Pretraga

Još jedan sveučilišni grad dobio novi studij: Upisi već počeli, nastava kreće najesen

A- A+

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nedavno je predstavilo svoj novi studij. Riječ je o preddiplomskom sveučilišnom studiju Dizajna i audiovizualnih komunikacija koji će obrazovati, ističu sa Sveučilišta, svestrane stručnjake za dizajn tradicionalnih i digitalnih medija. Upisi su u tijeku stoga smo doznali sve informacije o novom studiju i dodatnim provjerama znanja prije upisa.

studiraj u puli

Sveučilište u Puli predstavilo novi studij Dizajna i audiovozualnih komunikacija | Foto: Unsplash

Stvaranje specijalnih efekata za filmove, animiranje ili dizajniranje proizvoda ti zvuče kao odlični poslovi? Sveučilište Jurja Dobrile u Puli objavilo je kako je s upisima počeo novi studij koji će te pripremiti baš za njih, ali i za mnoge druge u području dizajna. Preddiplomski sveučilišni studij Dizajn i audiovizualne komunikacije trajat će tri godine, a upravo upisuje svojih prvih 50 studenata.

Sveučilište se ovim programom odmaknulo od modela cjeloživotnog obrazovanja čiji su koncepti, kako kažu, zastarjeli. Umjesto toga, njihov se program temelji na takozvanom #EvolveUnipu pristupu, objasnio je rektor pulskog Sveučilišta Marinko Škare, prof. dr. sc. Učenje će biti personalizirano uz korištenje digitalnih tehnologija. Naglasak će biti na stvaranju znanja, umjesto ‘bubanju’ i reproduciranju naučenog, a učit će se vještine za rješavanje stvarnih problema. Program je modularan, što znači da kombinira znanja iz umjetničkog i STEM područja.

– Naši će naši studenti raspolagati vještinama i sposobnostima za problem-solving pristup. Jednom stvoreno znanje, kroz studijske programe temeljene na #EvolveUnipu pristupu nije potrebno nadopunjavati. Upravo odobreni preddiplomski studij Dizajn i audiovizualne komunikacije je koncipiran prema #EvolveUnipu pristupu, a budući studenti našeg Sveučilišta mogu ga upisati već na ljetnom upisnom roku, rekao je rektor predstavljajući studij.

Čime se nakon studija Dizajna možeš baviti?

Dizajneri, jednom kada počnu raditi, moraju znati sve o tome kako funkcioniraju tradicionalni i novi mediji, ali i područje multimedija. Sveučilište Jurja Dobrile o tome je vodilo računa kada su kreirali studij Dizajna, rekli su. Osim toga, studente će poučavati najnovijim trendovima i spoznajama o oblikovanju medija svih vrsta, učeći ih pri tome kako razmišljati logički i interdisciplinarno.

Sve to pomoći će im da nakon studija imaju uspješne karijere, a iz Sveučilišta su naveli i u kojim će sve područjima njihovi studenti moći raditi. Moći će se baviti, primjerice, video i TV produkcijom, stvaranjem specijalnih efekata, likova i virtualnih okruženja, web i multimedijskim dizajnom, audiovizualnim stvaranjem filmova i serija te post-produkcijom, grafičkim ili industrijskim dizajnom, ilustracijom, dizajnom u području materijala, marketinga ili izdavaštva… Popis ne staje ovdje.

dizajn i audiovizualne komunikacije

Predstavljanje studija Dizajna i audionizualnih komunikacija Sveučilišta u Puli | Foto: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Ključni rokovi za upis koje ne smiješ propustiti

Prijave se vrše putem sustava Postani student, a ljetni rok se zatvara 18. srpnja 2022. godine u 13:59 sati. Svi koji se žele upisati moraju pozornost obratiti na još jedan, raniji rok. Naime, kandidati će morati pristupiti dodatnoj provjeri posebnih znanja, vještina i sposobnosti koja će se održati 5. srpnja 2022. godine na studiju Dizajna i audiovizualne komunikacije. Dodatna provjera se ne plaća. Kako bi kandidati pristupili dodatnoj provjeri, mora ispuniti Prijavni list za dodatnu provjeru koji je dostupan ovdje te ga poslati Uredu za studente i obrazovne programe na [email protected]. Rok za slanje obrasca je 4. srpanj do 23:59 sati.

Točan raspored za pristupanje dodatnim provjerama će kandidatima koji se prijave na studij biti dostavljen 5. srpnja na osobni e-mail u ranim jutarnjim satima. Sveučilište će rezultate unijeti do 6. srpnja, a eventualne žalbe pristupnici mogu podnijeti isključivo elektronički do 7. srpnja. Kandidati će, osim toga, morati priložiti i mapu svojih radova koja se također vrednuje prilikom upisa.

Zašto studirati u Puli?

Sveučilište u Puli planira i druge inovacije svojih studijskih programa. Rade na pripremi nekoliko novih studija iz STEM područja, a preddiplomski i diplomski studij Informatike (FIPU) te Primijenjene ekonomije (FET) će se, nakon što završi postupak stjecanja akreditacije, izvoditi posve online. Bit će ih moguće upisati na hrvatskom i engleskom, a bit će posve personalizirani te ‘igrificirani’.

Osim što moderniziraju studijske programe, u Studentski dom Pula je nedavno dovršio izgradnju dva nova paviljona. Tako su dobili 248 novih kreveta za studente. Sobe su moderno opremljene i svaka ima svoj sanitarni čvor, a u domu su i menza, fitness dvorana, garaža, prostor za tulume i sve ostalo što studentima može zatrebati. O tome smo nedavno pisali ovdje.

Izdvojeni članak
sveučilište u puli

U Puli značajno proširen studentski dom i pokrenuti novi studiji, dva će se izvoditi online

Osim novog studija Dizajna i audiovizualnih komunikacija, u Puli možeš upisati jedan od preko 50 studijskih programa koje izvodi Sveučilište Jurja Dobrile. Sve studijske programe pronađi ovdje. No, najveću prednost studiranja u Puli istaknuo je i rektor predstavljajući novi studij.

– #EvolveUnipu jedinstvena je kombinacija čarobnog okruženja Pule i Istre kao poticajnog okruženja, svojevrsne „studijske muze“ što Pula i Istra zasigurno jesu i modernih studijskih programa Sveučilišta Jurja Dobrile koji u svojem fokusu imaju znanstvenu izvrsnost te su orijentirani na studente kroz personalizirano učenje, zaključio je za kraj rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli