Pretraga

Svaki sedmi student koristi supstance pri učenju, mnogi zloupotrebljavaju lijekove za ADHD i drogu

A- A+

Kako bi poboljšali svoje kognitivne sposobnosti, mnogi studenti koriste razne manje štetne i štetne supstance, pokazala su istraživanja provedena u Americi i Europi. Veliki broj studenata pokušao je unaprijediti svoje učenje uzimajući lijekove na recept te legalne ili ilegalne supstance.

http://www.hivehealthmedia.com

Školovanje je postalo stresno više nego ikad, a mnogi su srednjoškolci i studenti pod velikim pritiskom vlastitih, ali i očekivanja okoline. S ciljem ostvarivanja odličnih akademskih rezultata, a kasnije i dostizanja uspješne poslovne karijere, mnogi od njih padnu u napast i počnu iskušavati raznorazne lijekove, ali i opasne supstance kako bi poboljšali vlastite kognitivne sposobnosti i učenje.

Najviše zloupotrebe supstanci u vrijeme ispitnih rokova

U istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Zurichu i Baselu, a u kojem je sudjelovalo otprilike šest tisuća studenata, pokazalo se kako je 13,8 posto njih iskušalo lijekove na recept te legalne ili ilegalne supstance s ciljem poboljšavanja svojih akademskih rezultata. Za stimulirajuće supstance čulo je čak 94 posto studenata, što služi kao dokaz da se u studentskim krugovima itekako govori o takvim ‘pomagačima’ u učenju.

Rezultati online ankete na koju je odgovorilo 6275 studenata pokazali su kako se najviše koristi alkohol, metlifenidat, sedativi i lijekovi za spavanje, marihuana, beta blokatori te u nešto manjoj mjeri amfetamin i kokain, nalazi se u časopisu PLOS ONE. Sve te supstance najviše se konzumiraju u vrijeme ispitnih rokova, a rjeđe direktno za vrijeme ispita. Općenito se takvi pripravci koriste i za redukciju stresa – dnevno korištenje stimulirajućih supstanci zabilježeno je kod 1,8 posto studenata, dok je većina koristila proizvode za koje nisu potrebni recepti, poput onih koji sadrže kofein te biljne sedative i vitamine.

Izdvojeni članak

Bitka protiv droge nije urodila plodom: Ilegalne droge sve jeftinije i kvalitetnije

Najviše se supstancama ‘pomažu’ arhitekti i novinari

Razlike u konzumaciji ovise o studiju koji pojedini studenti pohađaju, a rezultati ankete pokazali su kako najviše supstanci koriste studenti arhitekture (19,6 posto), novinarstva (18,2 posto), kemije (17,6 posto), ekonomije (17,1 posto), medicine (16,2 posto) i farmacije (16,1 posto).

Upozorenje Američke akademije neurologije nedavno je ukazalo i na činjenicu da gore navedene supstance nisu jedino što studenti konzumiraju u svrhu poboljšavanja kognitivnih sposobnosti i akademskih rezultata. Naime, mnogi studenti zloupotrebljavaju lijekove koji se prepisuju za ublažavanje poremećaja ADHD – a, odnosno poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje, piše NPR.

Izdvojeni članak

Tinejdžer u paklu droge: Kako sam se s ulice vratio u školske klupe

Posljedice mogu biti vrlo opasne

To su medikamenti koji u sebi sadrže tvari kao što su metilfenidati (Ritalin), amfetamini i dekstroamfetamini (Adderal) i spadaju u istu skupinu lijekova u koju spada i kokain. Takve se lijekovi daju djeci oboljeloj od ADHD – a, a imaju stimulativan efekt na centralni živčani sustav. Namijenjeni su da pacijentima s navedenim poremećajem pomognu u fokusiranju na obaveze bez da im pažnja luta na druga mjesta. Ukoliko se pravilno doziraju, takvi lijekovi pomažu kod ADHD – a, no ukoliko se pretjera, oni daju nalet energije koji mnogim studentima služi kada dođu ispitni rokovi.

Posljedice pretjerivanja mogu biti dosta gadne – psihotične ili halucinogene epizode vrlo su vjerojatne, kao i hipertenzija, povećan broj srčanih otkucaja i tremori. Isplati li se zaista riskirati zdravlje radi visokih ocjena, ostavljamo vama da prosudite.