Pretraga

U Puli značajno proširen studentski dom i pokrenuti novi studiji, dva će se izvoditi online

A- A+

Studentski standard u još jednom sveučilišnom gradu nedavno je porastao, a u skoroj budućnosti će postati još i bolji. Studentski dom Pula je dobio nekoliko novih paviljona, u pripremi su novi studiji od kojih će se dva izvoditi online i to na hrvatskom i engleskom jeziku, a pokrenut će i start-up kampus u kojem će njihovi studenti moći surađivati s tvrtkama. Donosimo pregled novosti sa Sveučilišta Jurja Dobrile.

sveučilište u puli

Studentski dom Pula dobio je nove paviljone, a Sveučilište planira nove studije i reviziju starih | Foto: Studentski centar Pula

Uvjeti studiranja u Puli upravo su postali puno bolji, a sudeći po projektima koji su još uvijek u tijeku, inovacije neće stati. Sveučilište Jurja Dobrile iz Pule, naime, je završilo s projektom širenja kapaciteta studentskog doma na kojem im se kao partner priključio Studentski centar Pula. Njime je studentima u nepovoljnijem položaju, onima slabijeg socio-ekonomskog stanja te studentima s invaliditetom, značajno olakšan pristup visokom obrazovanju. Sveučilište očekuje da će sada moći primiti i više stranih studenata koji koriste programe mobilnosti.

U svakoj sobi sanitarni čvor, klima…

Studentski dom je sada bogatiji za dva nova paviljona u koje su studenti već uselili. Novi paviljon 2 ima ukupno 194 ležaja u 97 dvokrevetnih soba. Četiri sobe su prilagođene osobama s invaliditetom i onima smanjene pokretljivosti. U paviljonu se nalaze i dnevni boravak za druženje, učionica i menza. Novoizgrađeni paviljon 3 nudi 54 ležaja u 27 dvokrevetnih soba, a u paviljonu se nalaze i učionica, čajna kuhinja i spremište. Studentski dom Pula bogatiji je za ukupno 248 novih ležaja, a 176 njih namijenjeno je studentima slabijeg imovinskog stanja te 4 studentima s invaliditetom.

sveučilište u puli

Prostor novih paviljona Studentskog doma Pula | Foto: Studentski centar Pula

Sobe su moderno opremljene i svaka ima svoj sanitarni čvor. U sobama se nalaze priključci za Internet, hladnjak, klima i električne rolete. Sobe se otvaraju uz pomoć električnih kartica koje pri izlasku automatski isključuju trošila u sobi. Osim toga, na svakom katu se nalaze kuhinje, dnevni boravak i prostor za učenje. Studentima u domu je dostupno i sve drugo što bi im moglo zatrebati: garaže, prostor za tulume, fitness dvorana, studentski restoran, dvorana za sastanke i konferencije te praonica i sušionica rublja. Kako bi sve bilo prilagođeno studentima s invaliditetom, ugrađena su dizala kao i prilagođeni sanitarni čvorovi.

U Studentski dom Pula ukupno je investirano preko 75 milijuna kuna. Projekt proširenja doma je financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti 58.403.812,50 kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske osiguralo je dodatno sufinanciranje u visini 16.958.934,10 kuna.

sveučilište u puli

Prostor novih paviljona Studentskog doma Pula | Foto: Studentski centar Pula

Online studiji će biti ‘igrificirani’ i personalizirani

Osim novih smještaja u Studentskom domu, Sveučilište radi na pripremi nekoliko novih studija iz STEM područja, kao i reviziji i redizajnu svih postojećih. Ako sve pođe po planu, studenti bi se već na jesen mogli upisivati na novi studij Dizajna, komunikacije i tehnologije. Osim toga, preddiplomski i diplomski studij Informatike (FIPU) te Primijenjene ekonomije (FET) trenutno prolaze kroz postupak akreditacije kojim će dobiti dozvolu za online izvođenje.

Online studiji će se izvoditi na hrvatskom i engleskom jeziku. Neće izgledati kao online nastava koju su fakulteti provodili za vrijeme pandemije, naglasili su sa Sveučilišta. Umjesto toga, studiji će se osuvremeniti i prilagoditi potrebama tržišta rada. Izvodit će se na platformama za online učenje koje omogućavaju ‘igrifikaciju’ i personalizaciju učenja. U osmišljavanju novih programa sudjelovat će i sami studenti oformljeni u radnu skupinu koju će voditi rektor.

Uz online nastavu, studentima će biti osiguran i prostor u novom start-up kampusu, u prostorima bivše Mornaričke bolnice, kojeg je Sveučilište nedavno dobilo na korištenje. Taj će prostor zajednički koristiti studenti i istarske tvrtke koje će tamo imati svoje inkubatore. Kroz inkubatore će studenti stjecati praktično iskustvo i povezivati se s poslodavcima, a možda i pokretati vlastite poslovne pothvate.

Izdvojeni članak

Sveučilište dobilo zgradu vrijednu 43 milijuna kuna, žele pokrenuti start-up kampus za studente

Na web stranici Sveučilišta Jurja Dobrile potražite sve informacije o studiranju u Puli. Sveučilište izvodi više od 50 studijskih programa, a popis svih potražite ovdje.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli