Pretraga

Studenti u Zagrebu žale se što ne radi jedna menza, SCZG: ‘Naredni tjedan ćemo odlučiti’

Studenti koji ovih dana uče u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici žale nam se da još uvijek ne radi tamošnja studentska menza. Zbog toga moraju na Filozofski, FER ili FSB kako bi nešto pojeli. Mirko Bošnjak, upravitelj zagrebačkog Studentskog centra kaže da će idući tjedan odlučiti kako će i na koji način raditi menza u NSK.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica, NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica
Foto: srednja.hr

Studentice i studenti zagrebačkog područja posljednjih su nam se tjedana javljali s jednom specifičnom primjedbom vezanom za Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. Tamošnji restoran – studentska menza – naime, početkom ove akademske godine nije otvoren.

Studenti se žale što menza ne radi

Kako nam kažu studenti koji tamo provode vrijeme učeći za ispite, studentska se menza jednostavno nije otvorila. Kada ogladne, moraju otići do menze nekog od najbližih fakulteta. Primorani su tako otići na Filozofski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje ili pak Fakultet elektrotehnike i računarstva čije se menze nalaze u blizini.

Studenti koji su nam se javili kažu da su osoblje Nacionalne i sveučilišne knjižnice priupitali što je s menzom i zašto nije otvorena. Dobili su odgovor, kažu nam, da je neisplativo raditi prije nego što počnu ispitni rokovi i da tek tada mogu očekivati otvorena vrata studentske menze. Jedina službena obavijest o tome da će kafić i menza u NSK ‘do daljnjega’ biti zatvoreni na službenim je stranicama te knjižnice objavljena 4. listopada.

Izdvojeni članak

Državni inspektorat posjetio menzu na Savi: Evo koje su nepravilnosti otkrivene

‘Naredni tjedan ćemo odlučiti’

Studentsku menzu kao i većinu zagrebačkih vodi Studentski centar, sastavnica pri zagrebačkom sveučilištu. Osobe nadležne za prehranu, ali i samog upravitelja Mirka Bošnjaka upitali smo što je s menzom pri NSK te hoće li i kada biti otvorena. Kazao nam je da su postojali određeni tehnički problemi koji su u suradnji sa zaposlenicima knjižnice otklonjeni.

– Činjenica je, u blizini se nalaze još tri restorana subvencionirane studentske prehrane, broj konzumenata temeljem kojega izračuna smo prije nekoliko godina otvorili restoran u NSK relevantan je samo nekoliko mjeseci u godini, pojasnio je Bošnjak, ponavljajući ono što smo već čuli od studenata.

Naredni tjedan će, zaključio je u kratkom odgovoru na naš upit, Studentski centar odlučiti kako i na koji način krenuti raditi menza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Mladi iz SDP-a opleli po vladajućima

Forum mladih SDP-a jako je oštro reagirao na vijest na menza u NSK još nije otvorena, iako su predavanja počela prije više od mjesec dana. Za sve krive vladajuće iz HDZ-a tvrdeći da je ovo samo pokazatelj kako se loše nose s aktualnim izazovima i inflacijom.

– Sve snažnija inflacija u državi, s kojom se HDZ-ova Vlada ne može nositi, što potvrđuje iz dana u dan, utječe na sve slojeve društva, a posebice na studentice i studente. Limitiranje godišnje zarade ispod praga siromaštva u Hrvatskoj u kontekstu zadržavanja porezne olakšice roditelja, neadekvatna stambena politika koja studente baca u ralje tržišta na kojemu mjesečni najam stanova u studentskim gradovima plaćaju iznosom većim od pola prosječne plaće, a da pritom nedostaje kapaciteta u studentskim domovima, samo su neki problemi na koje kontinuirano upozoravamo i nudimo rješenja, navode mladi SDP-ovci.

Oni su, podsjetimo, tražili da se izmjenama Zakona o porezu na dohodak limit za poreznu olakšicu poveća na 36.000 kuna godišnje, jer je to prag siromaštva, a osim toga i osigurane subvencije za stanove onima koji su se prijavili u studentske domove, ali nisu upali zbog manjka mjesta. HDZ se u doba najveće inflacije, kažu, ponaša kao Marija Antoaneta i poručuje studentima ‘neka jedu kolače’.

– Zahtijevamo od Studentskog centra u Zagrebu, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, ali i resornog ministarstva, da se očituju i javno obrazlože zašto su vrata studentske menze na petome katu u najvećoj knjižnici u Hrvatskoj za studente zatvorena, zaključuju mladi SDP-ovci.