Pretraga

Studenti najavili prosvjed pa ga otkazali: Pročitajte njihovih 90 zahtjeva prema SC-u Rijeka

A- A+

Predstavnici studenata u Skupštini Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci najavili su još protekloga tjedna prosvjed koji se trebao održati danas, pet minuta prije podneva. Nezadovoljni neulaganjem u studentski standard, stajalo je tako u njihovu proglasu, željeli su upozoriti na nepravilnosti u radu Studentskog centra u Rijeci. Prosvjed je otkazan, jer su u četvrtak kasno popodne predstavnici studenata potpisali sporazum sa Studentskim centrom s ciljem ispunjenja čak 90 zahtjeva po pitanju studentskog standarda.

Photo by Folco on Unsplash

Nezadovoljni nedovoljnim ulaganjem sredstava u studentski standard, riječki su studenti za ovaj petak najavili prosvjed. Njime su željeli, tako su poručili, osvijestiti Studentski centar Rijeka o nepravilnostima u njihovu radu.

Tvrde studenti, sredstva od studentskog rada bila su korištena nenamjenski i nisu se ulagala u studentski standard prema potrebama studenata. Nezadovoljni su i neulaganjem u studentski standard što rezultira ‘situacijama neprimjerenim stoljeću’, primjerice, nedostatkom tople vode i internetske veze. Glavni povod najavljena prosvjeda bio je ukazati na potrebu izgradnje Paviljona 3 u kojeg bi bili smješteni studenti slabijeg imovinskog stanja.

Sve dok se sporazum poštuje, nema prosvjeda

Izdvojeni članak

Kao da smo u 19. stoljeću: Riječki studenti prosvjeduju jer u domovima nema tople vode i interneta

No, prosvjed koji se danas trebao održati ispred zgrade Studentskog centra ipak je otkazan. Razlog: predstavnici studenata predvođeni Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci sa studentskim su centrom potpisali sporazum vezan uz ispunjenje zahtjeva studenata po pitanju poboljšanja studentskog standarda.

– Sporazum je potpisan u duhu dobre suradnje, a s ciljem osiguranja ispunjenja radnji, odnosno zahtjeva od strane Studentskog centra po pitanju unapređenja i osiguranja kvalitete studentskog standarda, kao ustanove koja je osnovana radi zadovoljavanja potreba studentskog standarda, što podrazumijeva organiziranje studentskog smještaja, prehrane, privremenog i povremenog zapošljavanja te kulturne, sportske i zabavne aktivnosti studenata sukladno članku 2 Statuta Studentskog centra, a koje su usuglašene u pregovorima u posljednjih tjedan dana između studenata, SZSUR i Studentskog centra, priopćili su iz riječkog Studentskog zbora.

Dodaju, sve dok će se potpisani sporazum poštovati, prosvjed neće pokretati.

90 zahtjeva studenata

A zahtjeva koji stoje u potpisanom sporazumu je čak 90. Prvi i osnovni je osnivanje Povjerenstva za studentski standard pri Studentskom centru u Rijeci, kao što to i nalaže Zakon o obavljanju studentskih poslova. U tom se Zakonu izričito navodi da posrednici, odnosno Studentski centri, dio prihoda od studentskog rada moraju uložiti u studentski standard. O raspodijeli sredstava odlučuje spomenuto Povjerenstvo čiji su članovi, između ostaloga i predstavnici studenata. Riječki studenti traže da SC ispoštuje tu odredbu Zakona, kako bi i oni sami mogli odlučivati što je studentima trenutno najpotrebnije. Rok u kojemu studenti traže da se to ispoštuje je 15. srpnja.

Izdvojeni članak

[FOTO] Srušio se dio stropa na ulazu u zagrebački studentski dom

Osim tog Povjerenstva, studenti u istom roku traže i osnivanje Povjerenstva za osiguravanje i unapređivanje kvalitete usluge. Preostali zahtjevi studenata navedeni u sporazumu kojeg su potpisali s SC-om odnose se na poboljšanje uvjeta života u dva riječka studentska doma.

Tako, između ostaloga, traže da se zaposlenici domova prema njima primjerenije odnose, da im se u domovima osigura topla voda od 0 do 24 sata tijekom svih mjeseci, zamjena posteljine četiri puta mjesečno, osposobe računala u učionici i slično. Svih 90 zahtjeva iz sporazuma studenata i SC-a,  možete vidjeti u sporazumu i tablici pri dnu teksta. Ispod sporazuma nalazi se i očitovanje SC-a po svakoj od stavki navedenih u tablici.

– Studenti su ti, koji unatoč tvrdnjama da drugi znaju što je najbolje za njih, oni koji mogu i moraju preuzeti obvezu. Mladi smo i moramo biti svjesni da smo mi pokretači promjena u društvu i da samo ustrajnim radom možemo ne samo potaknuti na, veći i dovesti do konkretnih poboljšanja i promjena u društvu, poručili su putem priopćenja iz Studentskog zbora SuRi.

*ako vam sporazum u nastavku nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [9.21 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.19 MB]