Pretraga

Studentski dom im se obnavlja, a cijena dvosobnog stana skočila na 700 eura: Zbog podstanarskih muka pokrenuli peticiju

A- A+

Poznato je kako se određeni broj studenata u sveučilišnim gradovima uz obalu suočava s velikim problemom – visokom cijenom najma stanova iz kojih su prisiljeni iseliti čim krene turistička sezona. Situacija je takva i u Splitu, gdje je spomenuti problem posljednje dvije godine još izraženiji, budući da se jedan od dva studentska doma zbog rekonstrukcije ne koristi. Stoga je Klub mladih Split pokrenuo peticiju kojom traže uvođenje reda u podstanarstvo.

Sunčan, novonamješten, jednosobni stan od 45 m2 i navodno u centru Splita, na jednom se online oglasniku iznajmljuje za 2.600 kuna. Ako se malo stisnu i ne smeta im što moraju spavati u istom krevetu, u njega stanu dva studenta. Stan bar ima klimu pa im splitske noći neće biti prevruće. Ne zvuči preloše, ali ta klima vam ne znači baš ništa kada u oglasu otkrijete da iz stana morate iseliti 1. svibnja. A akademskoj se godini kraj ni ne nazire – vama tek tada kreću kolokviji u ljetnom semestru i tek nakon slijede ispitni rokovi.

Izdvojeni članak

Podstanarske muke: ‘Za garsonijere s istrošenim kaučima tražite 2000 kn – u kojem su Vam sustanari žohari!’

Ovo je samo jedan u moru oglasa na kakve ovih dana mogu naići splitski studenti. Dodatno je problem s pronalaskom stana izražen prošle i ove godine, jer se provodi rekonstrukcija jednog od dva studentska doma u Splitu. Stoga je Klub mladih Split u sklopu projekta ‘Svijet na dlanu’ pokrenuo peticiju za uvođenje reda u podstanarstvo, pod nazivom ‘Podstanare se tretira kao građane drugog reda!’.

–  U drugom po veličini hrvatskom gradu – Splitu, u kojem ima više od 20.000 podstanara, tek je 525 legalnih iznajmljivača stanova. Razlog tome su (između ostalog) naravno upravo brojni državni nameti. Poznato je da vlada nestašica stanova za dugoročni najam. Od svih slobodnih stanova u kojima ne žive vlasnici, svega 10% se iznajmljuje podstanarima, a 90% ide za turistički najam. Prema podacima iz Turističke zajednice na području Splita registrirano je 20% više kreveta u domaćinstvu nego prošle godine u isto vrijeme. Osim toga, omjer cijena i kvalitete je poražavajući. Prosječna cijena najamnine solidnog dvosobnog stana u Splitu narasla je s 400 na 700 eura, pojašnjeno je u tekstu peticije KMS-a.

Naglašavaju i problem kako veliki broj studenata te mladih obitelji početkom turističke sezone mora na ulicu. Njihova peticija zalaže se za kategorizaciju smještajnih objekata ili u turističke svrhe ili za najam stanova podstanara uz regulaciju sustava oporezivanja.

– Najmodavci bi se u tom slučaju mogli odlučiti na buduću promjenu kategorizacije godinu dana nakon prijave prethodne kategorije. Time bi se utjecalo na smanjenje ilegalnih iznajmljivača i neprijavljivanja gostiju, izbacivanje podstanara ljeti te smanjenje migracije stanovništva u druge, pristupačnije gradove, poručuju u Klubu mladih Split, čijoj peticiji možete pristupiti ovdje.