Pretraga

Studentima politologije i prava pruža se prilika za volontiranje u Saboru

A- A+

Hrvatski sabor raspisao je natječaj za program volontiranja koji traje jednu akademsku godinu, u zimskom i ljetnom zasjedanju Sabora. Priliku da volontiraju u Saboru mogu dobiti studenti četvrte i pete godine politologije ili prava, a ukoliko to žele, prijaviti se moraju do 3. srpnja.

Raspisan je poziv za volontiranje u Hrvatskom saboru u narednoj akademskoj godini, a zainteresirani studenti čevrte i pete godine politologije i prava trebaju se prijaviti do 3. srpnja putem web obrasca na internetskoj stranici Sabora. Imena kandidata primljenih u ovaj program, bit će objavljeni na saborskoj web stranici.

Izdvojeni članak

Što nakon faksa: Otišla volontirati, pa pronašla posao u Belgiji

Kandidati će se birati prema prosjeku ocjena

Kandidati će se birati na temelju prosjeka ocjena, a program će izabrani studenti obavljati jednu akademsku godinu, u zimskom zasjedanju Sabora koje traje od 15. rujna do 15. prosinca, i u ljetnom koje traje od 15. siječnja do 15. srpnja. Prema informacijama s web stranice Hrvatskog sabora, volonteri sa svojim mentorima pomažu u iščitavanju zakonskih prijedloga i pripremanju materijala za sjednice, istražuju legislative drugih zemalja, prate medije i javne nastupe svojih mentora, komuniciraju s građanima na internetskoj stranici, društvenim mrežama i slično.

Prošle je godine 52 zastupnika angažiralo volontere, a jedna od njih bila je i Ela Naranđa, studentica zadnje godine politologije s Fakulteta političkih znanosti, koja će u srpnju završiti svoju godinu volontiranja u Saboru, a iz Sabora nosi, kako kaže, samo pozitivna iskustva.

Zastupnici volontere vide kao ‘osvježenje’

-Većina zastupnika je nas volontere gledala kao ‘osvježenje’ i ‘novu energiju’. Mnogi od nas su uspjeli dati neke nove uvide svojim mentorima, perspektivu naše generacije. Sve jako ovisi o tome kakvog mentora dobiješ. Nažalost, neki zastupnici nisu uopće koristili svoje volontere, nekolicina mojih kolega nije ništa radila, no to je zaista manjina, ispričala je Ela.

Izdvojeni članak

Volunteers For Peace – putovanje i zabava uz volontiranje u inozemstvu

Mentore ne možete birati, isto kao niti političku opciju, no kako kaže Ela, većina ih je dobila onu koju su željeli, jer su na intevjuima za volontiranje trebali reći jesu li ‘lijevo’ ili ‘desno’. Što se tiče zadataka koje volonteri obavljaju, postoji vrlo širok spektar obaveza iz kojih se može dosta toga praktičnog naučiti.

U Saboru se može puno naučiti

– Moji su zadaci bili najčešće tehnička obrada prijedloga zakona (dakle, proučim zakon i napravim jednostavnu skriptu mentorici), zatim komparacija tog prijedloga zakona s prošlim zakonom i predloženih izmjena, te na kraju komparacija prijedloga zakona sa sličnim donešenim zakonima u RU i državama regije (najčešće sam koristila sloveniju kao primjer). Zatim bih sve to složila u jednu cjelinu, s nekim prijedlozima za govor u Saboru. Osim zakona, brinula sam se o javnim nastupima zastupnice, analizirala iste, te se brinula o internetskoj komunikaciji s građanima i odnosima s javnošću. Tijekom lokalne kampanje sam radila i izvan Sabora, odnosno proučavala izborne programe, davala savjete oko istih, te pomagala i oko nekih intervjua za novine.

Izdvojeni članak

Do Something! Volontirajte u najvećoj organizaciji na svijetu

‘Volontiranje bih preporučila svakome’

Iz svega toga Ela je dobila mnogo pozitivnog iskustva, a i naučila dosta stvari o kojima nije znala. Saznala je da čitanje zakona i nije tako lako kako se čini te ih je naučila uspoređivati s prethodno donesenima.

Također je naučila pisati govore, izborne programe te ponešto o provođenju izborne kampanje, a zanimljivo je i da je saznala kako izgleda trodioba vlasti u praksi. Sve u svemu, volontiranje u Saboru opisala je kao pozitivno iskustvo, koje bi preporučila svakome.