Pretraga

Studentski stavovi: ‘Ilegalno je, ali svakodnevno koristimo torrente i nećemo prestati’

A- A+

Iako je većina upoznata sa činjenicom da je kršenje autorskih prava kazneno djelo, svejedno svakodnevno skidaju filmove, serije, muziku ili druge sadržaje s torrenta. U posljednje vrijeme poduzima se sve veći broj mjera kako bi se stalo na kraju ilegalnom skidanju i dijeljenju sadržaja na internetu, a mnogi su platili novčane kazne ili bili privedeni zbog korištenja torrenta. Tvorci internetske stranice The Pirate Bay osuđeni su na zatvorske kazne, a mi smo provjerili što o kršenju autorskih prava te ilegalnom skidanju sadržaja misli studentska populacija.

Internetske stranice s torrentima odavno su trn u oku mnogim autorima čiji se sadržaji dijele preko istih. Budući da se ilegalnim načinom skidanja i dijeljena filmova, serija, videoigara ili drugog sadržaja krše autorska prava, jasno je zašto se brojni ljudi diljem svijeta protive postojanju takvih stranica.

Uskraćivanje slobode ili obrana autorskih prava

U posljednje vrijeme svjedoci smo nekoliko uhićenja zbog korištenja torrenta, kako u našoj državi, tako i diljem svijeta. Ni tvorci najpopularnije internetske stranice za torrente The Pirate Bay nisu ostali pošteđenji. Naime, tri osnivača su osuđena na zatvorsku kaznu, a stranica se iz Švedske preselila u Sjevernu Koreju.

Dok zaposlenici na spomenute stranice tvrde kako se bore za slobodan svijet, najvećim protivnicima smatraju SAD. Drugim riječima utočište im je pružila zemlja poznata po svojoj zatvorenosti, dok ih država gdje su sloboda i sloboda govora na jako visokom nivou pokušava ukinuti.

Izdvojeni članak

Game of Thrones ruši sve rekorde na torrentima

Studentima je korištenje torrenta svakodnevnica

– Skidam redovno i serije i filmove preko torrenta. Znam da kršim autorska prava, ali isto tako smatram da ne nanosim neku ogromnu štetu, jer da su oni na nekom velikom gubitku zbog nas ‘sitnih riba’ već bi se potrudili poduzeti neke veće sankcije. Što se tiče zatvorske kazne, to mi je suludo jer bit interneta i jest neka sloboda, a ne ograničavati ljudima pristup sadržajima, riječi su studentice treće godine laboratorijske medicine.

Istog mišljenja je i student četvrte godine novinarstva koji torrente ne smatra lošom stvari jer izdavači nameću cijene koje su jednostano previsoke. Prema njegovim riječima u Hrvatskoj se dosta sadržaja i ne može nabaviti legalnim putem, stoga je jednostavnije skinuti ga s interneta, to jest s torrenta.

Izdvojeni članak

Jedno korištenje torrenta i evidentira vas tvrtka za praćenje

Kazne su prerigorozne

– Kazne za korištenje torrenta su po meni prerigorozne i nepotrebne. Stvar je u tom da serije i filmovi postoje za zabavljanje ljudi, da upotpune vrijeme i realno 80 posto njih se odgleda nakon što su ilegalno skinuti. Malo je onih koji kupuju DVD-ove ili idu u kino za baš svaki film koji ih zanima, izjavila je 23-godišnjakinja.

Budući da je ipak riječ o novčanom zakidanju autora sadržaja koji se na internetu besplatno dijeli, nadodala je kako bi eventualno vlasnici stranica za torrente trebali odvojiti simboličnu svotu za autorska prava, što bi zaradili od reklama i oglasa.

Svi studenti s kojima smo razgovarali potvrdili su nam kako koriste torrente, a jedan stanar SD Stjepan Radić nam je objasnio kako ga u tome ne sprječava ni upozorenje o uskrati interneta, ako bude posjećivao spomenute stranice. Brojni sugovornici su također dijelili isto mišljenje kako su zatvorske kazne za ovaj tip prijestupnika preoštre te da u ilegalnom skidanju sadržaja nema ništa loše.