Pretraga

Bitka protiv droge nije urodila plodom: Ilegalne droge sve jeftinije i kvalitetnije

A- A+

Globalni rat protiv droge traje već godinama, a iako svako malo čujemo kako po svijetu padaju dileri s ogromnom količinom ilegalnih supstanci, čini se da se bitka ipak gubi. Još je jedna studija pokazala kako se gubi rat protiv droga, koje postaju sve jeftinije, ali i kvalitetnije.

Ilegalne droge su dostupnije nego ikada prije, pokazala je nova studija iz International Centre for Science in Drug Policy, baziranom u Vancouveru. Štetne supstance postaju sve koncentriranije i jeftinije, piše Huffington Post.

Izdvojeni članak

Provedena globalna studija koja otkriva koliko štete uzrokuju različite droge

Droga sve čišća i jeftinija

Sama činjenica da su jeftinije, znači da su droge i dostupnije nego ikada prije. Istraživanje objavljeno u British Medical Journalu otkrilo je kako su heroin, kokain i kanabis postali jeftiniji u posljednjih dvadeset godina, a ujedno su te droge postale čišće i moćnije. – Očito je da intervencije koje se pokreću kako bi se smanjilo tržište ilegalnim supstancama ne djeluju. Možete maknuti dilera s ulice, no to ne znači da će tržište nestati. To samo daje priliku nekome drugom, rekao je dr. Evan Wood, jedan od autora studije.

Cijena kanabisa je u Americi u dvadesetak godina pala za čak 86 posto, dok je cijena heroina u Australiji pala za pedeset posto u tom periodu. Cijena opijata u Europi smanjila se za tri četvrtine.

Izdvojeni članak

Pametnija djeca češće postaju alkoholičari i konzumiraju razne droge

‘Rat protiv droge je skup promašaj’

U studiji se također dodaje kako veliko istraživanje pokazuje da je rat koji se vodi protiv droge jednostavno skup promašaj, te kako bi vlade trebale koristiti drugačije metode za suzbijanje droge. Svjetska konzumacija opijata povećala se za 35 posto, dok se potrošnja kokaina povećala za 27 posto. Najmanji rast zabilježila je marihuana, čije se korištenje popelo za devet posto u deset godina.