Pretraga

Sveučilište u Zagrebu objavilo natječaj za upise na prvu godinu diplomskog, uvedena dva nova programa

A- A+

Sveučilište u Zagrebu je otvorilo natječaj za upise na diplomski studij. Ukupno je osigurano nešto manje od devet tisuća mjesta.

Sveučilište u Zagrebu objavilo je na svojoj internetskoj stranici www.unizg.hr natječaj za upis
studenata u I. godinu diplomskih studija u akademskoj godini 2013./2014.

Na temelju odluke Senata od 11. lipnja, na Sveučilištu u Zagrebu osigurano je ukupno 8944 mjesta za upis studenata na diplomske studije, pri čemu je 7601 mjesto osigurano za redovite studente, 1070 mjesta za izvanredne, te 273 mjesta za studente strane državljane.

Izdvojeni članak

Genij za budućnost: Student Tino je novi Nikola Tesla

Dva nova smjera

Budući da je 1. srpnja 2013. Republika Hrvatska postala punopravna članica Europske unije, kvota za studente strance namijenjena je državljanima zemalja izvan EU, dok će državljani zemalja EU od sljedeće akademske godine na hrvatskim sveučilištima moći studirati u okviru kvota za studente hrvatske državljane.

U odnosu na prethodnu godinu upisna kvota u ak. god. 2013./2014. veća je za 108 mjesta, i to zbog uvođenja dva nova studijska programa – izvanrednog diplomskog sveučilišnog studija Rani predškolski odgoj i obrazovanje (Učiteljski fakultet) i specijalističkog diplomskog stručnog studija Javna uprava (Pravni fakultet).

Izdvojeni članak

Veliko istraživanje: Domaći brucoši žude za bijegom u inozemstvo, a zagrebačko Sveučilište priziva studente iz Pokreta nesvrstanih

Očekuje se bolja popunjenost

Ukupno gledajući, izuzev spomenuta dva studijska programa, na razini
Sveučilišta u Zagrebu upisna kvota za sljedeću akademsku godinu ostala je na razini prošlogodišnje.

Kako je razvoj diplomskih studija koja obuhvaća i mobilnost studenata između preddiplomskog i diplomskog studija te privlačenje izvrsnih studenata s drugih visokih učilišta u Hrvatskoj orijentacija Sveučilišta u Zagrebu, očekuje se da će u akademskoj godini 2013./2014. popunjenost studija biti još i veća nego u ovoj, kada je bila na razini 73 posto.

Budući da su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Sveučilište u Zagrebu prethodno sklopili Ugovor o punoj subvenciji participacije u troškovima studija redovitih studenata u akademskim godinama 2012./2013., 2013./2014. i 2014./2015., studenti koji u 2013./2014. upisuju I. godinu diplomskih studija neće morati plaćati participacije u troškovima studija.