Pretraga

Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta pružio podršku žrtvama seksualnog zlostavljanja: ‘Niste sami’

A- A+

Nakon potresnih svjedočanstva studenata i studentica objavljenih na stranici Nisam tražila, i reakcije dekanice Akademije dramske umjetnosti, javili su se i studenti. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poručio je žrtvama da ‘nisu same’, a podršku je pružila i inicijativa studenata stručnih studija 300=300.

Foto: Pixabay

Nakon što je srpska glumica Milena Radulović iznijela potresno svjedočanstvo o profesoru glume koji ju je silovao, društvene su mreže preplavile stravične priče djevojaka i žena iz regije koje su proživjele isto. Na stranici Nisam tražila našla su se brojna svjedočanstva studentica iz Hrvatske, od kojih nekolicina dolazi s Akademije dramske umjetnosti, što je potaknulo dekanicu Franku Perković Gamulin da im pruži podršku te sve žrtve pozove da istupe protiv svojih zlostavljača.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Horor priče o seksualnom zlostavljanju na hrvatskim faksevima: ‘Nasrnuo je na mene i na silu me pokušao poljubiti’

Podršku pružio i Studentski zbor

Nedugo nakon što je dopis dekanice Perković Gamulin dospio u javnost, reagirao je i Studentski zbor, temeljno predstavničko tijelo studenata na zagrebačkog sveučilištu. Istaknuli su kako s gnušanjem i prijezirom osuđuju seksualno uznemiravanje i zlostavljanje koje su doživjeli njihove kolegice i kolege te im pružili podršku.

“Ovim putem želimo pružiti iskrenu podršku svim žrtvama i glasno im reći NISTE SAMI, uz vas su vaši prijatelji, kolegice i kolege studenti i sigurni smo cijelo hrvatsko društvo. Vjerujemo da nije lako, ali pozivamo sve kolegice i kolege koji su doživjeli bilo kakav oblik zlostavljanja i/ili nasilja ili ako znaju za takve slučajeve da ih čim prije prijave nadležnim institucijama ili upravama naših fakulteta”, stoji u objavi zagrebačkog Studentskog zbora.

Dodaju kako se žrtve uznemiravanja i zlostavljanja uvijek mogu javiti i njima, studentskim predstavnicima, te im obećali anonimnost te svu potrebnu podršku i pomoć.

“Vjerujemo da si zajedno možemo pomoći i ne dopustiti da se ovakve pojave ikada više dogode u akademskoj zajednici i hrvatskom društvu. Još jednom želimo reći NISTE SAMI!”, napisao je Zbor na društvenim mrežama.

Reagirali studenti stručnih studija

Inicijativa 300=300 koja se posljednjih mjeseci aktivno borila za prava studenata stručnih studija dopisom je iskazala podršku svim žrtvama seksualnog nasilja, a posebice kolegicama i kolegama koji su zlostavljanje doživjeli u krugu akademske zajednice, “gdje bi trebali biti najzaštićeniji”.

“Zgroženi smo svjedočanstvima koje imamo priliku pročitati na vašoj platformi i želimo poručiti svim žrtvama da se divimo njihovoj hrabrosti i pružamo našu punu podršku u svakom smislu. Također, zahvaljujemo Vama što se pokrenuli ovu inicijativu jer smatramo da se o nasilju treba javno govoriti, bez srama i daljnje viktimizacije i stigmatizacije žrtve. Iako ovo nije nešto čime se naša Inicijativa uobičajeno bavi, smatrali smo da je potrebno reagirati sa porukom svim kolegicama i kolegama, a to je da nisu sami”, stoji u dopisu inicijative 300=300.

Dodatno su istaknuli kako članovi Inicijative izražavaju iskreno suosjećanje te se stavljaju za raspolaganje za bilo kakav oblik pomoći.