Pretraga

Studentska inicijativa, koja je natjerala Milanovića da se ispriča, slavi godišnjicu: Ovo su njihovi uspjesi

A- A+

Inicijativa 300=300 se već točno godinu dana uspješno bori za prava studenata stručnih studija. Postigli su dosta, a najvažnijeg smo se danas prisjetili.

inicijativa studenata, ilustracija

Foto: Unsplash; Good Free Photos

Inicijativa 300=300, čiji je primarni cilj borba za prava studenata stručnih studija, ovih je dana proslavila svoj prvi rođendan. Njihovih smo se pamtljviih poteza i postignuća prisjetili kroz četiri točke.

Izjednačili kvalifikacijske razine

Jedan od najvećih uspjeha Inicijative 300=300 tiče se donošenja novog Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Konkretno, u manje od godinu dana postojanja, među ostalim akterima, izborili su se za izjednačavanje kvalifikacijskih razina stručnih i sveučilišnih studija, kako na preddiplomskoj tako i na diplomskoj, odnosno specijalističkoj razini. Jedina razlika sadržana je u podrazinama kvalifikacija, uz oznaku st. za stručne i sv. za sveučilišne studije. Kvalifikacije pa tako i diplome studenata stručnih studija dovođene su u pitanje nekoliko puta u zadnjih pet godina. Sada je, čini se, problem trajno riješen.

Pokrenuli raspravu o titulama

Uz izjednačavanje kvalifikacijske razine, kako nam je rekla najistaknutija osoba inicijative, splitska studentica Dijana Radovniković, jedan od glavnih ciljeva je i uređivanje stručnog i akademskog naziva, odnosno titula nakon završenog studija. Naime, završetkom prve, preddiplomske razine studija, svi postaju prvostupnici – jedni stručni, drugi sveučilišni. Na diplomskoj sveučilišni studenti postaju magistri, a stručni specijalisti. To pak stvara pomutnju jer postoji i specijalizacija kao poslijediplomski level na sveučilištima. O tome su predvodnici ove inicijative obavili razgovor s ministrom Radovanom Fuchsom, a sudeći prema njegovim prijašnjim zakonskim zamislima, inteligentnije uređivanje stručnog i akademskog nazivlja je vjerojatno već – na putu.

Nametnuli pitanje školarina

Nedavnim dopisom dekanu Zdravstveno veleučilišta u Zagrebu, članovi Inicijative 300=300 nametnuli su pitanje dosta visokih školarina na pojedinim stručnim studijima koje znaju dosegnuti i do 20.000 kuna po godini. Osim toga, pokrenuli su i diskusiju o ekonomskim posljedicama koje je pandemija koronavirusa ostavila na studente i njihove poslove.

Milanović im se ispričao

Iako ova nije ni približno ozbiljna kao prethodne tri točke, budući da se radi o predsjedniku Zoranu Milanoviću koji se rijetko, ako ikome uopće, ispričava – valja je naglasiti. Naime, Milanović je u pokušaju da uvrijedi ministra uprave i pravosuđa Ivana Malenicu, studente stručnog upravnog studija u Šibeniku nazvao “komunalnim radnicima”. Nakon što smo o tome izvijestili, Inicijativa 300=300 uputila je pismo predsjedniku u kojem traže ispriku. Stigla je odmah dan nakon.