Pretraga

Studenti, za student servis više ne trebate žiro račun: Evo kako možete dobivati plaću

A- A+

Od početka ove kalendarske godine promjenom Zakona o porezu na dohodak studenti za isplatu plaća u student servisu više ne trebaju žiro račun. Naime, isplata je odsada moguća i na tekući račun. Studentski centri već su izmijenili pravila učlanjenja, a od zagrebačkog SC-a saznali smo da je u tijeku prilagodba za isplate na račune digitalnih banaka.

šalter student servisa na savi

Šalter student servisa na Savi | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Promjenom Zakona o porezu na dohodak od početka ove kalendarske godine žiro račun zamijenjen je izrazom ‘račun za plaćanje sukladno propisu kojim se uređuje platni promet’. To znači da je isplata primitaka na tekući račun izjednačena s isplatom na žiro račun pa tako više za učlanjenje u student servis i dobivanje plaća studenti ne trebaju otvarati žiro račun.

– Od 1. siječnja 2023. godine, otkada su navedeni propisi stupili na snagu, i isplate onih primitaka za koje je ranije bila propisana obveza isplate na žiro račun mogu se isplaćivati na tekući račun. U tijeku je prilagođavanje našeg programskog sustava za isplate na račune digitalnih banaka, poput Revoluta, rekli su nam iz zagrebačkog SC-a.

Na internetskim stranicama ostalih student servisa provjerili smo uvjete učlanjenja. Tako su i SC u Rijeci, Splitu i Osijeku ažurirali podatke pa za dobivanje plaća i učlanjenje studenti mogu dati i svoj tekući račun u banci.