Pretraga

Kada je zadnji put uređivano područje studentske prehrane, današnji brucoši išli su u treći osnovne

Dugi redovi u pojedinim menzama nisu jedino što muči studente. Mnogi od njih imaju prigovor i na kvalitetu prehrane, posebice studenti s dijagnozom celijakije koji moraju biti na bezglutenskoj prehrani, ali i studenti vegani za koje nema puno dostupnih opcija. Donošenje novog pravilnika koji bi to uredio Ministarstvo je prvo planiralo u 2021., pa u 2022., a onda i u 2023. No on još uvijek nije zaživio. Kada je zadnji put uređivano područje studentske prehrane, današnji brucoši išli su u treći osnovne.

menza na savi

Menza u studentskom domu Stjepan Radić | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Još u lipnju 2020. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji sa chefom Matom Jankovićem provelo je istraživanje o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata studentskim restoranima. Rezultati su trebali biti podloga za unaprjeđenje subvencionirane prehrane studenata. To područje uređeno je propisom koji se naziva Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Posljednji je donesen u listopadu 2013. godine, dakle prije punih deset godina.

Dugi redovi u nekim menzama nisu jedino što muči studente

Bilo je to zadnji puta da se mijenjala cijena menija u menzama, ali i posljednji puta da se propisuje sastav meni obroka i popis pojedinačnih jela u menzama. Uoči velikog poskupljenja energenata i opće inflacije Vlada je tek donijela mjeru prema kojoj će dodatno subvencionirati studentske centre kako meniji ne bi poskupjeli. No, kvaliteta prehrane i usluge nije se mijenjala. A na to brojni studenti imaju zamjerke – dugi redovi u pojedinim menzama nisu jedino što ih muči, nisu u potpunosti zadovoljni ni onime što im se nudi kada jednom dođu na red. Studenti s celijakijom iksicu uglavnom ‘peglaju’ na hrenovke i pileći file, bezglutenske opcije baš i nisu dostupne.

Osim toga, udruga Prijatelji životinja provela je ispitivanje koje je pokazalo kako preko 90 posto studenata podržava uvođenje većeg broja veganskih opcija na menije u menzama. Žele se uključiti i u radnu skupinu oko izrade pravilnika o studentskoj prehrani te pomoći u prijedlozima veganskih menija.

No, kad će taj pravilnik ugledati svjetlo dana – nitko ne zna. Njegovo donošenje bilo je u planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva za 2021. Nije donesen. Našao se i u planu zakonodavnih aktivnosti i za 2022. Nije donesen. Konačno, može se vidjeti i u planu zakonodavnih aktivnosti za 2023. Pogađate, nije donesen.

Izdvojeni članak
špageti bolognese, vilica, žlica, nož, čaj, iksica, sok, puding

VIDEO: Studentske predstavnice pitali smo treba li podići cijenu menija u menzama, evo što su nam rekle

Ministarstvo ne želi odgovoriti kada će biti donesen novi pravilnik o studentskoj prehrani

Što se događa pokušali smo doznati postavljanjem direktnog upita Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Konkretan odgovor na pitanje kada će novi pravilnik o studentskoj prehrani biti pušten u javno savjetovanje – izostao je.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja je pokrenulo proceduru imenovanja novoga Povjerenstva za izradu nacrta prijedloga pravilnika, a Povjerenstvo za izradu pravilnika sačinjavaju predstavnici Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, Zbora veleučilišta Republike Hrvatske, Zajednica studentskih centara Republike Hrvatske, Hrvatskoga studentskoga zbora te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zadaća Povjerenstva je raspraviti i utvrditi kriterije za ostvarivanje prava redovitih studenata na pokriće troškova prehrane i ostala pitanja vezana uz prehranu studenata te izraditi nacrt prijedloga pravilnika, među ostalima i zamolbu udruge Prijatelji životinja. Konačan nacrt prijedloga pravilnika bit će upućen na javnu raspravu u koju će se zainteresirana javnost prijedlozima i komentarima moći uključiti putem portala e-Savjetovanja, odgovaraju iz Ministarstva.

Tvrde kako je intencija Ministarstva, a sukladno prijedlozima studenata, obogatiti ponudu obroka s ciljem dodavanja novih jela koja bi bila prilagođena različitim tipovima prehrane kao što su to npr. jela bez glutena. Žele i modernizirati sustav subvencionirane prehrane i pri tome proširiti kategorije studenata koji ostvaruju pravo konzumacije obroka po povoljnijim cijenama u odnosu na cijene u komercijalnim restoranima.

– Pritom napominjemo da se cijena kompletnog obroka koji se naziva menijem za studente neće mijenjati, navode iz MZO-a.

Podsjetili su i na poviše spomenute subvencije prema studentskim centrima zbog čega je cijena studentskih menija 0,86 eura, ista kao i prije deset godina. Planirana sredstva za to u proračunu su osam milijuna eura za razdoblje od  2023. do 2025., a do sada je utrošeno nešto manje od 1,2 milijuna eura, prosječno oko 350 tisuća eura mjesečno za vrijeme trajanja nastave na visokim učilištima, pohvalili su se iz MZO-a.

Izdvojeni članak
zgrada sveučilišta i menza

Studentima od nove godine obećana nova menza, SC: ‘Bit će otvorena kad se steknu svi zakonski uvjeti’

Trebaju li rasti cijene u menzama?

Nedavno su u našem podcastu sudjelovale predstavnice Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Među ostalim, pitali smo ih smatraju li da bi podizanje cijene u menzama doprinijelo kvalitetnijoj prehrani.

– Zaključili smo da bi zapravo trebali provesti jednu anketu i pitati studente bi li se složili da ako meni bude i tri eura da se ta cijena poveća, ako će imati puno bolju uslugu. Ja bih se osobno složila ako će moj obrok imati neku veću nutritivnu vrijednost, da ja kad to pojedem u menzi da sam ja sita i da sam pojela nešto zdravo i ok, radije bi to platila više, otkrila je Ivona Josipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Tom smo prilikom na portalu srednja.hr proveli i anketu s pitanjem Kolika bi trebala biti cijena menija u menzama?. U anketi su do pisanja teksta sudjelovala 582 čitatelja. Većina, 61 posto njih, smatra da treba ostati na razini 2013. i iznositi 0,86 eura. Malo više od 28 posto sudionika mišljenja je da bi cijena menija u menzama trebala biti između 0,86 i dva eura. Nešto manje od šest posto čitatelja stava je da bi meniji trebali koštati između dva i četiri eura, a malo manje od četiri posto smatra da bi meni u menzama trebao stajati više od četiri eura.