Pretraga

Sveučilište pokrenulo dva nova online studija: Jedan od njih je jedinstven u Hrvatskoj

A- A+

Maturanti će već iduće akademske godine moći upisati dva nova studija koja će se izvoditi posve online. Riječ je o prvom online studiju Informatike u Hrvatskoj, kao i online studiju Primijenjene ekonomije. Oba izvodi Sveučilište u Puli koje će, osim novih studija, iduće godine dobiti i novi kampus. Na dijelu kampusa planira se i izgradnja još jednog studentskog doma.

mornarička bolnica pula

Bivša Mornarička bolnica postat će start-up kampus za studente Sveučilišta u Puli | Foto: Sveučilište u Puli

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nedavno je ishodovalo dopusnice za dva nova studija koja će s nastavom krenuti već iduće akademske godine. Novi studij Informatike na Fakultetu informatike u Puli u potpunosti će se izvoditi online, a riječ je o jedinom takvom programu Informatike u Hrvatskoj. Nastava će se izvoditi na hrvatskom jeziku, a u planu je i program koji će biti na engleskom, objasnili su nam sa Sveučilišta.

Iako smo se u vrijeme pandemije upoznali s online nastavom na fakultetima, sa Sveučilišta su istaknuli kako je ovaj studij bio u planu i prije toga. Prije pokretanja studija, željeli su svojim studentima osigurati izvrsno iskustvo online studiranja. Zato su još 2019. godine krenuli ulagati u IT tehnologiju, audio i vizualnu opremu, kao i softvere za nastavu.

– Posebice se može istaknuti izgradnja moderno opremljenog audio-video studija – Green Room Studio, koji omogućava kreiranje suvremenih multimedijskih obrazovnih sadržaja, video snimanje i obradu te postprodukciju video zapisa, podcasting, video konferencije i slično, naveli su sa Sveučilišta.

Studenti će sami birati kada će slušati predavanja

Njihov online studij Informatike je najmoderniji developerski studij u Hrvatskoj, istaknuli su. Studenti će učiti programirati u programskim jezicima budućnosti, a uz web i mobile development te data science, radit će i s umjetnom inteligencijom, blockchain tehnologijom, Internetom stvari i robotikom. Osim online predavanja i vježbi, studentima su osigurali stručnu praksu, gostujuća predavanja, a imat će i mogućnost uključiti se u znanstvene i stručne projekte na kojima Sveučilište sudjeluje.

Online studij Primijenjene ekonomije nastao je prilagodbom već postojećeg, redovnog studija Primijenjene ekonomije na Fakultetu ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković u Puli. Sva predavanja, komunikacija i zadaci posve su digitalizirani. Budući da se studij izvodi kao izvanredan, studenti će moći sami birati kada će slušati predavanja i ispunjavati svoje obveze.

sveučilište u puli

Potpisivanje Ugovora o prenamjeni Mornaričke bolnice i izgradnji novog kampusa pulskog Sveučilišta | Foto: Sveučilište u Puli

‘Online studiji postaju sve traženiji’

Fleksibilnim studiranjem Sveučilište želi privući studente koji su geografski udaljeni, a posebno one već zaposlene, objasnili su nam. Iduće akademske godine na online studij Primijenjene ekonomije planiraju upisati prvih 30 studenata.

– Sa sve većim porastom rada od kuće (tzv. remote poslovima) kao i potrebom za edukacijom i konstantnim usavršavanjem, online studiji postaju sve traženiji, čemu su se i na FET – u prilagodili online studijem Primijenjene ekonomije. Ostvarila se želja i mogućnost da se kvaliteta našeg studijskog programa isporuči na kanalu kojeg današnji korisnici preferiraju, izjavili su sa Sveučilišta.

Podsjetimo kako je Sveučilište u Puli početkom ove godine predstavilo još jedan novi studij. Riječ je o preddiplomskom studiju Dizajna i audiovizualnih komunikacija koji je s nastavom započeo ove akademske godine. Ovo sveučilište, inače, izvodi ukupno više od 50 studijskih programa, a više o svima možete pronaći ovdje.

Studenti dobivaju novi kampus, a planira se i novi studentski dom

Osim novih studija, studenti pulskog Sveučilišta iduće godine dobivaju i novi prostor za učenje, rad i povezivanje s tržištem rada. Riječ je o projektu stvaranja start-up kampusa teškog gotovo 60 milijuna, od kojih je MZO osiguralo financiranje od oko 20 milijuna dok su ostalo sredstva EU fondova. Projektom će se prostor bivše Mornaričke bolnice opremiti novom opremom i laboratorijima. Osim toga, studenti će tamo na jednom mjestu imati i studentsku službu, restoran i knjižnicu. Ideja je da kampus dostupan svim studentima i otvoren 24 sata u danu.

Izgradnja se odvija u dvije faze, pojasnili su sa Sveučilišta. U prvoj fazi, za koju su osigurana sredstva, rekonstruirat će se postojeći objekti. U drugoj fazi planira se izgraditi multifunkcionalna dvorana u kojoj će se odvijati konferencije i sportska događanja. Studente će posebno zanimati i kako se na prostoru kampusa planira izgradnja još jednog studentskog doma. Za njega se planiraju nova sredstva, istaknuli su sa Sveučilišta.

Riječ je o dodatnom proširenju kapaciteta za stanovanje studenata u Puli nakon što su početkom ove godine dovršena dva nova paviljona Studentskog doma Pula. Time su dobili 248 novih kreveta za studente u moderno opremljenim sobama. Svaka ima svoj sanitarni čvor, a u domu su, između ostalog, i menza, fitness dvorana, garaža te prostor za tulume. Više o tome pisali smo u ovom tekstu.

Zanima li vas više o novim online studijima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, posjetite njihovu web stranicu.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Sveučilišta Jurja Dobile u Puli