Pretraga

Suvremeni način kupovanja diploma: ‘Imam preko 400 napisanih radova, ovime se bavim već preko 5 godina’

A- A+

Nažalost, prečesta je postala praksa da studenti ili učenici plaćaju drugim osobama da umjesto njih napišu akademski rad. I bilo da se radi o običnom eseju ili diplomskom radu, ova radnja za svaku je osudu, ali neki se ipak pokušavaju opravdati logički apsurdnim argumentom da u ovoj državi postoje i veći varalice od njih. U ovom ‘poslu’ postoji i druga strana, ona koja piše radove, a sudeći po jednom oglasu na koji smo naišli, ovakva vrsta ‘biznisa’ cvijeta. Naime, djevojka se pohvalila da je u svojoj petogodišnjoj karijeri napisala već 400 radova, što nas dovodi do zapanjujuće brojke od prosječno 80 radova godišnje.

Foto: Pixabay.com

Oni koji kupe svoj rad rijetko su kada uhvaćeni, budući da mehanizmi za otkrivanje plagijata na našim fakultetima gotovo da i ne postoje. S druge strane, kazne nema niti za one koji za novac izrađuju takve radove. A često svoj posao opisuju lakom zaradom na tuđoj gluposti i lijenosti.

Dobro se sudjelujući u ovom ‘biznisu’ okoristila i djevojka koja je u Facebook grupi ‘Tražim/nudim studentski posao’ objavila oglas u kojemu nudi svoje usluge. Pohvalila se brojkom od nevjerojatnih 400 napisanih radova, a kaže stručne je kompetencije za sva područja stekla petogodišnjim iskustvom u pisanju istih.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj imamo registriranu tvrtku koja se bavi prodajom maturalnih i diplomskih radova

– Pišem za Vas sve vrste diplomskih, završnih, seminarskih i maturalnih radova iz svih područja i za sve fakultete. Cijena je zavisna o broju stranica. Za seminarske i maturalne radove iznosi 17 kn po stranici, a za diplomske i završne 22 kn po stranici. Naslovne stranice i popise literature ne naplaćujem, dakle samo rad. Radi dosadašnjih neugodnih iskustva plaćanje se vrši na način da kada je rad gotov – slijedi uplata – i ja Vam šaljem rad. Dodatne korekcije i ispravke ne naplaćujem. Do sada imam preko 400 napisanih radova, ovime se bavim već preko 5 godina, stoga se slobodno obratite s povjerenjem, stoji u oglasu.

Nakon toga kazala je kako je trenutno zaposlena u farmaceutskoj tvrtki JGL, a ovo joj je dodatan posao. Dodaje, ‘ne treba biti specijalist za pročitati nešto literature i napisati je svojim riječima’. Kako je nemoguće da ista osoba napiše iole kvalitetan rad za baš sva područja, na ‘stručnost’ posla s kojom se djevojka pohvalila odmah je bačena mala sumnja.

– Treba biti specijalist za prave fakultete s kojima imaš siguran posao tako da sigurno ne pišeš baš za SVE fakultete. Evo neke od tema: O konstrukcijama usmjerenih jako regularnih grafova iz grupa, Holomorfne modularne forme za modularnu grupu, Uvod u teoriju regularne varijacije… super su, ha?Ekonomisti i slični neka plaćaju radove pa nek se ne žale šta ne mogu posao nać, napisala je jedna osoba nakon čega je krenula rasprava o ponižavanju osoba ekonomske struke, a javili su se i oni koji smatraju da studenti mogu korisnije utrošiti svoje vrijeme nego ‘na iščitavanje tekstova koje su i te osobe reciklirale i onda izmišljati toplu vodu’.

Screenshot: Facebook; Tražim/nudim studentski posao