Pretraga

Za studij ekonomije treba vam samo mobitel: ‘No to vas neće spasiti od ispita na faksu’

A- A+

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, nakon diplomskog, pokrenuo je i preddiplomski izvanredni studij koji se izvodi online. Predavanja se mogu pratiti i mobitelom, ali se ispiti zato odvijaju ‘po starom sistemu’.

Foto: Sveučilište u Rijeci

To je način na koji se danas izvode studiji, to je postala sadašnjost, odgovara izv. prof. dr. sc.  Zoran Ježić, prodekan za preddiplomske studije Sveučilišta u Rijeci, na pitanje zašto su odlučili pokrenuti prvi online preddiplomski studij u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Pohađajte Stanford ili Harvard: Vrhunska sveučilišta nude 600 besplatnih online kolegija koje možete slušati već sad

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, naime, ove će jeseni upisati 30 studenata na izvanredni preddiplomski studij ekonomije, smjer poduzetništvo, koji će svoja predavanja pratiti putem interneta.

– Sva predavanja odvijaju se online, ali ih ne snimamo, već se održavaju u zakazano vrijeme. Najčešće počinju oko 17 sati jer očekujemo kako su naši studenti uglavnom zaposleni ljudi koji rade negdje do tog vremena. Budući da se mogu pratiti i mobitelom, studenti ih mogu pratiti gdje god se nalazili – prepričava nam prodekan Ježić detalje modernog načina studiranja.

Četverogodišnje iskustvo

Izdvojeni članak

Zahvaljujući riječkoj inicijativi, europski radnici s mladima moći će se usavršavati online putem

Njihovo sveučilište, nastavlja, već četiri godine izvodi online diplomski studij pa su već razradili detalje studiranja. Prvo za što su se pobrinuli jest da studirati online ne znači studirati bez kontakta s drugima, već upravo suprotno.

– Iako bi možda bilo jednostavnije snimiti predavanja i uploadati ih na server, izvodimo ih uživo i ne spremamo snimku kako bismo studente potaknuli da aktivno sudjeluju u nastavi. Da gledaju snimljena videa, ne bi imali motivaciju pogledati ih do kraja. Ovako su naši profesori čak razradili metode kojim studente potiču da održe koncentraciju – kaže prodekan.

Obostrana interakcija

Osim što vide profesora, studenti mogu uključiti kameru pa profesor vidi i njih te tako ostvaruju obostranu interakciju. Predavanja se ne odvijaju, kaže profesor Ježić, ex catedra, nego su studenti njihovi aktivni sudionici. Nastava se odvija preko sustava Merlin, koji se temelji na sustavu otvorenog koda Moodle koji je tim Centra za e-učenje Srca dodatno razradio i prilagodio potrebama korisnika te je danas najmoderniji sustav za e-učenje, i preko sustava Adobe Connect, preko kojeg se mogu pratiti predavanja. Svi materijali za učenje studentima su dostupni online.

Da bi predavanja bila kvalitetna, fakultet je osigurao posebnu prostoriju za snimanje videa i zvuka.

Također, pobrinuli su se da nastava ne bude odjednom nego “dan za danom” kako bi studenti bili manje opterećeni, a više motivirani.

‘Odgovorili smo na potražnju’

– Vidjeli smo da postoji potražnja za takvim studijem pa smo ga otvorili. Studenti ovako uštede i vrijeme i novac koje bi utrošili na putovanja do fakulteta – objašnjava prodekan.

Ipak, ne odvija se sve online. Iako danas postoje tehnologije koje sprječavaju varanje prilikom rješavanja ispita na daljinu, studenti ispite moraju doći položiti “po starom sistemu”, tj. uživo na fakultetu.

– Ovaj je studij samo početak digitalizacije i modernizacije koje provodi Sveučilište u Rijeci – zaključila je prodekan Ježić.