Pretraga

Genij za budućnost: Student Tino je novi Nikola Tesla

A- A+

U Zagrebu je od 9. do 11. srpnja održana manifestacija kojom se obilježava 157. obljetnica rođenja velikog Nikole Tesle. Zadnji dan proslave u hotelu Esplanadi završio je dodjelom istoimene godišnje nagrade mladom inovatoru Tinu Herljeviću. Student je Američkog koledža za menadžment i tehnologiju, a talentirani ‘mladi Tesla’ je i prošle godine osvojio nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost. Svoj prvi izum smislio je samo sa šest godina, a ove godine je nagrađen za ‘Prijenos podataka laserom’.

www.inovatorstvo.com

Prošlo je 157 godina od rođenja jednog od najvećih izumitelja svijeta, Nikole Tesle koji je uz svoje izume, poseban i po tome što je 1912. godine odbio Nobelovu nagradu. Njemu u čast u Zagrebu je Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost organizirala trodnevnu proslavu, koja je završila jučerašnjom dodjelom godišnje nagrade u hotelu Esplanadi mladom inovatoru Tinu Herljeviću, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Samo joj je 16 godina, a njen izum bi mogao promijeniti svijet

Po drugi puta u rukama nagrada za genija budućnosti

Tino Herljević je student Američkog koledža za menadžment i tehnologiju, a jučer je po drugi put u ruke ponosno primio nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost. Naime, ovaj ‘mladi Tesla’ kako ga mnogi nazivaju, nagrađen je za inovaciju nazvanu ‘Prijenos podataka laserom’ na kojoj je radio tri mjeseca.

– To je nešto slično čime se i Tesla bavio. Riječ je o dva laserska predajnika koji na udaljenosti od 200 do 300 metara mogu prenositi sliku i zvuk ili bilo kakve digitalne informacije. To je sigurniji način od standardnih radiskih prijenosa podataka, izjavio je Tino za Večernji list.

Izdvojeni članak
Nikola Znaor (prvi s lijeva)

Mladi hrvatski arihtekt (21) izumio ‘kožu’ za zgrade te pobijedio na europskom natjecanju

Sa samo šest godina smislio prvi izum

Talentirani inovator prisjetio se svog prvog izuma koji je smislio u dobi od samo šest godina, a sve zbog toga što su majka i on alergični na mačke. – Kod naše je susjede uvijek bilo jako puno mačaka. No mama i ja imamo alergiju. U jednom mi je trenutku sinuo vrlo jednostavan način kako ih otjerati iz našeg dvorišta. Osmislio sam ventile sa senzorima pa kad bi se god mačka približila, uključile bi se prskalice za vodu i otjerale je, objašnjava nagrađeni student.

Još od malih nogu sudjelovao je na brojnim županijskim i državnim natjecanjima, a prije nekoliko godina izumio je solarni tracking-sustav koji se automatski okreće prema Suncu. Tino je istaknuo kako mu je plan uspješno završiti fakultet te otići raditi u inozemstvo ako se ekonomska situacija u Hrvatskoj ne promijeni.

Copy link
Powered by Social Snap