Pretraga

Veliko sveučilište planira skratiti nastavnu godinu: Žele zaštititi studente koji izgube stan zbog sezone

Studentima u hrvatskim primorskim gradovima nije nepoznanica da ih stanodavac izbaci iz stana početkom lipnja zbog dolaska turista. Tom problemu planira doskočiti Sveučilište u Splitu i to tako da skrati nastavnu godinu. Za sada samo kratko otkrivaju da će djelomično promijeniti kalendar nastave, a problem sa smještajem planiraju riješiti i gradnjom novog studentskog doma.

sveučilište u splitu

Sveučilište u Splitu | Foto: Srednja.hr

Studenti u velikim studentskim gradovima u zadnje se vrijeme bore s pronalaskom smještaja. Podsjetimo, ove godine studentski dom u Zagrebu nije dobilo 3.300 studenata, a u Splitu njih oko 1.400. Upravo splitski studenti, kao i studenti drugih primorskih gradova, imaju problema jer ih privatni stanodavci pred početak turističke sezone jednostavne izbace iz stana jer taj stan tada postaje apartman.

U Splitu svjesni da porast turista znači smanjenje kapaciteta za studente

Taj problem Sveučilište u Splitu planira riješiti skraćivanjem nastavne godine. Otkrili su nam da razmatraju djelomičnu promjenu kalendara nastave.

– Navedene promjene treba vrlo detaljno i pažljivo osmisliti na razini svake sastavnice, a uvodile bi se postupno s ciljem da promjene budu održive i korisne za studente i nastavnike, rekli su nam sa splitskog sveučilišta.

Dodali su da su svjesni da se zadnjih godina Split profilirao u iznimno atraktivnu i posjećenu turističku destinaciju što je dovelo do povećanja broja gostiju, a time posljedično i smanjenja smještajnih kapaciteta za studente.

Izdvojeni članak
kupoprodaja domova

Pričali smo sa studentima koji prodaju i kupuju mjesta u domovima: ‘Triba imat muda zbog kontrola’

U planu i izgradnja novog studentskog doma

– Naročito je to vidljivo od lipnja do rujna. Sveučilište u Splitu intenzivno radi na tom problemu pa je tako u planu i skora izgradnja novog studentskog doma kapaciteta 700 ležajeva, kazali su nam sa Sveučilišta u Splitu.

Podsjetimo, nedavno smo pisali kako je splitski SC povećao depozit kod useljenja u dom na sto eura. To pak znači da su neki studenti odmah pri useljenju trebali ‘iskeširati’ oko 200 eura, a splitski SC povećanje pravda s povećanjem štete u sobama koju su prouzročili studenti. SC Split nadolazeće akademske godine odlučio je uvesti i naplatu parkinga ispred studentskog doma jer su mnogi studenti stanari doma tamo parkirali skupocjene automobile, a značajan dio bodova za ostvarivanje prava na smještaj u studentskom domu studenti stječu temeljem socio-ekonomskog statusa.

Također, SC Split najavio je kontrole u studentskim domovima jednom mjesečno te je upozorio studente da se ne upuštaju u ilegalne radnje prodaje svog domskog mjesta. Iako su nam iz SC-a u Splitu rekli da već posljednjih nekoliko akademskih godina nije zabilježen nijedan slučaj preprodaje mjesta u njihovim domovima, u grupama splitskih studentskih domova brojni splitski studenti oglašavaju prodaju ili kupovinu mjesta upravo u splitskim domovima.

Copy link
Powered by Social Snap