Studentskog zbora Mirko Vukoja, inače student Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, i bivši predsjednik te trenutni član Zbora Luka Jurčević, tim novcem financiraju studentske aktivnosti.

– Mi raspisujemo natječaj za aktivnosti. Apliciraju studenti, studentski zborovi sastavnica i studentske udruge. Takav natječaj ima i SC koji od studentskih ugovora izdvaja dio za studentske projekte, kazali su nam Mirko i Luka prilikom našeg redakcijskog posjeta Osijeku gdje smo posjetili brojne škole i fakultete.

‘Ako hoćemo ići u veliku promjenu obroka, cijena bi se trebala povećati’

Mirko je odnedavno predsjednik Studentskog zbora i rekao nam je da je studentski standard u Osijeku visok. No, smatra da su studenti dosta zahtjevni i da bi mnogi drugi htjeli da imaju povlasticu pojesti topli ručak u menzi za euro do dva.

– Govorimo o velikoj količini jela koja izađu i svakodnevno varira broj studenata, nekad na ručak dođe karikiram 100 studenata, nekad dođe tisuću, nikada onaj tko priprema ne zna točni broj. Svakom se dogodi da malo manje začini, netko voli slanije, netko manje. Jako je puno uvjeta koje mi postavljamo i zahtijevamo, a opet moramo biti skromni i prihvatiti ono što nam netko daje. Vjerujem da će se u budućnosti dignuti cijena smještaja i cijena hrane, vidjet ćemo, to je ono što nas čeka i borba s kojom ćemo se boriti, naveo je Mirko.

U osječkim studentskim grupama studenti se ponekad žale na gužve pred menzama. Mirko je dojma da sve više studenata kuha kod kuće i ne primjećuje gužve, eventualno na početku akademske godine. Studenti se u tim grupama ponekad žale i na samu kvalitetu jela, no Luka je pojasnio da su rijetko znali dobiti kakvu žalbu na jela. Kako Pravilnik o studentskoj prehrani nije mijenjan od 2013. godine, Luka je rekao da su već mnogo puta raspravljali o tome na Hrvatskom studentskom zboru, što nam je svojedobno govorila i bivša predsjednica Hrvatskog studentskog zbora Bruna Bandula.

– Cijena menija je određena Pravilnikom i SC-ovi se moraju tome prilagoditi. Prošlo je 12 godina, a narasla je sirovina, renta, energenti. Normalno da se kvaliteta smanjila. Ako hoćemo ići u veliku promjenu obroka, cijena bi se trebala povećati i nema se o tome što raspravljati, to je neosporno. Opet, moramo voditi računa da je to jedna socijalna kategorija prehrane. Tako da studenti koji su izvan Osijeka i tu žive, žele dnevno pojesti tri obroka, naravno da im je skupo da se to popne na pet eura, to bi dnevno bilo 15 eura, preko 100 kuna, ako jedu tri obroka. Karikiram brojke, morat će se voditi briga da cijena bude pristupačna, a to svakome znači drugačije. Jako se dugo to nije mijenjalo i što se tiče mesa, nešto najjeftinije je svinjetina i piletina, i naravno da nje najviše ima u ponudi. Za cijenu za koju se možemo hraniti ‘ajmo reći da možemo biti zadovoljni. Ako želimo tu ponudu obogatiti, morat ćemo biti spremni na povećanje cijena, objasnio je Luka.

Izdvojeni članak

VIDEO: Mladi u Osijeku nisu znali naše europarlamentarce: ‘Ne bavim se tim stvarima’

‘Povećanje cijene doma bilo je neophodno jer se cijena smještaja nije mijenjala deset godina’

U Osijeku je 2022. godine otvoren Novi paviljon u Novom studentskom domu pa su nam osječki studentski predstavnici rekli da sa smještajnim kapacitetima zapravo nema problema. Smatraju da bi subvencija za studente podstanare trebala biti veća od 60 eura, no naglasili su i da je cijena najma primjerice u Splitu više nego u Osijeku. Cijene najma u Osijeku kreću se, spomenuli su, oko 200 do 250 eura mjesečno. No, u travnju prošle godine nekoliko studenata požalilo nam se što je cijena starog i novog studentskog doma identična – 99 eura za dvokrevetnu sobu. Upravo osječki studentski predstavnici podržali su podizanje cijena.

