Pretraga

Studentski prosvjed u domu na Savi podbacio brojnošću okupljenih

A- A+

Tristotinjak okupljenih sinoć je oko 21 sat unutar kompleksa doma na Savi prosvjedovalo zbog srozavanja studentskog standarda za koji je okidač bio nedavni rast cijena prehrane u menzama. Protest je predvodila inicijativa Studenti nisu smokve, no iako je sve prošlo mirno i dostojanstveno što su organizatori u najavama i tražili, zahtjevi bi zasigurno bili ozbiljnije shvaćeni većim brojem prosvjednika. Znamo li da samo u studentskom domu Stjepan Radić živi ptreko 4 000 studenata, a da ih je putem Facebooka oko 800 najavilo svoje sudjelovanje u prosvjedu, postavlja se pitanje je li uistinu studentima stalo da promijene situaciju.

Iako se prosvjedPosljednji pozdrav studentskom standardunajavljivao više od tjedan dana, to nije bilo dovoljno da se animira veliki broj prosvjednika te tako pošalje jasna poruka nadležnima. Sinoć je ispred kipa Stjepana Radića, u istoimenom domskom kompleksu mirno uz svijeće i lampione prosvjedovalo 300-njak okupljenih, koji su u organizaciji inicijative Studenti nisu smokve iskazali svoje protivljenje srozavanju svoga standarda. Tako je nakon akcije ‘Dajte nam kolače‘ još jedan studentski prosvjed puno bolje izgledao u virtualnom svijetu, nego li u stvarnosti.

Izdvojeni članak

Studenti će uz svijeće i lampione pokopati svoj ‘preminuli standard’

‘Većini studenata nije stalo da se promijeni stanje’

Sami organizatori Studenti nisu smokve prošli su nam tjedan rekli kako je trebalo vremena da se koordiniraju ideje te dogovore konkretne akcije pa je stoga prosvjed održan gotovo mjesec dana nakon poskupljenja prehrane. Međutim, nije se na kraju uspjela okupiti kritična masa.

– Malim brojem okupljenih dokazali smo da većini studenata nije stalo da se promijeni stanje i gospoda u Vladi zaista može mirno živjeti jer od nas neće biti velikog otpora. Prije ovih pokušaja prosvjeda mogle su im se tresti hlače, ali sada zaista mogu mirno provoditi svoj život, jer u studentskoj populaciji, gdje bi trebalo biti najviše fanatika i ljudi koji vjeruju da imaju moć u rukama da nešto promijene u ovom svijetu, ih nema, rekla nam je jedna od sudionica prosvjeda, studentica Veterinarskog fakulteta.

Izdvojeni članak

Nikad nije kasno: Studenti će ipak prosvjedovati zbog novih cijena prehrane

Prosvjed je ipak bio nesvakidašnji

Ironično i cinično pokapanje studentskog standarda, uz paljenje svijeća i lampiona bila je zasigurno simbolički zanimljiva i nesvakidašnja predstava, koju ne bi narušio poneki govor okupljenima, parole ispisane na plahtama i slične akcije koje su inače dio prosvjednih okupljanja.

Ovako ostaje dojam da je još ponešto hvalilo, uz brojniju masu okupljenih.

Podsjetimo još jednom na sedam zahtjeva, koji su se željeli iskazati sinoćnjim prosvjedom.

– Povećanje mjesečne razine subvencije na studentskim iksicama

– Ukidanje tjednog i vraćanje mjesečnog obračuna subvencije

– Vraćanje određenog dijela jela po izboru koje studenti najčešće konzumiraju sa subvencije 50 posto na subvenciju 71,24 posto

– Subvencioniranje mliječnih proizvoda i namirnica bitnih za studentski doručak sa 71,24 posto, a ne 50 posto

– Uvođenje menija za doručak

– Povećanje kvalitete života u studentskim domovima

– Zadržavanje postojećih cijena studentskog smještaja dok god se uvjeti života vidljivo ne poboljšaju

Dodajmo da službeno predstavničko tijelo fakultetske populacije Studentski zbor još uvijek pregovara s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta oko pojedinih pitanja. Hoće li eventualno neispunjenje studentskih zahtjeva uzrokovati nove bune, uskoro će se pokazati.