Pretraga

Studiji s kojima je lako do međunarodne karijere: ‘Nakon faksa smo traženi i na kopnu i na moru!’

A- A+

Ovo možda niste čuli prije, ali Hrvatska se nalazi na samom vrhu Europe kada se promatra pomorski sektor. Ne samo to – hrvatski su pomorci iznimno traženi i zapošljavaju se u najboljim svjetskim pomorskim tvrtkama. Istražili smo koje sve mogućnosti za razvoj karijere imate u ovom sektoru, neovisno o tome želite li raditi na moru ili na kopnu. Doznali smo i gdje se obrazovati za ove poslove te kako će vam faks pomoći doći do prvog posla u struci.

pomorski fakultet u rijeci

‘Znanjem plovimo svijetom’ postao je neslužbeni slogan Pomorskog fakulteta u Rijeci, jer su njihovi studenti nakon faksa traženi u svjetskim tvrtkama i na kopnu i na moru | Foto: PFRI

Kada razmišljamo o onim karijerama koje pokreću i povezuju svijet, mnogi od nas se ne sjete pomorstva. Međutim, bez njega bismo živjeli potpuno drugačije. Čak 90% svog svjetskog tereta prevozi se oceanima i morima svijeta. Bez suvremenog pomorskog prometa, sve što posjedujemo do nas bi putovalo puno duže – kopnom, ili puno skuplje i štetnije za okoliš – zrakom. Razmislite li koliko se naših najdražih namirnica, odjeće ili tehnologije ne proizvodi u Hrvatskoj već uvozi, postat će vam jasno da bez pomorstva ne bismo živjeli niti upola toliko lagodno koliko danas živimo.

Naša je zemlja, zahvaljujući Jadranskom moru, već stoljećima dio te važne pomorske priče. Zbog toga smo u suradnji s Pomorskim fakultetom u Rijeci (PFRI) istražili kakve prilike za razvoj karijere postoje u pomorskom sektoru te kako se za njih obrazovati. Ana Perić Hadžić, izvanredna profesorica i prodekanica za poslovne odnose, a uskoro i dekanica Pomorskog fakulteta u Rijeci, objasnila nam je da je Hrvatska zaista pomorska sila.

Prema statistici koju objavljuje European Maritime Safety Agency (EMSA), Hrvatska je na petom mjestu u Europi po broju pomoraca u međunarodnoj plovidbi. Naime, gotovo 15 tisuća hrvatskih pomoraca plovi svjetskim morima, a po toj metrici su ispred nas samo Velika Britanija, Grčka, Poljska i Norveška. Kad tome pridodamo pomorce u nacionalnoj plovidbi, istaknula je prodekanica, dolazimo do brojke od 18 tisuća hrvatskih pomoraca, odnosno čak 1,5 % ukupno zaposlenih u Hrvatskoj. Taj nas podatak stavlja na sam svjetski vrh, naglasila je.

pomorski fakultet u rijeci

Studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci na plovidbenoj praksi | Foto: PFRI

Moći ćete raditi na tankerima, offshore brodovima…

Da biste radili na brodovima, ne morate završiti fakultet no diploma će otvoriti vrata onih najodgovornijih poslova na časničkim pozicijama koji su i više plaćeni. Hrvatska, objasnila nam je prodekanica, prednjači i po broju visokokvalificiranih radnika u pomorstvu. Udio hrvatskih časnika u ukupnom broju zaposlenih u međunarodnoj plovidbi iznosi 70 %. Drugim riječima, nismo samo pri vrhu europskih ljestvica po broju zaposlenih pomoraca, već su naši pomorci jedni od najkvalificiranijih u Europi te imaju kompetencije za najviša zanimanja u pomorskom brodarstvu.

Kao primjer prodekanica navodi kapetana Denisa Bonettu. Kapetan Bonetta zapovijeda jednom od prvih LNG tankera – ledolomaca na svijetu. Riječ je o vrsti brodova koji prevoze tekući plin, a Bonetta je prvi zapovjednik takvog broda koji je bez pomoći preplovio Arktičko more u zimskim uvjetima, kada se more ledi.

Izdvojeni članak
pomorski fakultet

Kako do unosne karijere na high-tech plovilima bez kojih svijet ne može?

– Bonetta plovi od japanskom zastavom Mitsui O.S.K. Lines (MOL) koji mu je povjerio ovaj složeni zadatak birajući između 1600 svojih zapovjednika. To je svakako dokaz kvalitete i ugleda hrvatskih pomorskih časnika i zapovjednika u svijetu, ispričala je Perić Hadžić.

Najviše hrvatskih pomoraca (30 %) se zapošljava upravo na tankerima, doznali smo od prodekanice, potom na brodovima za prijevoz suhog tereta i offshore brodovima. Što se tiče brodskog pomorstva, prosječne plaće su najviše upravo na LNG brodovima, zatim na tankerima za prijevoz kemikalija i tankerima za prijevoz sirove nafte i ostalim tankerima.