– Nismo zaprimili žalbe studenata oko cijena domova, one su doista iste. Svakako, Novi paviljon koji je otvoren nedavno pruža bolju uslugu i ljepše izgleda od doma I. G. Kovačić koji je najstariji. No, cijena nije toliko skupa. Ja sam sudjelovao na toj sjednici Upravnog vijeća gdje se podigla cijena. Cijena je narasla za 200 kuna, a bilo je to neophodno jer se cijena smještaja nije mijenjala deset godina. Naravno da se išlo na što manji trošak studenata, kako bi se postiglo to da SC posluje barem na pozitivnoj nuli. Moram izdvojiti s obzirom da smo na kopnu naši studentski domovi preko ljeta su prazni, ne mogu se iznajmiti. Tri mjeseca su u hladnom pogonu, imaju fiksne troškove, a prihoda od studenata nema. Tada je to bilo izneseno kao neophodno povećanje. Mislim da je teško biti objektivan, svako poskupljenje nalazi na negodovanje. Nije se to dogodilo u tolikom obimu da studenti ne mogu to isfinancirati, napomenuo je Luka.

Istaknuli su i da studenti često nisu upoznati s radom studentskog zbora. Luka je istaknuo da kao tijelo u Hrvatskoj studentski zbor već dugo postoji, no nikada se nisu uspjeli brendirati. Tu svatko, smatra, nosi krivnju. Mirko nam je rekao da su studenti sve više pasivni i nakon što odrade obveze na fakultetu odlaze kući.

– Tako je i na mom fakultetu. Koju god radionicu organiziramo, velik nam je problem odaziv ljudi. Mi moramo smišljati kako privući ljude, dakako ovisi i o temi radionica. Svako gleda da ide linijom manjeg otpora. Studentski zbor studenti mogu pronaći na Fejsu i Instagramu, odgovaramo na mailove, aktivni smo na Smotri Sveučilišta, imamo studentsku roštiljadu, osječko ljeto mladih, naveo je Mirko.

Izdvojeni članak
Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku

Osječki rektor najavio otvaranje popularnog studija, o koeficijentima kaže: ‘Baza je zadovoljna plaćom’

Suradnju s rektorom i ravnateljem SC-a opisuju kao korektnom

Studentska ambulanta u Osijeku još ne postoji, no studentski predstavnici nam otkrivaju da postoji inicijativa županije da se ona pokrene. Komunikaciju sa SC-om i osječkim rektorom Vladom Gubercom, s kojim smo isto imali prilike razgovarati, opisuju kao korektnom. Mirko je rekao da samim time što je Guberac reizabran u drugi mandat pokazuje njegov dobar rad jer inače ni ne bi bio rektor.

– Od šestog mjeseca imamo novog ravnatelja SC-a, komunikacija je u redu, ja vrlo često komuniciram s ravnateljem i zamjenikom. Korektno je, uvijek nam odgovaraju na upite. Naravno, mi nekad nismo zadovoljni s odgovorom, nekad se moramo pomiriti s tim, važno je da znamo koji su to kanali kojima možemo komunicirati. Nije bilo problema. Kad sam došao Gubercu je bio prvi mandat, dobru komunikaciju imamo s njim, nastavio je kontinuitet rada i u drugom mandatu, on je izlazio u susret, primio nas. S rektorom i prorektorima je suradnja korektna. Naravno, ima stvari oko kojih se ne slažemo, zaključio je Luka.