Pretraga

Studenti veleučilišta i visokih škola uputili pitanja strankama o visokom obrazovanju

A- A+

Ovih je dana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana izvanredna izvanredna konferencija za medije na kojoj je predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, Karlo Kolesar, izvijestio medije i širu javnost o inicijativi ‘Za nas koji želimo znati više’ – inicijativi putem koje studenti žele dobiti odgovore na deset pitanja o obrazovanju.  

Foto: http://www.vijecestudenata.com/

Izdvojeni članak

Vijeće studenata ujedinilo političare: Mijenjat će se titule na stručnim studijima

Vijeće studenata uputilo je političkim strankama pitanja iz područja obrazovanja, na koje očekuju konkretne i jasne odgovore do 2. rujna 2016. godine.

Predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Karlo Kolesar kazao je da se nada da buduća vlada ima plan povećati izdavanja za obrazovanje s ciljem dosega prosjeka EU, te da se 1300 studijskih programa uskladi s realnim potrebama tržišta rada. 

– Pitanja su jasna, kratka i nedvosmislena i takve odgovore tražimo od političkih stranaka, izjavio je predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH, Karlo Kolesar.

Ovo su pitanja koja zanimaju studente veleučilišta i visokih škola: 

1. Na koji način planirate povećati izdvajanja za obrazovanje iz državnog proračuna, sa ciljem približavanja prosjeku zemalja EU? Molimo da navedete konkretne mjere. 

2. Smatrate li da je potrebno izmijeniti modele dodjeljivanja potpora i uvjete ostvarivanja prava u području studentskog standarda, a sa ciljem pružanja istih mogućnosti što većem broju studenata (smještaj, prehrana, stipendije, prijevoz)? Molimo navedite konkretne mjere. 

3. Smatrate li da se visoko obrazovni sustav RH sastoji od previše studijskih programa (1373 programa )? Ako da, na koji način ih planirate dugoročno uskladiti s potrebama tržišta rada?

4. Smatrate li da treba izmijeniti zakone koji reguliraju studentsko organiziranje i predstavljanje? Ako da, na koji način?

5. Smatrate li da se studentski rad i studentska praksa u struci trebaju uvažiti kao radni staž/iskustvo prilikom prijavljivanja za određeno radno mjesto? Ako da, koji bi se pozitivni efekti postigli ovom mjerom?

6. Smatrate li da bi uvođenje vaučerizacije u obrazovni sustav (obrazovanje subvencionirano od države omogućeno svim budućim studentima ujedno i poreznim obveznicima, na svim javnim i privatnim visokim učilištima u RH) bio pozitivan korak? 

7. Koje mjere planirate provesti u cilju povećanja dostupnosti visokog obrazovanja učenicima i studentima iz navedenih skupina?

1. osobe s invaliditetom
2. osobe slabijih materijalnih mogućnosti i/ili nižeg socioekonomskog statusa
3. osobe s prebivalištem na većoj udaljenosti od akademskih centara
4. članovi nacionalnih manjina

8. Na koji način planirate uključiti struku (poslodavce i asocijacije gospodarstvenika) u sukreiranje obrazovnih politika i definiranja ishoda učenja u studijskim programima na visokim učilištima? Molimo da navedete konkretne mjere.

9. Smatrate li binarni sustav, koji je definiran Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije, kvalitetnim temeljem za razvoj visokog obrazovanja u RH? Ako da, na koji način planirate unaprijediti kvalitetu sveučilišnih i stručnih studija u RH?

10. Smatrate li da razine cjelovitih i djelomičnih kvalifikacija, koje su definirane unutar HKO-a, trebaju pratiti smjernice i zadane okvire koji proizlaze iz Europskog kvalifikacijskog okvira?