Pretraga

Sveučilište u Zagrebu se hvali da je jedino u državi koje ima razmjenu studenata – s Indonezijom

A- A+

Deset indonezijskih studenata najesen dolazi u Zagreb. Rezultat je to projekta razmjene kojim se Sveučilište u Zagrebu ovih dana pohvalilo na svojim stranicama. Jedini su u Hrvatskoj, stoji na naslovnici, koji imaju takav projekt studentske mobilnosti.

sveučilište u zagrebu zgrada rektorat

Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Zagrebačko sveučilište na svojim se službenim stranicama pohvalilo da su jedino hrvatsko visoko učilište koje će primati na razmjenu studente iz Indonezije.

Uključeno je devet fakulteta

Konkretno, odlukom indonezijske vlade početkom 2021. godine pokrenut je novi program mobilnosti pod nazivom Indonesian International Student Mobility Awards – IISMA.

– Cilj programa jest da više od tisuću indonezijskih studenata na preddiplomskim studijima sudjeluje u mobilnosti na vodećim svjetskim sveučilištima. Tijekom semestralne razmjene (4-6 mjeseci), od studenata se očekuje da kroz nastavu na kolegijima izvan njihovog matičnoga studijskog programa usvoje interkulturalne i komunikacijske vještine te vještine upravljanja i vođenja, da razviju mrežu međunarodnih kontakata i upoznaju društvo i zemlju domaćina, navodi se na stranicama rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

Drugu godinu zaredom središnji sveučilišni ured za međunarodnu suradnju je u suradnji s devet fakulteta krajem travnja ove godine pripremio projekti prijedlog za mobilnost indonezijskih studenata. U lipnju zagrebačko je sveučilište dobilo obavijest da je u konkurenciji od preko 270 visokih učilišta s pet kontinenata, iz više od 30 zemalja, projekt ocijenjen – pozitivno.

Izdvojeni članak
sveučilište rektorat

Misle li ikada prestati? Sa zagrebačkog sveučilišta opet kmeče o novim zakonima i autonomiji

Deset indonezijskih studenata stiže u Zagreb

To drugim riječima znači da će u idućoj akademskoj godini 2022./2023. koja kreće najesen, deset studenata iz Indonezije gostovat će na zagrebačkom sveučilištu. Prošle godine indonezijskih je studenata na našem vodećem sveučilištu u sklopu ovog projekta bilo duplo manje. Kako ističu sa zagrebačkog sveučilišta, od deset dolaznih, četiri su studentice i šest studenata, a stižu s, citiramo, ‘najuglednijih indonezijskih sveučilišta’. To su Institut Teknologi Sepuluh Nopember, Universitas Airlangga, Universitas Muhammadiyah Sumatera Utara, Universitas Gadjah Mada, Universitas Negeri Malang, Universitas Syiah Kuala, Universitas Andalas, Universitas Mulawarman i Universitas Diponegoro.

– Specifičnost ovoga programa razmjene jest što uz stipendije studentima, put, životni troškovi i osiguranje, pokriva i troškove školarine i upisa na prihvatnim stranim visokim učilištima. Program stipendiranja financira indonezijsko Ministarstvo obrazovanja i kulture (Kemdikbud) putem Izvršne uprave za visoko obrazovanje (DIKTI), stoji na stranicama zagrebačkog rektorata.

Više informacija o indonezijskom programu stipendiranja međunarodnih studentskih mobilnosti dostupno je na ovoj poveznici.


STRATEŠKA INICIJATIVA SVEUČILIŠTA

Ovaj projekt nastavak je, navode na stranicama rektorata, strateške inicijative zagrebačkog sveučilišta da jača suradnju i razmjenu studenata i znanstveno-nastavnog osoblja s indonezijskim visokim učilištima kroz bilateralnu i suradnju unutar projekta Erasmus+ KA107. Ta suradnja se, ističu, uspješno provodi od 2016. sa sljedećim partnerima: Institut Pertanian Bogor (IPB), Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia (LIPI), Universitas Teknologi Yogyakarta (UTY) i Institut Teknologi Bandung ITB).