– Hrvatski pomorci u zemlju donesu više od milijardu eura, što samo za sebe potvrđuje njihov značaj za nacionalno gospodarstvo, rekla je Perić Hadžić.

pomorski fakultet u rijeci

Navigacijski simulator kojeg studenti koriste kako bi se uvježbali i bili spremni za praktični rad | Foto: PFRI

Logistika i organizacija su ključni za pomorski sektor

PFRI osim tri ‘brodska’ usmjerenja nudi i dva ‘kopnena’, odnosno ona usmjerena na upravljanje pomorskim tvrtkama. Riječ je o studiju Tehnologija i organizacija prometa te Logistika i menadžment u pomorstvu i prometu. Nakon Pomorskog fakulteta, osim na brodovima, možete raditi i u morskim lukama i terminalima, pomorskim agenturama, na brodskom menadžmentu, u javnoj upravi i administraciji, na sigurnosti plovidbe, u prometu i logistici, nautičkom turizmu… Mogućnosti za razvoj karijera u pomorstvu je jako puno!

– Bez logističke, organizacijske i prometne podrške s kopna nema niti plovidbe, naglasila je Perić Hadžić.

pomorski fakultet u rijeci

IGF simulator za brodove koji su pogonjeni na ukapljeni prirodni plin (LNG) | Foto: PFRI

Studij Tehnologije i organizacije u prometu naučit će vas rješavati inženjerske probleme u prometu te analizirati i upravljati svim aspektima prometa. Studij Logistike i menadžmenta u pomorstvu i prometu je jedinstven u Hrvatskoj jer integrira znanja iz područja logistike i pomorskog menadžmenta. Upišete li njega, postat ćete stručnjaci koji će moći samostalno voditi cjelokupni dobavni lanac (eng. Supply Chain Management).

Studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci se zapošljavaju i na moru i na kopnu, naglasila je prodekanica, a dodala je i kako 90 % njih posao pronađe u roku od 6 mjeseci od diplome. Na ovoj poveznici možete pronaći vodič kroz poduzeća iz pomorskog gospodarstva u kojima njihovi studenti pronalaze posao i grade karijere. Važna novost u kontekstu zaposlenja studenata ovih studija je i trenutni razvoj luke Rijeka koji će otvoriti nove prilike za zapošljavanje.

– Primjerice, uz izgradnju novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, dati će se snažan poticaj razvoju luke, njenog zaleđa te cijelog logističkog područja i poduzeća koje rade sa teretom u Hrvatskoj. To će sigurno dovesti do snažnog gospodarskog razvoja cijele regije i dati nove prilike za zapošljavanje budućih studenata, naglasila je Perić Hadžić.

PFRI

Studenti vježbaju korištenje GMDSS sustava | Foto: PFRI

Želite raditi za međunarodne tvrtke? Faks će vam pomoći

PFRI aktivno pomaže svojim studentima završnih godina u pronalasku posla, ispričala je prodekanica. U sklopu fakulteta djeluju Centar za razvoj karijera i ALUMNI klub diplomiranih studenata. Održavaju se radionice i edukacije za studente koje ih uče vještinama potrebnim na tržištu rada, gostujuća predavanja stručnjaka, Alumni dani, Dani karijera, sportska natjecanja i druge aktivnosti.

Kako bi studenti spremno zakoračili u svijet rada, tu je i stručna praksa. Ona se obavlja kroz laboratorijske vježbe, terensku nastavu i gostujuća predavanja, ali i kod poslodavaca. Nije neobično da studenti nakon prakse ostanu na ‘ispomoći’ kod poslodavca što se, ako su obje strane zadovoljne, pretvori u ugovor o radu, ispričala je prodekanica.

Osim toga, studentima se nudi i stjecanje međunarodnog iskustva kroz Erasmus+ i Ceepus programe. Zanimljivo je i da je PFRI pionir u programima studentske razmjene sa Kinom. Naime, njihovi su studenti prvi u Hrvatskoj boravili na studentskoj razmjeni u Kini i studirali na Shanghai Maritime University.

pomorski fakultet u rijeci

Dan karijera za studente Pomorskog fakulteta u Rijeci | Foto: PFRI

Zvuči li vam karijera u pomorstvu zanimljivo, neovisno o tome privlači li vas više rad na kopnu ili na moru, ovdje ćete pronaći web stranicu Pomorskog fakulteta u Rijeci s više informacija o njihovim studijima. Pitate se je li baš ovaj faks za vas? Ako želite razvijati karijeru u specijaliziranim područjima pomorstva i ako vas privlači ideja lakog zapošljavanja u međunarodnim tvrtkama, onda je odgovor potvrdan.

– Studiranje na Pomorskom fakultetu u Rijeci bi preporučila onima koji žele biti dio naše zajednice, doživjeti cjelovito iskustvo studiranja, koji vole izazove, koji vide perspektivu i mogućnost razvoja međunarodne karijere, poručila je za kraj prodekanica Perić Hadžić.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci