Pretraga

Studentima se nudi školovanje vani uz stipendiju od preko 3.500 kuna mjesečno

A- A+

Studentima Sveučilišta u Splitu nudi se prilika da u sklopu Erasmus+ programa odu na razmjenu u Norvešku, Tursku, Island, Lihtenštajnu i Makedoniji.

Sveučilište u Splitu je u okviru programa Erasmus + raspisalo novi natječaj za mobilnost studenata. Sve aktivnosti mobilnosti u okviru natječaja se mogu ostvariti od 1. lipnja ove godine do 30. rujna 2016. 

Od Turske do Islanda

Na natječaj se mogu prijaviti svi studenti splitskog Sveučilišta koji su upisali najmanje drugu godinu preddiplomskog studija te prvu godinu diplomskog ili postdiplomskog, piše na stranicama Unist.

Postoji opcija po kojoj za Erasmus mogu aplicirati i izvanredni studenti. Oni u tom slučaju moraju pohađati redovni studij u punom vremenu, piše Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak

Život nakon Erasmusa: Prestajete sa studentskim životom u kojem je sve podređeno vama

Erasmus + programi propisuje zahtjevanu razinu izvrsnosti u protekloj godini pa aplikanti mogu postati samo oni s prosjekom ocjena višim od 3 ili pak najmanje dvije profesorske preporuke.

Sveučilište u Splitu ima potpisane Erasmus + ugovore s ustanovama u Turskoj, Islandu, Norveškoj, Makedoniji te Lihtenštajnu što znači da studenti iz dalmatinske metropole svoje programe mobilnosti mogu ostvariti u njima.

Najkraća dužina boravka je tri mjeseca, a najduža 12 s tim da većina institucija zahtjeva ostanak cijeli jedan semestar.

Izdašne stipendije

Važno je napomenuti kako je su studenti u tom periodu oslobođeni plaćanja naknada na inozemnim ustanovama, ali ukoliko sami financiraju školovanje u Hrvatskoj, to ubvezu moraju ispunjavati i nakon odlaska na Erasmus.

Na kraju bitno je reći da studenti mogu ostvariti i pravo na financijsku potporu koja ne pokriva cjelokupni trošak boravka u inozemstvu, a iznosi između 360 i 460 eura mjesečno ovisno o zemlji u koju se odlazi na razmjenu. Studenti slabijeg socioekonomskog statusa mogu dobiti i dodatnih 200 eura na mjesečnoj bazi.

Više informacija na Unist.