Pretraga

Čuveni srpski profesor glume optužen za silovanje više učenica: ‘Imala sam 17, a on 61′

A- A+

Gotovo sve srbijanske novine na današnjoj naslovnici donose potresne priče učenica Miroslava Miku Aleksića (68), čuvenog beogradskog nastavnika glume. Vlasnika škole ‘Stvar srca’ policija je uhitila zbog sumnji da je od 2012. do prošle godine silovao pet učenika, od kojih su dvije bile maloljetnice.

Miroslav Mika Aleksić, osumnjičenik za višestruka silovanja učenica | screenshot: RTS

– Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova u Beogradu uhapsili su M. A. (1952) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela silovanje i nedozvoljene seksualne radnje. Sumnja se da je u vremenskom periodu od 2012 do 2020. godine u prostorijama škole glume u Beogradu, čiji je vlasnik, seksualno napastovao pet svojih učenica, od kojih su dvije za vrijeme izvršenja krivičnog djela bile maloljetne, objavilo je srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Policija je objavila kako je osumnjičenom, za što je jasno kako se radi o Miroslavu Miki Aleksiću (68), vlasniku Škole glume ‘Stvar srca, određeno zadržavanje te da će, uz kaznenu prijavu, biti priveden Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu. Da pojasnimo, policija zakonski ne smije građane zadržavati dulje vrijeme u pritvoru pa tužiteljstvo (pandan Državnom odvjetništvu u RH) mora podići optužnicu na temelju koje sud mora odrediti da smije li se osumnjičenik, koji tada postaje optuženik, zadržati u istražnom zatvoru ili ne.

Beogradska policija ističe da se sumnja kako postoji još osoba koje je osumnjičeni seksualno napastovao te ih poziva da svoja svjedočanstva prijave u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd, Bulevar despota Stefana 107.

Govorili su nam: ‘On je surov, ali takav je Mika, on ima svoje metode’

A svjedočanstva koja su zasad objavljena u srbijanskim medijima, zaista su zastrašujuća.

– Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se, ispričala je glumica Milena Radulović u razgovoru za Blic. Njezin učitelj, poznati glumac i redatelj, tada je imao 61 godinu.

Izdvojeni članak
bullying zlostavljanje

Čak 90% seksualno zlostavljane djece ne prijavi zločin: Pravobraniteljica traži da se donese novi zakon

Njegova  škola glume bila je na glasu kao jedna od najboljih, a na audiciju za upis dolazilo je po nekoliko stotina djece. Upisivalo bi ih tek sedam – osam.

– Grupa je imala dobre strane. Čitali smo jednu knjigu tjedno, išli u kazalište, gledali filmove, bili smo kulturna, dobra deca. U grupi se propagirala religija, časovi su počinjali molitvom ‘Oče naš’, djevojčice su dolazile u suknjama, dječaci u cipelama, kosa i nokti su morali biti uredni. Ali uvijek je bilo strogo, surovo. On je bio veoma strog, a svi su govorili: ‘Pa, dobro, on je surov, ali takav je Mika, on ima svoje metode’. Postojala su jasna pravila, ispričala je Radulović.

‘Tjerao nas je da pijemo hormon rasta’

Jedna druga žrtva ispričala je i kako je počelo zlostavljanje.

– Kada sam napunila 16 – 17 godina, Mika me je pozvao u ured na razgovor. Ne sjećam se točno kako je to iskomunicirao. Sve u svemu, počeo je da me ispituje vezano za seks. Vrlo se dobro sjećam pitanja, kao i što sam obukla taj dan, a kasnije sam čula da se to događa kada doživimo neki traumatičan trenutak. Pitanja su bila: Da li se kre*eš?. Ja sam se zbunila, ali budući da se u mom životu podrazumijevalo da se odgovori na svako Mikino pitanje, stidljivo odgovorila da, na što se on nasmijao i rekao: Da, da, a je l’ voliš da se kre*eš?. I dalje sam bila zbunjena, ali je on samo nastavio da postavlja pitanja. A gdje najviše voliš da se kre*eš?. Ja sam i dalje imala neki tupavi osmijeh na licu, pa je umjesto mene on odgovorio na to pitanje: Gdje stigneš, a?. Nakon toga je prestao da me ispituje i jedine situacije koje se kasnije sjećam je to da me tražio da ustanem i da se okrenem, što sam ja poslušno napravila, da bi me on potapšao/protresao po dupetu i rekao: Malo je kanta, ali može da prođe, dio je ispovijesti jedne od djevojaka, koju prenosi Informer.

Kako javlja Alo.rs, Aleksić je učenice, unatoč protivljenju njihovih roditelja, tjerao i da piju hormon rasta, navodeći da ‘samo tako mogu da postanu dobre glumice’. Aleksić bi danas trebao biti ispitan.