Pretraga

Studentica FOI-a u prošloj je godini uložila 300 sati svog slobodnog vremena da pomogne drugima

A- A+

U projekte Centra za volontiranje i humanitarni rad Fakulteta organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu uključeno je četrdesetak volontera, koji su u ovoj akademskoj godini uložili ukupno 700 sati svog vremena. Među njima se najviše istaknula sada već bivša studentica Ida Šnidarić, koja je svoje slobodno vrijeme odlučila iskoristiti kako bi pomogla drugima.

Ida Šnidarić prošle je godine diplomirala na Fakultetu organizacije i informatike. Uz sve fakultetske obaveze, u svojoj posljednjoj akademskoj godini stigla je skupiti ukupno 300 sati dobrovoljnog angažmana u dobrobit drugih ljudi.

U Centru za informiranje i savjetovanje u karijeri 110 sati uložila je kako bi unaprijedila osobni potencijal nezaposlenih osoba, a u Centru za volontiranje i humanitarni rad FOI-a 198 sati, kroz koje je sudjelovala u čak šest projekata. Odmah po završetku fakulteta dobila je posao u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, gdje može kvalitetno iskoristiti vještine koje je stekla kroz pomaganje drugima.

Izdvojeni članak

Volontiranje u UN-u: Što se traži od kandidata

Imala je mogućnost ispijati kave po cijele dane, ali to ju nije činilo potpunom

– Volontirala sam jer je neopisiv osjećaj kada znaš da si nekome pomogao, kada znaš da si ga učinio sretnim. Upravo taj osjećaj natjerao me da volontiram i upravo zbog tog osjećaja nisam odustala od volontiranja nakon nekoliko odrađenih sati. Smatram da svaki volonterski posao može biti koristan. Samim time što ćeš naučiti nešto novo, upoznati nove i zanimljive ljude, sklopiti prijateljstva, shvatiti kako te i male stvari u životu mogu činiti sretnim, kaže nam Ida.

Ističe kako je osoba koja općenito voli aktivan život, druženja, upoznavanja novih ljudi, razmjenjivanja iskustva i izazove. Odlično se osjeća ako pritom može nekome pomoći. Upravo je to glavni razlog zbog kojeg se odlučila za volontiranje.

– Drugi razlog zbog kojeg sam se odlučila uključiti je kvalitetno iskorištavanje slobodnog vremena. Imala sam mogućnost zabavljati se s društvom, ispijati kave po cijele dane, no nekako me to nije činilo potpunom. Naravno, bilo je vremena i za to, samo je trebalo dobro organizirati vrijeme, objašnjava sada već bivša studentica Ida Šnidarić, koja je u 2015. godini nagrađena za najbolju volonterku u Varaždinu.

Izdvojeni članak

Gdje i kako možete volontirati te besplatno putovati svijetom

I poslodavci sve više prepoznaju vrijednosti koje se stječu kroz pomaganje drugima

I njezine kolege iz Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-a su dobili priznanje za svoj trud. Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu ove je godine proširena za kategoriju društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici pa je sedam studenata iz Varaždina dobilo nagradu jer su se posebno isticali u organizaciji i promidžbi volontiranja i društveno korisnog rada ili su ostvarili više od 25 sati te su pohađali edukaciju za volontere.

– Volonteri ne dobivaju niti ECTS bodove, niti ocjenu za volonterski angažman. Volontiranje jest dobrovoljno ulaganje slobodnog vremena, truda, vještina i znanja. No, volontiranjem se stječu vrijedna iskustva koja se ne mogu steći kroz formalno obrazovanje. Volonteri razvijaju empatiju prema drugim ljudima te općenito zajednici. Oni kroz volontiranje izgrađuju sebe kao osobe, ističu voditeljica Sandra Lovrenčić i koordinatorica Centra Violeta Vidačeg Hainš.

Dodaju kako svi koji volontiraju redovito više od tri mjeseca dobivaju od organizatora Potvrdu o kompetencijama. Ovu potvrdu prepoznaje sve više poslodavaca prilikom prijava za zaposlenje, a i službeno se smatra dodatkom diplomi. Također, ističu kako u Centru ne sudjeluju samo studenti i zaposlenici Fakulteta, već i svi drugi zainteresirani građani.

foto: FOI| Dobitnici rektorove nagrade

Izdvojeni članak

[Rektorova 2015] Studenti predložili kako efikasnije pomoći siromašnima u Hrvatskoj

Volonteri kroz pomaganje drugima izgrađuju i sebe kao osobe

– Broj sati volontiranja ovisi o pojedincima i trenutnim volonterskim projektima. Volonteri u prosjeku odrade dvadesetak sati. Prošle godine je odrađeno ukupno 500, a ove oko 700 volonterskih sati. Mladi tako razvijaju empatiju prema zajednici i vide probleme koji se nalaze u društvu. Vlastitim angažmanom mogu pridonijeti njihovom rješavanju, kažu nam iz Centra FOI-a.

Za kraj su naglasili kako se kroz volontiranje upoznaje s potrebama i izazovima pripadnika slabije zastupljenih skupina kao što su osobe s invaliditetom, obitelji s nižim socioekonomskim statusom, pripadnici nacionalnih manjina kojima hrvatski nije materinji jezik, pojedinci s nižim stupnjem obrazovanja i slično. Volonteri tako izgrađuju i sebe kao osobe, stječući znanja, vještine i iskustva koja se uobičajeno ne dobivaju formalnim obrazovanjem.

Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu dobili su Antonija Milak, Tadija Bagarić, Ivana Pomper, Marija Ivurin, Valentina Ricijaš, Martina Kušer i Karlo Nadoveza.